רפלוקס בתינוקות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הרוב המוחלט של היצרנים הפסיק להשתמש בחומר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הורים בארה"ב יכולים לנשום עתה לרווחה: נראה שהם לא יצטרכו לזכור יותר את שמו המסובך של הכימיקל הפלסטי ביספינול A ולחפש אותו על קופסאות בקבוקים. החומר, הנמצא בשימוש בעיקר בייצור של הפלסטיק השקוף והקשיח פוליקרבונט, ידוע כבר שנים כחשוד בהשפעה על עיכובים הורמונליים ואף בהיותו מסרטן, ועתה ארגון ה-FDA, ארגון המזון והתרופות האמריקני, החליט לעשות מעשה ולאסור על ייצור בקבוקים וכוסות שתיה לילדים המכילים את החומר.

בסין ובאיחוד האירופי כבר הוציאו מחוץ לחוק

להחלטה הגורפת של ה-FDA לא תהיה השפעה כמעט על השוק המייצר, מאחר שמזה כמה שנים הפסיקו היצרנים לשלב את החומר במוצרי שתיה לילדים ותינוקות, וכתריסר מדינות ברחבי ארה"ב כבר אסרו על שימושו במוצרים פלסטיים המיועדים לילדים. ארה"ב אינה הראשונה להכריז על גירוש הכימיקל. עוד מדינות שכבר הוציאו את הביספינולA  רשמית אל מחוץ לחוק הן סין, בה מייצרים רבים מהמוצרים, האיחוד האירופי וקנדה.

"צרכנים היום יכולים להיות בטוחים שאף מוצר לא יכיל ביספינול A", אומרת נציגת ה-FDA, שלי בורגס. "חשוב להדגיש שנקטנו בצעד זה לא בגלל סיכונים שנובעים מהחשיפה לביספינול A, אלא מאחר שתעשיית הבקבוקים הזדקקה לאיסור מיוחד. המחקרים בנושא אינם חד משמעיים ואנו עדיין תומכים בשימוש בכימיקל במוצרים שאינם מכילים מזון או משקה. אפשר למצוא אותו באלפי מוצרי פלסטיק שונים, כמו גם בקבוקי מים מינרליים רגילים, פחיות, קבלות תרמיות של קופה רושמת ועוד".

כפי שאומרת בורגס, המחקרים לגבי החומר אינם גורפים, אך ישנו חשש שהוא עשוי להגביר את הסיכון לתחלואים שונים, מדיכאון וחרדה ועד לבעיות פריון וסרטן. מדובר בכימיקל כה נפוץ עד שמחקר גדול אחרון מצא כי שיירים שלו נמצאים כיום בשתן של 90 אחוזים מהציבור האמריקני, והוא אף נמצא בתוך סתימות השיניים הסטנדרטיות. המקטרגים טוענים כי ה-FDA לא הלך רחוק מספיק, מאחר שהכימיקל עוד קיים בקופסאות הפורמולה, למשל. "מדובר בפעולה די סתמית", מסבירה שרה ג'נסן, מדענית בכירה בגוף שנקרא "הוועדה להגנת משאבים טבעיים". "ההחלטה בוצעה רק לאחר שכל היצרנים הפסיקו להשתמש בכימיקל במוצרי ילדים, וזה לא מספיק. אם באמת רוצים לגדל ילדים בסביבה נטולת ביספינול A, יש עוד המון עבודה".

בישראל אין איסור גורף להשתמש בביספינול A בייצור מיכלים למזון ומשקה, אך משרד הבריאות הוציא מספר תקנים שהגבילו את כמות החומר שמותר לשלב בפלסטיק פוליקרבונט, ושעלול לזלוף מהמוצרים לתוך המזון והמשקה, ועוקבים בנושא אחר תקנים אירופיים מחמירים. משרד הבריאות אף הוציא המלצות רשמיות להורים בנושא:

  • על פי עקרון הזהירות המונעת, אין להשתמש בבקבוקי תינוקות המכילים ביספינול A. בקבוקים העשויים מפוליקרבונט מסומנים בספרה 7 בתוך משולש חצים.
  • כדאי להקפיד על מספר פרטים בהכנת פורמולה לתינוקות:  לפני שמערבבים את אבקת הפורמולה עם המים שרתחו, יש לתת למים להתקרר בתוך כלי שאינו מכיל ביספינול A ולהשתמש אך ורק במים פושרים להכנת הפורמולה בבקבוק. הגורם החשוב ביותר לנדידה של ביספינול A  לתוך משקה או מזון הוא חימום המיכל הפלסטי. הוספת מים רותחים או חמים מאוד לתוך בקבוקי תינוקות או כוסות שתייה לתינוקות עלולה לגרום לנדידה של  ביספינול A  לתוך המזון.
  • מומלץ לא לחמם בקבוקי תינוקות במיקרוגל.
  • מומלץ להפסיק להשתמש בבקבוקים בלויים או שרוטים.

>> כמה מים ילדים צריכים לשתות בקיץ?