אין כמו הריח של תינוק שזה עתה יצא לאוויר העולם. כל אם טרייה נשבעה שהיתה מבקבקת את הניחוח העולה מהעולל החמים שלה ומוכרת אותו במיליונים. מחקר חדש מצא שלריח המיוחד הזה, מטריף החושים, יש מטרה ביולוגית מובהקת אשר משרתת את גם את האם וגם את התינוק.

אמא מחבקת תינוק קטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ההסנפה היומית, מוכר לכם? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"פרס קטן להורים העייפים"

המחקר החדש של אוניברסיטת מונטריאול יצא לדרך לאחר עדויות של אמהות לתינוקות שטענו שריח התינוק שלהן נשאר עמן גם כשהתינוק אינו לצידן, וכעת הצליחו החוקרים להוכיח כי זוהי אכן המציאות. ריחו של התינוק מתקשר ישירות עם מרכזי העונג במח, וזה לא משנה אם מדובר בתינוק הפרטי או תינוק אחר, המח הנשי יגיב אל הריח הזה בעונג עילאי. "יש חלק מסויים במח שמגיב כאשר אדם מאוד רעב משיג לבסוף משהו לאכול, או כשמכורים לסמים באים על סיפוקם", מסביר החוקר יוהאן פרזנלי, דוקטור לפסיכולוגיה באוניברסיטת מונטריאול. "הטבע צייד אותנו בכלי שמסייע לחיבור בין אם לתינוק, וזהו כלי עוצמתי ביותר".

על מנת לחקור את השפעת הריח על המח קיבצו החוקרים 30 נשים, שמחציתן ילדו בשישה השבועות הקודמים לזמן המחקר. 15 הנשים האחרות לא היו אמהות. הנשים עברו סריקות מח שונות, בעוד החוקרים הציגו בפניהן דוגמאות של ריח של תינוק אשר זיקקו מתוך בגדים של התינוקות בתהליך מיוחד. כל הנשים הסכימו כי הריח נעים, אך היה הבדל משמעותי בין סריקות המח של האמהות והלא-אמהות. כאשר המח האימהי נחשף לריח, הופעלו מרכזי העונג שלו.

"אנו מתוכנתים כך, כנראה, מאחר שתינוק בן יומו זקוק לטיפול מסור", מסביר פרזנלי. "השינוי שעובר הורה הוא קיצוני מאוד, והתינוק דורש המון עבודה. מדובר בהפרעה גדולה לשגרה, ולמרות זאת, רוב ההורים מוצאים בחוויה המון עונג. גם המגע יוצר שחרור של הורמונים מרגיעים ומעוררי אופוריה, וזהו כנראה ההסבר לכך".

החוקרים טרם בדקו את השפעת הריח על אבות, אך הם מאמינים שהתוצאות יהיו דומות. "מנסיון אישי, גם אני מאוד אוהב את ריחם של תינוקות", אומר פרנזלי. "כאשר מתקרבים אליהם ומחבקים אותם הם מפיצים ריח טוב מאוד, ויש בעניין היגיון רב, מאחר שאנו האחראים להגן עליהם ולהגיב לאיתותיהם".

"בחודשים הראשונים אנו לא מקבלים הרבה פידבק חיובי מתינוקות", מסבירה הפסיכולוגית דיאן סטנפורד שגם היא תרמה למחקר. "העובדה שהם מדליקים אצלנו את אזורי העונג מעניקה פרס קטן להורים העייפים. כמובן שהחיוך הראשון, בגיל חודשיים בערך, הוא פרס עצום, זה הכי טוב בעולם, אבל עד אז, המח עושה את שלו, ויוצר קירבה ומגע בין האם לילדה".

עניין המגע הוא קריטי בשלב הראשון של החיים, כך טוענת המלווה ההתפתחותית אפרת פינקלר. "מגע מקנה לתינוק תחושת ביטחון, מגביר ומבסס את הקשר בין ההורה לתינוק. המגע תורם להתפתחות מהיום הראשון, וזהו צורך ביולוגי גם של האם וגם של התינוק. גם הגרעפס של התינוק, לדוגמה, והעובדה שצריך להרים אותו לטפוח על גבו, הוא סוג של מגע שחשוב לשני הצדדים. יש בכך צורך של הישרדות לתינוק, וזה משרת גם את האם. עשו הרבה מחקרים בעבר שהראו שהמגע משחרר הורמונים טובים אצל האם, ובעבור התינוק מדובר בעטיפה שהיא נחוצה לו, כי הוא רק הגיע מהרחם, שהיא סביבה עוטפת ומחבקת".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> למה תינוקות אומרים קודם אבא ואמא?