"זאת תגלית חלומית": צוות ארכיאולוגים מצא סרקופג ורוד עתיק בעיר המתים סקארה, סמוך לקהיר, מצרים, ובו השרידים של אחד השרים הבכירים של רעמסס השני. מומחים מעריכים שהארון נקבר לפני כ-3,300 שנה ועל פי הממצאים באתר החפירות, המת הוא פתח-אם-וויה (Ptah-em-wia) – מי שהיה שר האוצר של המלך המצרי.

פרופסור אולה אל אגיזי, ארכיאולוגית מאוניברסיטת קהיר והחוקרת שמצאה את הסרקופג באתר הקבורה, ציינה שהארון התגלה בעומק של 7 מטרים מתחת לאדמה. בשיחה עם מפיקי התוכנית Lost Treasures of Egypt, המשודרת בערוץ נאשיונל ג'יאוגרפיק, החוקרת סיפרה שאתר הקבורה נבנה משני מפלסים והם היו צריכים לפנות טונות של חול רק כדי לחשוף את המפלס העליון. לאחר מכן, הם השתמשו בדלי פלדה גדול כדי לרדת בפיר שהוביל אל המפלס התחתון – שם נמצא הסרקופג הוורוד.

ארון הקבורה נחצב מאבן גרניט והכיל כתבי הירוגליפי (חרטומים) על דפנותיו שציינו את תוארו של פתח-אם-וויה. "ההירוגליפים מבהירים שזה היה פתח-אם-וויה וגם מתאימים לחלק מהכתבים שהתגלו על קירות המפלס התחתון", ציינה פרופסור אל אגיזי. "צוין שהוא היה ממעמד האצולה ומקורב לרעמסס השני, כי התארים שלו נקשרו אל בית מיליון השנים של אוסרמע'תרע-סטפנרע – או רעמסאום, מקדש הקבורה של המלך. העובדה הזו למעשה מאשרת שמדובר באיש חשוב מאוד לשלטונות מאותן שנים. להערכתי, הוא היה שווה ערך לשר האוצר של ימינו".

גורם מרשות העתיקות המצרית ציין שהסרקופג התגלה שלם ברובו – ממצא נדיר מאוד באתרי הקבורה בסקארה. למרות זאת, חלקו העליון של מכסה ארון הקבורה העתיק נמצא שבור, ראיה לכך שציידי קברים כנראה ביקרו באתר כבר לפני אלפי שנים.

פרופסור אל אגיזי ציינה שהסרקופג הוא גם דוגמא מצוינת לארונות הקבורה של מצרים העתיקה מתקופת המאה ה-12 וה-11 לפנה"ס. "זה סרקופג טיפוסי לבן מעמד האצולה מתקופת הממלכה החדשה של מצרים", הוסיפה החוקרת. "על המכסה אפשר למצוא חריטות בדמותה של אלת השמיים נות עם כנפיים פרושות וחריטות על הדפנות בדמותם של צאצאי אל השמש הורוס, כולם נועדו להגן על המת". כעת, בכוונת החוקרת לחשוף פרטים נוספים על ארון הקבורה העתיק.

נציין שזו לא הפעם הראשונה בשנים האחרונות שמצאו ארונות קבורה בסקארה. בינואר של השנה שעברה, ארכיאולוגים חשפו יותר מ-50 סרקופגים עתיקים במקום, כמו גם פסלונים, משחקים ואפילו מסכות. הארכיאולוג זחי הוואס, ראש משלחת החוקרים, התייחס לתגלית המדהימה ואמר שהתגליות ככל הנראה ישכתבו את ההיסטוריה של סקארה ותקופת המלכות החדשה של מצרים העתיקה.