השלב הסופי של התפתחות התינוק הוא שלב העמידה וההליכה; התינוק לומד ורוכש את המיומנות הזו בזכות השלבים השונים שעבר עד כה - התהפכות, זחילת גחון, עמידת שש וכו'. ככל שהתינוק יעבור תנוחות ושלבים רבים יותר לפני העמידה וההליכה, כך הוא יתנסה יותר בתנועה ויהיה לו קל יותר ללכת.

הורים לתינוקות - תינוק הולך עם חיתול, מישהו נותן ל (צילום: jupiter images)
ולא לפחד מנפילות. תינוק לומד ללכת | צילום: jupiter images

בוא נשב על זה

בדרך לתנועה מלאה, התינוק רוכש מספר תנוחות מקדימות המקנות לו את החוזק והביטחון שהוא צריך:
א. שכיבה על הבטן והרמת ראש: יכולת קירוב הידיים ותנועתיות בית חזה חשובות מאוד ללימוד איזון ושיווי המשקל בעת מעבר לעמידה. תינוק שלא שכב על בטנו וחזהו יתקשה להשתמש בידיו הרחוקות אחת מהשנייה כדי לאזן את עצמו.
ב. התהפכות: היכולת להשתמש בשרירים הצדדיים שנמצאים בצדי הגוף היא כלי נוסף בעזרתו לומד התינוק לשמור על שיווי משקל בזמן עמידה.
ג. זחילת גחון: מחזקת את שרירי הגב, משפרת את התנועתיות, מתאמת את יכולות ההצלבה בין הידיים והרגליים ומתרגלת את העולל לדחוף באמצעות כפות הרגליים.
ד. זחילה על שש: בשלב הזה מתנסה התינוק בחוויות שיווי משקל תוך כדי זחילה וטיפוס.
ה. ישיבה: מחזקת את שרירי הגב ומתרגלת את שיווי המשקל עד למצב של קימה מלאה.

מי בא לאמא?

אז התינוק שלכם כבר עומד. כל הכבוד. עכשיו הוא צריך ללמוד ללכת, מה שקורה בדרך כלל בין גיל שנה לשנה וחצי. איך זה קורה בפועל? בשלב הראשון מתחיל התינוק לעבור ממצב של זחילה לעמידה תוך שהוא נאחז ברהיטים. לאחר מכן הוא לומד לעבור ממצב של עמידה בחזרה למצב של זחילה וישיבה, ואז מתחיל להתהלך מסביב לרהיטים. כעת הוא מתחיל להישען על יד אחת ולהגיע לחפצים בעזרת היד השנייה. לאחר מכן הוא מנסה להיעמד לבדו או בעזרת הישענות על רהיטים ועזיבתם, או על ידי עליה עצמאית ממצב של זחילה לעמידה.
בשלב הבא התינוק מתחיל ללכת מספר צעדים לבד. סביר להניח שהוא ייפול כמה פעמים וינסה שוב ושוב לפני שיגיע לשלב ההליכה העצמאית. ישנם תינוקות שילכו בתחילה הצידה ולא לכיוון ישר - זה טבעי ואין צורך להיבהל מכך.

חשוב מאוד לא להעמיד את התינוק לפני שהוא לומד לעמוד בכוחות עצמו ולא להוליך אותו בכוח לפני שהוא לומד ללכת לבד. רצוי גם לא להשתמש באביזרים כגון הליכון או בימבה כדי לעודד אותו - כך הוא עשוי להשתמש בהם כדי לאזן את גופו, דבר שלא עוזר לו אלא רק מקשה עליו. עדיף לו ללמוד לבד, להתנסות בנפילות ולהחליט בעצמו מתי לעבור לעמידה והליכה.

ככל שהתינוק לומד יותר ויותר להיות בתנועה, חווה נפילות ולומד לא לפחד מהן, ורוכש בכוחות עצמו מיומנויות של מעברים ממצבים של ישיבה לזחילה ובחזרה לישיבה - כך הוא יהיה בשל יותר לעמידה והליכה. ככל שהוא ילמד להשתמש ביותר חלקים של גופו במהלך ההתפתחות, כך הוא יאזן טוב יותר את גופו בהמשך התהליך.

איך נסייע לתינוק לעמוד?

רוצים בכל זאת לסייע לו לקום על שתי רגליים? הנה מספר תרגילים המשפרים את שלל מרכיבי העמידה:

1. כשהתינוק זוחל על שש, ניתן לעודד אותו להרים יד כלפי גירוי חיצוני כמו חפץ או צעצוע.

2. לנסות לגרום לתינוק להתרומם על הברכיים בעזרת גירוי כשהוא זקוף, ולא לשבת עליהן.

3. להושיב את התינוק על הכתפיים שלנו ולנוע עמו קדימה ואחורה ובאופן חופשי. אפשר אפילו לשלב משחקי זקיפה והושטת ידיים למעלה.

4. לעודד את התינוק לעבור ולטפס בעצמו במדרגות.

5. תרגילי הפלות מגבהים שונים - אפשר לקחת את התינוק וללמד אותו להרגיש נעים ונוח תוך כדי נפילה. לקחת מצע רך כמו שמיכת פוך, פוף או כריות גדולות למשל, ולתת לו להרגיש ולחוות נפילות עדינות מגבהים שונים. הקפידו לבצע את התרגיל בהדרגה ובאמצעות משטח נוח.

6. כשהתינוק עומד בעזרת שולחן, נסו לגרות אותו לשחרר יד אחת (בעזרת בועות סבון, למשל).

תינוק הולך ומחזיק את ידיהם של הוריו (צילום: digitalskillet, Istock)
אל תוליכו אותו בכוח לפני שהוא לומד ללכת לבד | צילום: digitalskillet, Istock

7. תפסו את התינוק כשגבו אליכם ופניו החוצה, הצמידו את כפות רגליו אל קיר, כופפו את ברכיו ועודדו אותו לדחוף את הקיר. חשוב לשים לב שכפות רגליו מונחות לגמרי על הקיר ושהן סימטריות בזמן הדחיפה.

8. על אותו עיקרון, קחו כרית גדולה או אפילו השתמשו בבית החזה שלכם, התקרבו אל התינוק ונסו לגרום לכך שהוא ידחוף עם כפות רגליו אתכם או את הכרית

9. בזמן שהתינוק עומד, נסו ללמד אותו בעזרת משחק לעבור למצב של ישיבה או זחילה ולא על ידי נפילה אלא על ידי שליטה.

10. כשהתינוק עומד, אחזו בידיו ודחפו את בית החזה שלו בעזרת ראשכם למצב של ישיבה.

>> מדריך הקקי השלם
רוצים לעקוב אחרי המטפלת במצלמה נסתרת?