אחד הדברים המאיימים ביותר כשמביאים תינוק חדש הביתה, הוא המחשבה שצריך לטבול אותו במים וסבון. הרי התינוק כל כך קטן וחלקלק, וכשהוא עירום הוא נראה אפילו יותר פגיע, והאמבטיה נראית ממש גבוהה. מה אם הוא ייפול או יטבע? אנחנו מתכווצים לנוכח סרטי האימה שמתרוצצים לנו בראש. לפני שמוותרים על כל העניין ועוברים לאמבטיות מגבונים ששומרות על הכנרת, הנה מדריך מקיף שיעזור לכם לעבור את טבילת המים בשלום בחודשים הראשונים.

אמבטיה לתינוק (צילום: jupiter images)
האמבטיה צריכה להיות מהנה גם להורים וגם לתינוק | צילום: jupiter images

מה דרוש לאמבטיה מושלמת?

1. אמבטיה לתינוק עם "דפני", מושב פלסטיק עליו מושיבים את התינוק. ישנם המון סוגים של מתקנים כאלה בשוק, ועליכם לוודא שקניתם אחד המתאים לאמבטיה שברשותכם.
2. מד חום לאמבטיה.
3. ספוג טבעי.
4. מגבת לתינוקות שכובסה באבקת כביסה מיוחדת לתינוקות, על מנת למנוע פריחות ואלרגיות. ישנן מגבות עם כובע, שמעבר לכך שהתינוק נראה בהן מתוק להפליא, הן גם עוטפות היטב את הראש הרטוב.
5. חיתולי טטרה.
6. חיתולים חד פעמיים.
7. קרם נגד תפרחת חיתולים, משחה לטיפול בפצעי ברית מילה (למי שצריך).
8. אלכוהול וצמר גפן לניקוי, עבור תינוקות שעוד לא נפלה להם שארית חבל הטבור.
9. כדורי צמר גפן סטריליים לניקוי אזור העיניים, החלקים שמאחורי האוזניים או הקפלים שזקוקים לתשומת לב מיוחדת. לפעמים התינוק חוזר מבית החולים עם שאריות ורניקס – החומר החלבי בו מכוסה עורו בלידה – וכדאי לנקות אותו היטב.
10. סבון עדין לתינוקות. בימים הראשונים אין צורך בסבון כשרוחצים את התינוק, אלא רק במים חמים. בהמשך, השתדלו להשתמש בסבון רק בסוף האמבטיה. עורו של התינוק יתייבש במהירות אם ישכב באמבטיה מלאת סבון.
11. מסרק או מברשת לשיער.
12. בגדים נקיים.

כמות המים האידיאלית

לפני ששארית חבל הטבור נופלת, מומלץ לא להשקיע את התינוק במים. מסיבה זו מומלץ בשלב הראשון להצטייד בספוג טבעי, לשפוך רק מעט מים לתוך האמבטיה, ולרחוץ את התינוק בעדינות בספוג. כשהשארית נופלת התינוק מוכן לאמבטיה של ממש, אבל עדיין רצוי לא למלא יותר מדי מים באמבטיה, אלא בסביבות עשרה סנטימטרים של מים חמימים.

טמפרטורת המים הרצויה

תינוקות לא אוהבים מים חמים מדי. הם מעדיפים טמפרטורה הדומה לזו של גוף האם, בין 36 ל-38 מעלות צלסיוס. חשוב לערבב היטב את המים ביד או בכוס כדי להבטיח שהטמפרטורה אחידה ומתאימה. חשוב לזכור שהידיים שלנו מחוספסות יותר מטוסיק של תינוק, ורגישות פחות לחום. המרפק ישמש אינדיקטור טוב יותר לחום המים, וכדי להיות בטוחים רצוי להשתמש במדחום מיוחד לאמבטיה. כשהתינוק בפנים, שפכו עליו מים לסירוגין, כדי שלא יתקרר.

כמה ומתי?

תינוקות קטנים צריכים רק שלוש או ארבע אמבטיות שבועיות כדי להיות נקיים. אמבטיה בערב היא מרגיעה, ומדובר בדרך נהדרת להתחיל בטקס השכבה קבוע שימשיך איתכם הלאה שנים רבות. יש כאלה שדוגלים באמבטיות בוקר, וטוענים שהן ממריצות את התינוק וגורמות לו לפתוח את הבוקר עם חיוך.

מציאת התנוחה הנכונה

לוקח זמן עד שמוצאים את התנוחה הנכונה והטובה ביותר עבורכם ועבור התינוק, בעת שמכניסים אותו לאמבטיה. לאחר הפשטת התינוק, הכניסו אותו בעדינות לאמבטיה, כשרגליו הן הראשונות להיכנס. יד אחת צריכה לתמוך בראשו, צווארו וגבו. הניחו את התינוק במתקן וודאו שהוא מיוצב. חשוב לזכור לשים יד אחת על התינוק, כך שתוכלו להרים ולייצב אותו בכל רגע נתון. ביד השנייה השתמשו כדי לרחוץ אותו. כשתוציאו אותו מהאמבט שימו לב שוב שאתם תומכים היטב בראשו, צווארו וגבו.

רגע האמת: שלב הרחצה

1. התחילו מניקוי הפנים: קחו שני כדורי צמר גפן ונגבו כל עין מהפנים החוצה. את שאר הפנים שטפו בעדינות במים בלבד.
2. עברו ליתר הגוף. רחצו במים בלבד, אלא אם כן התינוק מלוכלך באופן מיוחד, ושימו לב למה שעלול להסתתר בין קפלי העור.
3. את איברי המין שמרו לסוף. אם התינוק עבר ברית מילה, עקבו אחרי ההוראות שקיבלתם. אם מדובר בבת, רחצו את האיזור היטב במים ונקו את ההפרשות.
4. את השיער אפשר לרחוץ במים בלבד, או עם כמות קטנה של שמפו. קחו כוס ושפכו מים על הקרקפת. השתדלו לא להכניס מים לעיני התינוק.
5. את כפות הידיים והרגליים, האיברים שמבלים זמן רב בתוך פה התינוק, יש לנקות היטב עם מעט סבון, ולשטוף אותם היטב לאחר מכן.
6. אל תשכחו ליהנות. הרחצה באמבטיה היא הזדמנות לבילוי נעים עם התינוק, וככל שיעבור הזמן תראו שלעניין יש כללים וקצב שנוטים לחזור על עצמם. השתדלו לקבוע שעה קבועה לאמבטיה ולעמוד בה.
7. הביאו צעצוע קבוע. התחילו מצעצוע בודד, כמו ברווז גומי מצפצף שיקבל שם, או בובת כפפה ממגבת שמדברת ושרה מגרונכם. שירו שיר ששרים רק באמבטיה, או משחק מיוחד, משהו שהתינוק יקשר עם החוויה.

סיימנו את האמבטיה. מה עכשיו?

חשוב לזכור שהשגרה שלאחר האמבטיה יכולה להימשך כמו תהליך הרחצה עצמו, אבל חשוב להקדיש גם לחלק הזה את מירב תשומת הלב, בעיקר אם התינוק הולך משם למיטתו. הנה הפעולות שיש לעשות לאחר שהסתיימה האמבטיה:

1. יבשו את התינוק היטב ומרחו לו משחה נגד תפרחת חיתולים, או כל משחה ותרופה נוספת שהוא צריך לקבל. לאחר מכן חתלו אותו.
2. הלבישו אותו בבגד רך שכובס באבקת כביסה מתאימה, עם פתח רחב מספיק בצוואר. אין טעם להלביש את התינוק בבגד שפתח הראש שלו צר, או שיש לו כפתורים, קשירות או סגירות מיוחדות ולא נוחות. אוברול עם כיסוי לידיים ישמור שהתינוק לא ישרוט את עצמו מתוך שינה.

תינוק ישן על שמיכה (צילום: Grafissimo, Istock)
אין כמו שינת לילה אחרי אמבטיה טובה | צילום: Grafissimo, Istock
3. שירו ודברו אל התינוק כשאתם מלבישים אותו. בהתחלה זה עלול להביך אתכם, מפני שהוא עוד לא מבין הרבה, אבל כדאי שתתרגלו. הקול שלכם מרגיע ומפתח את מוחו של התינוק, כמו גם מסיח את דעתו. ספרו לתינוק באילו צבעים הבגדים שהוא עומד ללבוש, ואילו חלקי גוף אתם מלבישים עכשיו.
4. במקום לנסות לדחוף את ידיו ורגליו של הקטן דרך שרוולים צרים, הכניסו אצבעות אל הפתח ומשכו את היד או הרגל הקטנטנה אליכם.
5. אל תלבישו את התינוק בבגדים חמים מדי. עדיף פשוט לחמם את החדר לטמפרטורה נכונה. הטמפרטורה המומלצת היא 22-24 מעלות, כשהחדר צריך להיות מאוורר במשך היום. חימום יתר של התינוק עלול להעלות את הסיכון של מוות בעריסה.

התינוק הוא לא חפץ שביר

"העדינות שבהתייחסות לתינוק באה מרקע של חוסר ביטחון מצד ההורים, ומתפישה שהתינוק הינו משהו שביר", מסבירה ומרגיעה טלי צמיר לוי מ"צעד ראשון – המרכז לליווי התפתחותי לתינוקות", שסייעה בהכנת הכתבה. "לידיעת ההורים, התינוק אינו כל כך שביר ועדין, וכוחו ברכותו: ככל שהתינוק רך יותר כך הוא מסתגל ומפנים. תהליך הרחצה יכול להציג בפני התינוק איכויות שונות של חוויה תחושתית, ובעיקר להציג את הפן הגס יותר שבמגע, את חוסר העדינות ואת האפשרות לחוש מרקמים שונים – במקרה זה ליפה, חיתול וכדומה.

"חשוב להקפיד שהתינוק לא מתנגד, ואף נהנה. כמובן שבפעמים הראשונות הוא יכול להגיב באי נוחות שנובעת מכך שזו חוויה לא רגילה, אבל ברגע שהתהליך יהפוך להיות חלק מסדר היום, הילד יכיר ואף יהנה מחוויות אלו. בעזרת מגע עמוק אנו יכולים למפות עבור המוח את איברי הגוף, כך שהוא יוכל להשתמש בהם טוב יותר. אצל ילדים שנהנו מעיסויים עמוקים הסיכון בהתפתחות בעיות היפראקטיביות וקשיים בקשב ובריכוז קטן.

"ישנם תינוקות שנולדים עם קושי תחושתי – הם סובלים מבעיה של תחושת יתר או חסר. דווקא להם צריך להציג את האפשרויות השונות של מגע מגיל צעיר ובמינונים המתאימים. אנו רוצים לחשוף אותם למרקמים שונים בכדי שהמוח יפנים את האפשרויות הללו ולא יתנגד לכך מאוחר יותר".

 >> כל מה שצריך לדעת על עיסוי תינוקות