רובי וויליאמס (צילום: Gettyimages IL, getty images)
יקיר האמהות. רובי ויליאמס | צילום: Gettyimages IL, getty images

איזה שיר ערש אתם שרים לילדים שלכם לפני השינה? סקר שערך האתר The Baby website בקרב כ-2,000 אימהות בבריטניה מצא שהן נטו לזנוח את שירי הערש המסורתיים לטובת שירי פופ ורוק פופולאריים יותר. רוב האימהות (שני שלישים מהן) גם חשבו שבלאדות הפופ טובות יותר להרדמת התינוק מאשר שירי הערש הישנים והטובים.

כך למשל, מהסקר עולה שהשיר הפופולרי ביותר הוא "Patients" של להקת טייק דאת. כיכבו ברשימה גם השיר "Angels" של רובי ויליאמס, "Beautiful" של כריסטינה אגילרה ו-"Wonderwall" של להקת אואזיס. 13 אחוזים מהאימהות חשבו ששירי הערש מיושנים מדי, ואחת מתוך עשר אימהות אמרה שהיא לא מצליחה להיזכר בשמות השירים. כמעט חצי מהאימהות דיווחו שהן נוהגות לשיר לתינוקות שלהן כשהם במצוקה, ושליש מהן דיווחו שהן נוהגות להרדים את התינוק באמצעות שיר.
התוצאות הפתיעו אפילו את עורכי הסקר עצמם. "אני מניחה שרוב האימהות מקשיבות בבית לשירים ברדיו ובגלל הלחנים הקליטים זו כמעט משימה בלתי אפשרית לשיר לילדים משהו אחר בזמן השינה", אמרה אחת העורכות.

מניסיונה של דורי קליין, מנחת מוזיקה ותנועה לפעוטות וילדים וסדנה בשם "קסם הצליל", גם בארץ אין הצלחה גדולה לשירי הערש הישנים, ואף גרוע מכך – הורים רבים מדווחים שהם לא שרים לילדים שלהם כלל. "כשאני שואלת את האימהות מה הן שרות לפני השינה, הן מדווחות לרוב שהן לא שרות בכלל, ובמקום זאת משמיעות קלטות", היא אומרת. "אם הן שרות אלה בדרך כלל שירים כמו "נומי נומי" או "שיר היקינטון". האימהות עצמן כמעט לא זוכרות שירים כאלה".
לדברי קליין לשירי ערש אופי מיוחד. "מדובר בשירים בקצב מרגיע, שירים עם מילים עוטפות. אמנם מצאו בפולקלור שיש לפעמים אגרסיה רבה בשירים האלה, כי האמא בדרך כלל עייפה ורוצה ללכת לישון, אבל השירים עוברים מדור לדור, אז פחות מקשיבים למילים".

עם זאת, אם הבחירה היא בין לא לשיר בכלל לבין לשיר שירי פופ או רוק, קליין מעדיפה את השירה. "המסורת בעיני מאד חשובה, אבל אני לא פוסלת שום שיר, כל עוד האם מקדישה מעצמה זמן איכותי לתינוק, אוחזת אותו בידיים שלה, שומרת על המגע הנעים ושרה את השיר ברגש", היא אומרת. "אם זה מה שהיא יודעת לשיר, אז על הכיפאק. יש לשירה ערך עליון. חשוב שאמא תשמיע מהקול שלה. יש לכך רושם מאד חזק על התינוק. זה משהו שנשאר אצל הילד לכל החיים. כמובן שחשוב שתהיה לשיר מנגינה נעימה, עוטפת ומרגיעה והקצב משמעותי גם הוא. חשוב גם לשיר לילדים לכל אורך היום ולא רק בזמן השינה. אפשר ללוות עם שירים אירועים משמעותיים במשך היום כמו אכילה, צחצוח שיניים או רחצה באמבטיה".

"אני לא רוצה להתווכח עם הנשים הבריטיות, אבל לדעתי לפני השינה צריך להירגע,
להוריד פרופיל, לעמעמם את האורות, ולעבור לדברים יותר שקטים ואינטימיים, כך ששירי רוק או פופ - לא יעבדו אצלי בבית", אומרת הפיזמונאית סמדר שיר. "הילדים שלי כבר גדולים אבל בעבר הייתי שרה להם שירים כמו נומי נומי ילדתי, בואי אמא, ושירים מתוך טיף וטף. הקפדתי לשיר אותם כל ערב לפני השינה יחד עם סיפור לילה טוב".