כמה אנו זוכרים מחומר הלימוד שלמדנו בבית הספר? לא הרבה, ואם לדייק, מעט מאוד. אך כאשר התמזל מזלנו והחומר הלימודי היה חוויתי, הסיכוי שנזכור אותו טוב יותר. הרעיון הזה עמד מאחורי הקמת היחידה לסימולציה רפואית בטכנודע חדרה. מה לומדים שם, ואילו ערכים נוספים מקבלים התלמידים ושאר המתאמנים?

היחידה לסימולציה רפואית שהוקמה בשנת 2007 זוכה לכ-20,000 ביקורים בשנה של בני נוער, מתאמני "איחוד הצלה", סטודנטים מהאקדמיה וחברות וצוותים רבים. זוהי סביבת למידה יחידה במינה, המאפשרת חווית חקר והתנסות בתחומי הרפואה השונים דרך עבודה עם סימולטורים דמויי אדם וציוד רפואי משוכלל, המדמים מצבי חירום רפואיים בתיווך אנשי מקצוע ומדריכים מנוסים. "המטרה היא לפתוח את הצוהר לעולם הרפואה, הטכנודע הוא מוסד שחושף למדעים וטכנולוגיה, והיחידה הרפואית היא אחת מסביבות החינוך למדע", מספר בני קציר, מנהל היחידה.

היחידה לסימולציה רפואית כוללת מעבדה כפולה, אשר נוגעת בכל תחומי הרפואה הממחישים את הקשר בין מערכות הגוף השונות: קרדיולוגיה, פולמונולוגיה, נוירולוגיה, אורתופדיה, גניקולוגיה, דימות רפואי, טיפול נמרץ, טראומטולוגיה ועוד.

התכנים מועברים לטווח גילאים גדול, הצעירים ביותר בכיתה ה' והבוגרים הנם סטודנטים ואנשי מקצוע כמו איחוד הצלה, אשר מגיעים להשתלמויות ופעילויות שונות.
עם צוות ההדרכה נמנים אקדמאים מתחום החינוך והרפואה, פיזיולוגים ופרמדיקים, שעוברים השתלמות והכנה להעברת החומר.

חילוץ משדה מוקשים טכנודע
מדמים חילוץ משדה מוקשים בעבודת צוות

משום שהסימולציה נועדה במקור לשמש רופאים, המכשור במקום זהה לציוד הקיים בבית החולים, כאשר ההדרכה מותאמת לגילאים השונים. "מה שמיוחד כאן הוא שאתה נותן לבני הנוער להתנסות כמו רופאים עם ציוד רפואי, זה מוביל אותם למעורבות ולמידה משמעותית, בשונה מהרצאה פרונטלית, כאן הם מתמודדים עם סיטואציה רפואית", מוסיף קציר. 

מנחילים ידע אבל גם חינוך

התלמידים שמגיעים, מקבלים הדרכה מקדימה ואחריה הם עוברים סימולציה למגוון מצבים יומיומיים ומצבי קיצון, כמו טיפול בדקירה של אדם. התלמידים מתחלקים לקבוצות, חלקם מטפלים בסימולטור דמוי אדם שסכין נעוצה בגבו, אשר שוכב בשטח מחוץ ליחידה הרפואית. משם הוא מועבר  לניידת לטיפול נמרץ, שמהווה חלק מיחידה זאת וממוקמת בחצר הטכנודע. בתוך ניידת טיפול נמרץ צוות נוסף מטפל בה כביכול עד ההגעה לחדר המיון, וצוות אחר  מקבל את הפצוע בחדר המיון וממשיך בטיפול המסור. הצוות האחרון מקבל את הפצוע ומנתח אותו בחדר הניתוח. "הם עוברים את כל שרשרת הטיפול בפצוע מא' ועד ת' ודרך זה אנו ממחישים להם שדקירה בחזה היא  פציעה רצינית עם סכנת חיים מיידית. הם מבינים שהקלות שבה בני נוער וצעירים מסיימים ויכוחים בדקירה בחזה חייבת להיפסק", אומר קציר ומדגיש כי טכנודע חדרה, הוא מוסד חינוכי שייעודו הוא הנחלת ידע מדעי, טכנולוגי אך גם חינוכי. מבין הפעילויות החינוכיות, בני נוער למדים גם על רפואה מונעת, הסכנות בעישון, נזקי האלכוהול, וגם את עקרונות היציבה הנכונה.

בפן המדעי והטכנולוגי, מלמדים אותם לדוגמא איך עובד מכשיר אולטרה סאונד, הם רואים את הלב של עצמם ובודקים אותו, לומדים איך מכשיר אק"ג עובד ובנוי, והם מגיעים למצב שבו הם מסוגלים לפענח 40 תמונות CT. "אנו מראים להם שרפואה זה לא רק לבני אלים וכל אחד יכול ללמוד ולדעת".   

>> אוהבים אסטרונומיה? גם אתם יכולים להציץ בטלסקופ הגדול מסוגו בארץ

דגש על הפן החברתי

דרך הסימולציה ביחידה, לומדים המתאמנים לעבוד בעבודת צוות. המיקום המיוחד של הטכנודע– בגבעת אולגה, מזמין מגוון רחב של אוכלוסיות מהאזור: חרדים, תלמידי ישיבות, תושבי כפרים ערבים ובני נוער מוואדי ערה, תושבי גבעת אולגה ועוד. "אנחנו פרויקט חברתי, שהתחיל משיקום שכונות, הפלטפורמה מאפשרת לעבוד על גוף האדם כי זה המכנה המשותף של כולנו. מתאמנים ממקומות שונים ומתרבויות שונות נפגשים, וכאן ניתנת להם ההזדמנות להכיר, לדבר ולשתף פעולה", אומר קציר.

מעבר להדרכות שנעשות עבור בתי הספר המגיעים מכל הארץ, ישנם גם חוגים לכיתות ה'-ח', מרפואה למתחילים ועד לבכירים. "חלקם רוצים להיות רופאים, חלקם מגיעים בגלל סיפורים אישיים שקשורים לעולם הרפואה, ויש כאלה שההורים שולחים אותם, כי עדיין לא ויתרו על החלום היהודי שהילד יהיה רופא". 

לחוות כדי לזכור

"מניסיוני, כאשר אתה נוגע בילד ברמה הרגשית ומייצר חוויה משמעותית, הוא יזכור אותה בעוד שנים רבות", אומר קציר, "לכן אנו משתדלים בכל מערך לגעת בצד הרגשי והחוויתי. כשאנחנו מלמדים על בטיחות בדרכים במסגרת פרויקט משותף עם הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים והילדים מטפלים בפצוע תאונת דרכים, הם מבצעים את כל מה שנדרש מהם בשטח. הם בוחנים זירה של תאונה, מנתחים במעבדה, נכנסים לבית חולים ומטפלים בסימולטורים שמעורבים בתאונה. כשהילד מעורב רגשית, החוויה נחקקת בו. כאשר ילדים ובני נוער משחקים תפקיד של רופא, ומטפלים בפצועים, זה מחזק את הביטחון העצמי שלהם,  מכיוון שהם נמצאים במצב של שליטה וקבלת החלטות".

היחידה לסימולציה רפואית ע"ש מרים ודן ראב"ד ז"ל, ממוקמת בטכנודע חדרה והינה סביבת למידה והתנסות ייחודית וחדשנית בארץ.

היחידה משמשת גם כבמה לטכנולוגיות ישראליות מתקדמות בתחומי הרפואה השונים, וגאווה כחול לבן. חברות כמו סימביוניקס, אדוארדס, איתמר מדיקל, קיו קור, דיפ בריז תרמו ליחידה הרפואית טכנולוגיות אלה והן משמשות את הבאים בשערי המעבדה בהתנסויותיהם הרבות והמגוונות.

>> לעוד פרטים בקרו באתר הטכנודע - חדרה