צעצוע של תינוק בצורת טבעות צבעוניות מחוברות (צילום: istockphoto)
עודדו את התינוק לתפוס צעצועים בידיו | צילום: istockphoto

באמצעות הידיים אנחנו יכולים לתפוס, להשליך, להתגונן, לבנות ולצייר; הן כלי העבודה העיקרי שלנו כשאנו לומדים לאכול, ובעזרתן אנחנו יכולים לבצע עוד פעולות בסיסיות לצד פעולות מורכבות יותר. הידיים שלנו הם האיברים השניים בחשיבותם אחרי הפה, המשמשים אותנו להבעה עצמית ולכן תינוקות מגלים אותן בשליש הראשון לחייהם.

תינוק מתחיל לגלות את ידיו בסביבות גיל שלושה חודשים. בשלב זה הוא מושיט את ידו ומנסה לתפוס מיני חפצים. לרוב תינוקות עושים שימוש בידיהם עוד לפני גיל שלושה חודשים, כאשר הם מכניסים אותן לפיהם. תינוקות שמוצצים אצבע מחזיקים יותר זמן את ידיהם בפיהם, וניתן לראות זאת כיתרון קטן למציצת אצבע על פני מציצת מוצץ.

שכיבה על הבטן מעודדת את הפעלת הידיים. בגיל ארבעה חודשים, התינוק כבר מתחיל לתפוס צעצועים ולהניע את ידיו לכיוון קו האמצע של הגוף. ידו משתחררת לאט והוא רוכש את מיומנות העברת הצעצוע מיד ליד וסיבוב שורש כף היד. 

שכיבה ממושכת של תינוק על גחונו עשויה לתרום לו לגילוי הידיים ולשימושן. במהלך שכיבה על הגב, ידי התינוק מונחות במרחק רב יותר זו מזו, חזהו גבוה ולכן קשה לו יותר לקרב את הידיים. לעומת זאת, בשכיבה על הבטן, ידיו קרובות יותר מכיוון שבית החזה שקוע יחסית. 

בגיל חצי שנה לערך התינוק כבר יודע לתפוס את רגליו ולהוביל אותן היישר אל פיו, ולהעביר צעצוע מיד ליד.

כיצד תסייעו לתינוק להכיר את ידיו?

כמו כל חלק בגוף התינוק, ניתן לסייע לתינוק להכיר את ידיו באמצעות הגברת מודעות הגוף באזור זה. איך עושים זאת? באמצעות מספר תרגילים פשוטים.

• השכיבו את התינוק על גבו והתחילו בתרגילי חימום. התרגילים אמורים להקל על תנועתיות היד. טפחו קלות באזור בית החזה על מנת ליצור משטח נעים, רך ותנועתי.
• ליטפו את הכתף שלו והמשיכו ללטפו בנגיעות רכות עד אצבעות כף היד. לטפו את ידו כולל גב היד.
• אחזו את הכתף עם כף ידכם, לחצו עליה קלות והמשיכו בלחיצות מהירות לאורך היד לכיוון שורש כף היד. אל תפחדו, התינוק אמור להרגיש את אחיזתכם. בצעו את אותה תנועה שוב, אבל הפעם המתינו כשתי שניות בין כל אחיזה.
• תרגילים בכף היד: לחצו בעזרת שני האגודלים שלכם בשורש כך היד והמשיכו בלחיצה כבמעין סחיטה לכל אצבע ואצבע בכף היד. פתחו את אצבעות התינוק בעדינות ונשפו בין אצבעותיו.
• לגב כף היד: שפשפו את גב כף ידו ועברו על כל אצבע בנפרד.
• תנו לו לאחוז את אחת מאצבעותיכם, והניעו אותה לצדדים, לפנים ולאחור.
• גרו את התינוק באמצעות צעצוע, תנו לו לחוש בחפץ לשחק איתו. הגישו לו אותו ותרגלו פתיחה של כף היד וסגירתו על הצעצוע.
• תרגיל נוסף לעידוד פתיחת כף היד הוא הפגשת שתי כפות הידיים של התינוק, ושפשופן.

ככל שתתרגלו יותר, ותשקיעו במגע עמוק ונעים בחלקי היד, כך תגדל ותתפתח היכולת של התינוק להשתמש בהן.

הכותב הוא מדריך להתפתחות תינוקות, מטפל ומעביר סדנאות ליווי התפתחותי
ניתן ליצור קשר עם עידן בטלפון 052-8240914, במייל או באתר ינוקט