מהרגע שהתינוק מגיע לאוויר העולם אנחנו מקרקרים סביבו. האם הוא אוכל מספיק, האם הוא ישן טוב, ולא פחות חשוב: האם הוא מתפתח כמו שצריך? כל פעולה קטנה שהתינוק של השכנים כבר הצליח לעשות ושלכם לא, מיד נראית כמו עיכוב התפתחותי היסטרי. אז קחו נשימה עמוקה, כי כל תינוק שונה בהתפתחות שלו, ויש בעיות קטנות וטבעיות שניתן לטפל בהן באמצעות תרגילים שגם אתם ההורים יכולים לעשות. שתי מדריכות להתפתחות תינוקות, דבי גרוס-דולב ומיכל דין, מסבירות על עשר בעיות נפוצות ודרכים לטפל בהן.

תינוק בלבן זוחל ומאחוריו אימו מחייכת בורוד (צילום: jupiter images)
כל תינוק שונה בקצב ההתפתחות שלו, אבל יש דברים שכדאי לשים לב אליהם | צילום: jupiter images

1. קושי לשכב על הבטן

הבעיה: חשוב מאוד להתפתחות המוטורית של התינוק שישהה כמה שיותר זמן על הבטן. בחודשים הראשונים לחייו, רופאים ממליצים שיעשה זאת בין חצי שעה לשעה ביום, לסירוגין. לרוב התינוקות השכיבה על הבטן קשה ומעייפת, אולם כשהתינוק בוכה ואפילו צורח כאשר משכיבים אותו על הבטן, זו כבר בעיה.
דבר המומחית: "הסיבה העיקרית לבעיה היא השכבת יתר על הגב שיוצרת תבנית תנועתית משובשת" (גרוס-דולב).
ממתי מדובר בבעיה? מגיל חודשיים.
איך מטפלים? "הדבר הראשון שצריך לעשות הוא הברור - כדאי מהרגע הראשון להשכיב את התינוק כמה שיותר על הבטן בזמן ערות", אומרת גרוס-דולב. "מלבד זאת, ניתן לבצע תרגילים להארכת הגב, כמו הרמת הרגליים לכיוון הראש כשהוא שוכב על הגב ועוד. כמו כן, רצוי להשכיב אותו הרבה על הצד".

2. קושי להרים את הראש

הבעיה: התינוק מתקשה להרים את ראשו בשכיבה על הבטן ונשאר עם האף "תקוע" ברצפה.
דבר המומחית: "כמחצית מהתינוקות מתקשים להרים את הראש. הדבר יכול להיגרם מקושי בשכיבה על הבטן או מבעיה בטונוס השרירים" (גרוס-דולב).
ממתי מדובר בבעיה? מגיל חודשיים-שלושה.
איך מטפלים? כשהתינוק שוכב על הבטן יש ללחוץ בעדינות כנגד הרצפה את פלג הגוף התחתון שלו (שוקיים, ירכיים וישבן). הלחיצה גורמת לפלג הגוף העליון להתרומם ולהתחזק.
ניתן גם להרים את התינוק בתנועת "אווירון" (ההורה מחזיק את התינוק בצידי הבטן באוויר, כאשר ידיו פשוטות לצדדים). התינוק מתנגד לכח הכבידה כך ומרים את ראשו. כמובן, מלבד זאת, צריך להמשיך לתרגל איתו שכיבה על הבטן.

3. העדפת צד (טורטיקוליס)

התינוק מפנה את ראשו ומביט באופן קבוע לאותו צד (ימין/שמאל), וכשננסה לגרותו להפנות את ראשו לצד השני הוא יתקשה ויתעייף מהר. כאשר יתחיל להתהפך – יתהפך רק לצד אחד ולא לצד השני. העדפת צד היא אחת הבעיות הנפוצות אצל תינוקות.
דבר המומחית: "תינוק יכול להיוולד עם טורטיקוליס או לפתח העדפת צד עם הזמן. רצוי שרופא ילדים או אורטופד יראו את התינוק ויתנו את חוות דעתם והמלצתם בנושא" (דין).
ממתי מדובר בבעיה? ממש מההתחלה, כשמזהים שהעדפה כזאת חוזרת על עצמה.
איך מטפלים? "באופן כללי צריך להקפיד על סימטריה בכל תנועות הנשיאה של התינוק, ולהקפיד להשכיב ולהרים אותו מצד אחר בכל פעם", אומרת דין. "כשהוא על הבטן, יש לעודד את התינוק לזוז לעבר הצד ה'חלש' על ידי הצבת גירויים וגם על ידי הכנסת היד של הצד ה'חלש' לתוך הפה".

4. זחילת גחון א-סימטרית

הבעיה: התינוק משתמש רק בצד אחד של הגוף לשם הזחילה, או לחילופין, זוחל רק בעזרת הידיים או הרגליים. עוד צורות לזחילה משובשת הן שימוש באלכסון אחד של הגוף וגרירה של שאר הגוף, או יד אחת ש"נשארת באוויר" תוך כדי זחילה.
דבר המומחית: "זחילת גחון תקינה היא זחילה בה התינוק משתמש בשני האלכסונים של הגוף – יד ורגל נגדית. הרבה פעמים הזחילה הא-סימטרית היא המשך של העדפת צד" (גרוס-דולב).
ממתי מדובר בבעיה? מתחילת הזחילה המשובשת, בסביבות גיל חצי שנה.
איך מטפלים? "במקרה זה צריך אבחון מעמיק כדי להבין את הסיבות, ורק אז ניתן להמליץ על הטיפול הנכון. ככל שהתינוק גדול יותר, צריך לבדוק את השלבים המוקדמים ולטפל בהם".

5. לא חוצה את קו האמצע

הבעיה: התינוק מתקשה לקרב את הידיים אחת לשנייה. שלב זה חשוב עבור התפתחות קשר עין-יד.
דבר המומחית: "לרוב, הבעיה נובעת ממתח יתר בגב ובאיזור הכתפיים, שמקשה על הבאת הידיים לקו האמצע" (גרוס-דולב).
ממתי מדובר בבעיה? מגיל 3-4 חודשים.
איך מטפלים? השכבות מרובות על צידי הגוף, תוך כינוס הידיים והכתפיים לקו האמצע. ניתן לטפוח על גוף התינוק בידיים, על מנת להרפות את התינוק בתנוחה הזאת.

6. ישיבה על הברכיים

הבעיה: מכונה גם ישיבת W. התינוק מתיישב כאשר ברכיו מופנות קדימה וכפות רגליו נמצאות מאחור (הרגליים מונחות בצורה היוצרת את האות W באנגלית). חשוב לציין שישיבה זו נחשבת בעייתית רק אם זו צורת הישיבה היחידה של התינוק. אם היא מתלווה לישיבה רגילה – זה בסדר.
דבר המומחית: "ישיבה זו היא כמעט תמיד תוצאה של גמישות יתר במפרקי האגן ובדרך כלל מתלווה לטונוס שרירים נמוך" (גרוס-דולב).
ממתי מדובר בבעיה? כשהתינוק מתחיל להתיישב, בסביבות גיל 7 עד 10 חודשים.
איך מטפלים? "צריך לברר את הסיבות לישיבה המשובשת על מנת להתאים לו תרגילים", אומרת דין. "כאשר התינוק מתיישב בצורה שגויה, כדאי לגרות את כף הרגל, לדגדג ו'להציק' לו, עד שהוא מסובב אותה לכיוון הנכון".

7. התהפכות משובשת מהבטן לגב

התינוק "זורק את עצמו" מהבטן אל הגב, על ידי הקשתת הגב במקום התהפכות הדרגתית על ידי הנחת הראש וסיבוב של שאר הגוף.
דבר המומחית: "הבעיה נובעת לרוב ממתח יתר בגב ונפוצה בקרב כרבע מהתינוקות" (גרוס-דולב).
ממתי נחשב לבעיה? מהרגע שהוא מתהפך באופן שגוי, סביב גילאי 4-6 חודשים.
איך מטפלים? "יש ללמד את התינוק כיצד להתהפך נכון. כדאי להעזר במומחה התפתחות בכדי שיראה להורה כיצד לבצע את התרגילים בצורה הנכונה", אומרת דין.

תינוק זוחל 1 (צילום: istockphoto)
אז איזה צד את מעדיפה? | צילום: istockphoto

8. זחילה בישיבה

הבעיה: התינוק זוחל בישיבה, במקום על הגחון או על שש.
דבר המומחית: "בעיה זו היא לרוב תוצאה של הושבת התינוק לפני שלמד לשבת בעצמו. זו זחילה מאוד משובשת, ועלולה לגרום לתינוק לדלג על זחילת שש שמאוד חשובה מבחינת ההתפתחות המוטורית" (גרוס-דולב).
ממתי מדובר בבעיה? מרגע תחילת הזחילה המשובשת, בגיל 7 חודשים עד שנה.
איך מטפלים? "להפסיק להושיב את התינוק אם עדיין לא התיישב בעצמו. מעבר לזה, צריך לבדוק עם מומחה את שורש הבעיה".

9. בעיה בקשר עין-יד ובקשר עין-אובייקט

הבעיה: התינוק רואה גירוי ולא מושיט אליו יד או עוקב אחריו בעיניים.
דבר המומחית: "הבעיה יכולה לנבוע מחוסר בשלות של מערכת הראייה, או בקושי בהושטת היד" (דין).
ממתי נחשב לבעיה? בגיל 4 חודשים אנו מצפים לראות יד ישרה ומלאה מושטת לעבר אובייקט.
איך מטפלים? "צריך לעבוד על גירוי גב כף היד. להציג את הגירוי (הצעצוע) ובאותו הזמן לתת נגיעה קלה בגב כף היד או בחלק האחורי של הזרוע. אין לקחת את יד התינוק ולהושיט אותה, הוא צריך ללמוד את התנועה בעצמו. אם מזהים נוקשות בשרירים – אז לתת לתינוק עיסוי של מגע עמוק".

10. קושי בשהייה על המרפקים

התינוק מבצע תנועת "אווירון" על המזרן במקום להישען על מרפקיו בשכיבה על הבטן.
דבר המומחית: "הבעיה נובעת מקושי בשכיבה על הבטן ומחגורת כתפיים חלשה" (דין).
ממתי מדובר בבעיה? מגיל חודשיים.
איך מטפלים? "באמצעות ערסול של התינוק. כשהתינוק על הבטן יש להביא את ידיו אל מרכז הגוף. כמו כן, ניתן לעסות את גוף התינוק במגע עמוק. חשוב לציין שמגע עמוק ניתן להעניק לתינוק בכל מקום, גם כשהולכים איתו לסופר. ניתן לבצע עיסוי ונגיעות עמוקות דרך הבגדים, ואין צורך להפשיט את התינוק בכדי שהמגע יהיה יעיל".

*אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ של רופא או מומחה. כאשר מתגלה אחת הבעיות מומלץ לפנות לרופא המשפחה.

קבלו עשר שאלות קשות של של ילדים