טלסקופ טכנודע (צילום: טכנודע -חדרה)
טלסקופ טכנודע | צילום: טכנודע -חדרה
בעידן שבו כל ילד (ובינינו גם מבוגר) עסוק בסמארטפון של עצמו בתוך טריליוני קבוצות הוואטסאפ המצפצפות, קשה לנו להאמין שיש עוד דבר בעולם הזה, מלבד עצמנו. וכשאתה ילד, התחושה הזו חזקה במיוחד. אז הנה הזדמנות לגרום לילדים ולמתבגרים שלכם לצאת מהקופסה, תרתי משמע, ולראות מה יש עוד לעולם הזה להציע מלבד סנאפצ'ט. כמו הדבר המגניב הבא שקוראים לו, ובכן, חלל. 

מאז 1600 כשגלילאו בנה את הטלסקופ שלו וגילה כמה דברים על הירח, נבנו יותר ויותר טלסקופים משוכללים ומקצועיים, שמאפשרים לנו לראות רחוק רחוק. במצפה הכוכבים שבטכנודע נמצא אחד הטלסקופים הגדולים בארץ, הפתוח לקהל הרחב, אז מה בעצם תוכלו לראות דרכו?

אם תזדמנו לחדרה, תוכלו לראות טלסקופ, שקוטר העדשה שלו היא 41 ס"מ. מה אפשר לראות דרכו? "את כל כוכבי הלכת", אומר ד"ר רוני מועלם מהטכנודע, "רוב המבקרים מגלים עניין בשבתאי ובטבעת היפה שיש סביבו, בכוכב הלכת צדק, בפסים המרהיבים שיש לו ובארבעת ירחיו הגדולים, ובכוכב הלכת נוגה, שיש לו מופעים מרשימים בדומה למופעי הירח. לפני זמן לא רב, כוכב הלכת מאדים היה קרוב אלינו, וניתן היה לראות מספר פרטים עליו". 

הטלסקופ מיועד בעיקר לקהל הסקרן, אשר מגיע כדי לצפות בכוכבי הלכת ובירח, ומתרשם מיופיים. מעבר לכך, תלמידי תיכון בארץ, אשר מכינים פרויקטים ועבודות מחקר באסטרונומיה במסגרת לימודי פיזיקה, מגיעים למצפה, כדי להעמיק במחקר אסטרונומי, ומשתמשים לצורך זה בטלסקופ. 

>> לעוד פרטים בקרו באתר הטכנודע - חדרה

"טלסקופ הוא למעשה מכונת זמן"

הטלסקופ הגדול בעולם נמצא באיים הקנאריים וקוטר העדשה שלו מגיעה ל-10.4 מ'. בחלל לעומת זאת, קוטר עדשת הטלסקופ ע"ש האבל היא רק 2.5 מטר, אבל בגלל מיקומו מעל האטמוספירה ניתן לראות תמונות חדות. "טלסקופ הוא למעשה מכונת זמן, המאפשר לראות את העבר. ככל שהטלסקופ גדול יותר, כך הוא מאפשר צפייה בעצמים רחוקים יותר, ומאפשר למעשה לצפות בזמן קדום יותר. ככל שהעצם רחוק יותר מאיתנו, האור שלו יותר חלש וקשה לראותו, ולכן בטלסקופ גדול אפשר לראות עצמים רחוקים ופחות בהירים", אומר ד"ר מועלם ומדגיש כי הגודל הוא שקובע את היכולת לראות את העבר, ולהגדיל את רמת הפרטים שאפשר לראות ברזולוציה יותר טובה.

אמנם הפרמטר החשוב ביותר לאיכות הצפייה בטלסקופ הוא גודל העדשה, אך גם המיקום קובע. "מה שרואים דרך הטלסקופ וטיב האיכות של התמונה, תלויים גם בנקודה שממנה צופים. במדבר לדוגמא, אפשר לראות הרבה יותר דברים. לעומת זאת, בתוך העיר בגלל אורות הסביבה, העצמים החיוורים נראים פחות טוב, אך את הירח וכוכבי לכת אפשר בהחלט לראות", אומר ד"ר מועלם.  

האטמוספרה שכוללת גם את הלחות והעננות לא עושה חסד לתצפיות אסטרונומיות, להיפך, היא פועלת כמו מסך שפוגע באיכות הצפייה. זו הסיבה שטלסקופ החלל האבל הוא הטוב ביותר כיום, כיון שהוא נמצא בגובה של כמה מאות קילומטרים מעל פני האדמה, רחוק מכל הפרעה אטמוספרית. "אחרי הגשם בחורף יהיה ניתן לראות טוב יותר דרך הטלסקופ, בקיץ יש הרבה לחות והיא פוגעת בתצפית", מוסיף ד"ר מועלם.

אסטרונומיה? לא לבנים בלבד

כוכב שבתאי (צילום: istockphoto)
שבתאי | צילום: istockphoto
"האסטרונומיה הוא אחד המקצועות הכי פורצי דרך, הוא נמצא בחזית המדע ופורץ דרך בחשיבה המדעית. זהו המקום שבו אנו מנסים להבין את היקום, היכן הכול מתחיל ולאן הכול הולך וממה אנחנו באמת עשויים", אומר ד"ר מועלם ומוסיף כי ניתן להשתמש בתחום האסטרונומיה כפלטפורמה ליצירת תכנים מדעיים ולקרב את הילדים למדע. האם גם בנות מגלות עניין באסטרונומיה? "אמנם בנים נמשכים יותר לתחום, אך לשמחתי יש הרבה בנות שעובדות על פרויקטים באסטרונומיה".

מדי שנה במהלך חודש אוגוסט, לרוב בלילה שבין ה-12-13, מתרחש בשמי ישראל מטר מטאורים והמדבר קורא לנו לצאת אליו, כדי לצפות במחזה המרהיב. "הסיבה המדעית שמטר המטאורים מתרחש מדי שנה באותו תאריך היא, שזהו המועד שבו כדור הארץ עובר במהלך מסלולו סביב השמש במקומות מלוכלכים יותר באבק. אחד הגורמים להיווצרות אבק במערכת השמש הם השביטים, גושי קרח שמפזרים אבק במסלול של כדור הארץ. כאשר הם נופלים על כדור הארץ, הם נשרפים באוויר ויוצרים את תופעת "הכוכבים הנופלים".

מצפה הכוכבים יהיה פתוח במהלך חופשת הקיץ לתצפית לקהל הרחב. פרטים נוספים ושעות פעילות: www.technoda.org.il

לאתר לתיירות ובילוי בחדרה