רובוטים כידוע אינם יכולים לחוש רגשות אבל זה לא מונע מהם להתנהג כאילו יש להם מושג מה עובר עלינו. אבל זה לא מונע מהחוקרים באוניברסיטת פיזה שבאיטליה לעבוד על רובוט עם הבעות פנים מורכבות שנראה כאילו הוא יודע מתי שחררתם נפיחה.

אין תמונה
חשים את הפחד?

על הרובוט, המכונה לא למרבה ההפתעה "פייס" (FACE), עבדו המדענים במשך שלושים שנה וכעת, בעזרת 32 מנועים קטנים הקבועים בראשו, פייס מסוגל לבטא טווח רגשות הנע בין עצוב ושמח למופתע ונדהם, או כך לפחות מקווים המדענים.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

בניסויים שנערכו כדי לבחון את יעילות הבעות הפנים, המתנדבים התקשו לזהות את הרגשות העדינים כמו פליאה, אבל קלטו בקלות שהרובוט כועס. פני הרובוט הנשיות וההבעות נועדו ליצור אצל בני האדם תחושה שנמצא מולם אדם כמוהם ולהצליח להתגבר על משבר "עמק המוזרויות".

לפי הטענה שהועלתה על ידי הפרופסור היפני מאשירו מורי בשנת 1970, דמויות מלאכותיות שדומות כמעט בצורה מושלמת לבני אדם גורמות לאנשים הצופים בהם אי נוחות. כלומר, אנחנו מסוגלים להתחבר לרובוט רק כשהוא נראה כמו רובוט, או בעתיד כשהוא ייראה בדיוק כמו בן-אדם ולא נצליח לחוש בהבדלים.

אין תמונה
הגועל והתדהמה

המוח של הרובוט היא תוכנת מחשב בשם "הפס" (Hefes) שמורה למנועים כיצד ליצור את הרגש ואילו תנועות לשלב על מנת ליצור את הבעת הפנים הנכונה. חיוך, למשל, המשולב עם קצת עצבות, או צחוק המעורב באי נוחות.

יש לציין כי רובוטים דומים נוצרו בעבר וכבר בשנת 2008 "קנסאי" היפני הגיב למילים מסוימות עם אחת מ-36 הבעות הפנים השמורות אצלו בזיכרון. ההבדל הוא שלקנסאי היו רק 19 מנועים והוא לא היה מסוגל לבצע את השילובים המיוחדים כמו "פייס".

כדי ליצור את הבעות הפנים הבסיסיות נעזרו המדענים באשתו של אחד מהם ואפשר רק לקוות בשבילו שכשהם אמרו "זה מאוד ריאליסטי" הם התכוונו לרובוט ולא לאישה.

(מקור)