המנתח ניקולאי איבנוביץ׳ פירוגוב נחשב לבעל אחד המוחות הרפואיים המבריקים ביותר בתולדות האנושות. הוא פיתח כלים ופרוצדורות רפואיות שהמדע משתמש בהן עד היום, ועל כן זכה לסטטוס של גאון רפואי במותו. הוא גם הראשון שהשתמש בהרדמה באמצעות אתר, ונחשב לאחד הרופאים המפורסמים ביותר ברוסיה. שזה נחמד ויפה, אבל כיום הוא ידוע יותר בתור המומיה המודרנית העתיקה ביותר בעולם, וזו שנחשבת לשמורה ביותר.

פירוגוב מת בשנת 1881 וביקש עוד לפני כן לחנוט את גופו שעות ספורות לאחר המוות. עצם היותו גאון רפואי כמובן איפשרה לו מרחב תמרון די גדול בנוגע לחניטת הגוף – הוא דרש להשתמש בשילוב של טכניקות שפיתח בעצמו, וביקש מאחד העוזרים שלו, דייויד ויוודסב, לעקוב אחר ההוראות המפורטות שהשאיר אחריו. לפי מעט הדיווחים, מדובר על תערובת של מים מזוקקים, אתנול גליצרין ואולי גם תימול, אך הכמויות אינן ידועות.

מומחים מאמינים כי אחוז השומן הנמוך בגופתו של פירוגוב הוא זה שמסייע לחניטה להישמר במצב מצוין, וזאת למרות שבגופתו נעשו מעט מאוד חתכים, ושהאיברים הפנימיים כמו המוח והלב עדיין נמצאים בה. אלא שתהליך החניטה היה עד כדי כך מורכב שעד היום, יותר ממאה שנים מאוחר יותר, מדענים עדיין נאבקים כדי לנסות ולשכפל אותו על מנת להשיג את אותן התוצאות.

גופתו של פירוגוב נמצאת כיום בכנסייה משפחתית קטנה בכפר ויניטסה שבאוקראינה, שם שהתה במשך 140 השנים האחרונות בטמפרטורת החדר, ובכל זאת נשמרה במצב מעולה. לשם השוואה, המומיה המודרנית ביותר בעולם של ולדימיר אילוויץ׳ לנין נשמרת בטמפרטורות נמוכות במיוחד ועוברת תהליכי תחזוקה של פעמיים בשבוע. יש כאלה שטוענים כי פירוגוב למעשה עובר ״חניטה מחדש״ בכל 5-7 שנים, אך הם בכל זאת מסכימים שהיא עדיין שמורה טוב יותר.

הכנסייה שבה נמצאת המומיה היא חלק ממוזיאון פירוגוב, שבו אפשר לבקר כדי ללמוד יותר על פועלו של הרופא והמדען, להאזין לסיפורים המפרטים את הגאונות שלו ואפילו להתפלל לזכרו – מה שנטען כי זה מה שמסייע לשמר את המומיה שלו במצב כל כך טוב.