תינוקות תאומים צמודים עטופים בבד (צילום: Michael Blackburn, Istock)
ויש גם צד חיובי: שניים במחיר של לידה אחת | צילום: Michael Blackburn, Istock

כשמדברים על גידול של זוג תאומים, מתייחסים בדרך כלל להיבטים הפסיכולוגיים הרלוונטיים כמו דרכים ליצירת נפרדות פסיכולוגית או חלוקה נכונה של תשומת הלב ההורית. אבל לפחות בחודשים הראשונים, כשכל הווייתם של ההורים נתונה לפרויקט סובב שעון ומפרך של האכלה, החתלה ורחצה, השאלות שצצות עוסקות בעיקר בפרקטיקה: איך מאכילים שני קטנטנים בו זמנית? ומחתלים?

הנה טיפים ועצות פרקטיות מפי הורים מנוסים לתאומים:

האכלה:

• אימהות רבות לתאומים מדברות בזכות ההנקה המלאה. מלבד היתרונות הבריאותיים הבדוקים, יש לכך גם חשיבות פרקטית; בלילות הקימות קלות הרבה יותר כשכל שנדרש הוא רק להניק ולחזור לישון, ולא להתעסק במלאכת הכנת הבקבוקים. אפשר אפילו להביא את שני התינוקות אל האם למיטה. מניסיון של אימהות, לאורך זמן, תאומים שמניקים גם חולים פחות. בנוסף, הניידות קלה כשמניקים; אין צורך להיסחב לכל מקום עם תיק ענק ובו ציוד כפול של בקבוקים ומחלק מנות. יש שטוענים שלאימהות שמניקות קל יותר להסתדר ללא עזרה. מובן שנדרשת למידה של התנוחות השונות להנקה כפולה, והסתייעות ביועצת הנקה. כדאי להצטייד גם בכריות רבות לתמיכה. אפשר להניק את שני התינוקות יחד, או להניק כל אחד בתורו. כדאי שכל תינוק יקבל צד אחד בארוחה, ויש להחליף בכל פעם בין הצדדים.

 אם מדובר בהאכלה בבקבוקים – ישנן שיטות שונות להאכלה במקביל; עדיף לנסות להחזיק את שניהם בידיים כמו בתנוחת הנקה, כדי שלא לוותר על תחושת החיבור לאם, אבל אם זה בלתי אפשרי (למשל כאשר התינוקות בוכים ורעבים), אפשר להניח אותם בעגלה או בטרמפולינות, לשבת ביניהם על כיסא נמוך, ולהחזיק את שני הבקבוקים בו זמנית.

•כדאי לנהל רישום מסודר מי אכל ובאיזו שעה. אם האם מניקה, חשוב לציין גם מאיזה צד הוא ינק. אם מדובר בבקבוקים, לרשום כמה התינוק אכל, כדי שלא ייווצר מצב בו תינוק מדלג על ארוחה או השני אכל פעמיים. אפשר לצרף גם רישום של טיטולים רטובים ויציאות יומיות.

• כדאי לנסות, אם זה אפשרי, לחלק את הלילה בין שני בני הזוג לשתי משמרות עם הילדים, כך שכל אחד יוכל לישון כמה שעות באופן רצוף.

הרגעה:

• את לבד בבית עם שני תינוקות בוכים, מה עושים? לוקחים תינוק אחד בידיים – אם צריך אפשר להניק או להאכיל מבקבוק, ואת השני מניחים בעגלה או בטרמפולינה, ומנדנדים עם הרגל.
• הכי מרגיע: לצאת לטיול באוויר הצח, אקט שמשתיק גם את התינוקות הצווחניים ביותר.

רחצה והחתלה:

• ראשית, זמן הרחצה לא חייב להיות בערב, בעיקר לא אם לתאומים הקטנטנים יש אח גדול שדורש תשומת לב לפני השינה. אפשר לרחוץ תאומים בכל שעה משעות היום, ואם ידוע מראש שבשעה מסוימת תגיע עזרה כמו סבתא או בן זוג שחוזר מהעבודה – התארגנו בהתאם.
• לא חייבים לעשות הכל בו זמנית; אפשר להחליף חיתול או לרחוץ תינוק אחד, ובהמשך את אחיו.
• איך מוציאים שני תינוקות מהאמבטיה? אחד מהם עוטפים במגבת ומניחים לרגע בעגלה, מוציאים את השני, ואז לוקחים את שניהם לחדר.
• כיוון שכשמגדלים תאומים לא תמיד אפשר להגיע עד לחדר שבו נמצאת שידת ההחתלה, כדאי לפזר בבית עמדות שונות עם כל הציוד הנדרש כמו חיתולים, מגבונים וחיתולים מבד.

 

האחיות אולסן (צילום: Julien Hekimian, GettyImages IL)
השקעה לטווח ארוך. התאומות לבית משפחת אולסון | צילום: Julien Hekimian, GettyImages IL
יציאה מהבית:

• אחד האתגרים הגדולים יותר הוא ההתארגנות ליציאה מהבית. בשוק קיימים סוגים רבים של עגלות, חלקם רחבים ומקשים על הכניסה לחנויות, סופרמרקטים ואפילו טיפת חלב. מומלץ לרכוש עגלה שיכולה לעבור בקלות בכניסה לבית ובמעלית, אם יש כזו.

• אם העגלה לא נכנסת במעלית או לא עוברת את הדלת, אפשר לנסות לשמור את העגלה באוטו ולצאת מהבית כששני התינוקות בתוך סל-קלים (אם הם לא כבדים מדי). לחילופין אפשר לשאת תינוק אחד במנשא מבד ואת השני על הידיים.

• יש שממליצים על יציאה מהבית עם עגלת יחיד (שמשאילים מקרוב משפחה, למשל) ומנשא וכך אין בעיה של מעברים צרים או סרבול גדול מדי. כשמגיעים לרכב, מכניסים אחד כשהשני נותר בינתיים חגור בעגלה.

ועוד כמה קטנות:

• לא חייבים לרכוש רק ציוד חדש. אפשר בהחלט להסתפק ביד שנייה או בהשאלה מהורים אחרים. הורים רבים לתאומים שכבר גדלו ישמחו להיפטר מעגלות וטרמפולינות. עדיף להשקיע את הכסף בעזרה בניקיון הבית.

• הורים רבים לא טורחים להפריד בין בגדי התאומים והתינוקות עושים בהם שימוש משותף – חוסך הרבה כסף וטרחה מיותרת. לרוב הגישה היא שאין טעם להלביש את שניהם תמיד בבגד זהה. הורים רבים מלבישים את התאומים כשיוצאים בבגדים דומים בצבעים שונים.

• באשר לצעצועים – גם כן הדעה הרווחת היא שלא תמיד צריך לרכוש שני סטים של צעצועים. הילדים ממילא משחקים בתורות ותמיד יימצא צעצוע אחד מבין השניים שיש בו פגם או כתם כלשהו. הורים רבים מעדיפים ללמד את התאומים שלא תמיד לכולם יש את אותו הדבר. עם זאת, אופניים או בימבות מסוגים שונים כדאי לרכוש לכל תאום בנפרד.

• לגבי סידורי ההשכבה - הדעות חלוקות. יש שטוענים שכדאי להשכיב את שני התאומים בעריסה משותפת (לפחות בחצי השנה הראשונה) כהמשך לשהות המשותפת ברחם. עריסה אחת גם חוסכת מקום. יש שטוענים שכדאי ליצור כבר מההתחלה נפרדות פיזית שתוביל לנפרדות פסיכולוגית.

• כדאי לשים לב למבצעים רלוונטיים בחנויות וברשתות הפארם ולהצטייד בכל פעם שזה משתלם במלאי גדול של ציוד כמו מגבונים לחים או חיתולים.

איזו עזרה כדאי לבקש ואיך מתמודדים עם העומס הכלכלי?

• מומלץ מאד להסתייע בזוג ידיים נוספות בחודשים הראשונים, לפחות בחלק משעות היום בהן התאומים פחות רגועים.

• כדאי שבחודשים הראשונים העזרה תתמקד פחות בתינוקות ויותר סביב עבודות הבית. כדאי לבקש ממי שבא לבקר להביא איתו סירי אוכל להורים, פירות, ירקות, פירות יבשים או כל מזון אחר שיכול לעזור. לא להתבייש לבקש מאנשים שבאים עזרה גם בכביסה וניקיונות. עם זאת, כדאי שהאם תתרגל להסתדר עם התאומים בכוחות עצמה, משום שבשלב כלשהו תאלץ ככל הנראה להישאר לבדה.

• במקום לקחת בתשלום בתור עזרה מטפלת, שהיא בדרך כלל מאד יקרה, ועשויה לפעמים להפריע יותר מאשר להועיל עם עצות וטיפים משלה, הורים לתאומים ממליצים להסתייע בנערות צעירות בתיכון. אפשר להסתייע אפילו בשתיים-שלוש נערות, שיכולות להביא מה שצריך, לקנות, להחזיק, להזיז, ואפילו ללכת לטיול עם אחד מהתאומים. הטענה היא שהן בדרך כלל עושות עבודה נהדרת וההוצאות מצומצמות יותר.

• אין סיבה שלא להשאיר את התאומים בבית עד גיל שנתיים. לא חייבים למהר לרשום אותם לפעוטון. לשכור מטפלת לשניים זה בהרבה מקרים יותר משתלם, בייחוד אם לוקחים בחשבון את החופשות מהגן ואת המחלות הפוטנציאליות.

• כדאי לדעת שבחנויות רבות אפשר לקבל הנחות לתאומים. חברות רבות שולחות קופונים וחבילות שי, והחברות הגדולות מנהלות מועדוני לקוחות להורים לתאומים.

לפרטים ומידע נוסף על גידול וטיפול בתאומים ניתן לגלוש לאתר של עמותת תאומים ושלישיות.

השתתפו בהכנת הכתבה: קרן כהן, אם לתאומות בנות שלוש, שירה זלצר, אם לתאומים בני ארבע, מנהלת פורום תאומים ושלישיות ב-ynet. נועה פורת, אם לשני זוגות תאומים, מדריכת הנקה ומנהלת פורום הנקת תאומים באתר "תפוז".