כשמכריזים במדינות מתפתחות על סגירת מזבלה עירונית, הכוונה היא פשוט נעילת השער והזנחת המתקן. אבל כשעיריית מקסיקו סיטי (מקסיקו) סגרה את המזבלה הענקית שזללה את הפסולת של העיר בת מיליוני התושבים, היא החליטה להפוך את הזבל לזהב ולאגור את גז המתאן הנפלט מהאשפה. היוזמה החדשה צפויה להזין תחנת כוח עם הספק של 35.6 מגוואט בממוצע במשך חמש השנים הראשונות, שתספק חשמל ל-35,000 בתים. (ניו יורק טיימס)

המזבלה העירונית של מקסיקו סיטי (צילום: nytimes.com)
הופכים זבל לכסף - הכי משתלם שיש | צילום: nytimes.com

כשפסולת אורגנית מתפרקת במזבלה, היא מייצרת תערובת של מתאן, פחמן דו-חמצני ואדי מים. גז מתאן לוכד חום באטמוספרה פי עשרים יותר מפחמן דו-חמצני, כך שבנוסף ליתרון הכלכלי, לפרויקט יש גם תועלות סביבתיות בהפחתת אפקט החממה.

בסביבות 79 מיליוני טונות של זבל הושלכו באתר המקסיקני ששטחו כמעט ארבעה דונמים מאז נפתח בשנת 1994 ואם הכול יתנהל כשורה, מקסיקו סיטי תהיה מודל לחיקוי עבור ערים גדולות נוספות בעולם המתפתח. האנרגיה שתייצר תחנת הכוח תסייע לכסות את עלויות חיסול אתר הפסולת, הצפויות להיות בין 100-200 מיליון דולר.

בנוסף, העיר תקבל תקציבים מהממשלה למימון המיזם ובנוסף היא עשויה לזכות בהטבות בשל הצמצום המשמעותי בפליטת גזי החממה משטחה. הבעיה היחידה ביישום הפרויקט הזה הוא הזמן. מאחר והמזבלה נסגרה במכה, שיא ייצור המתאן צפוי להיות בעוד שלוש שנים ואז המומחים משערים שתחול ירידה משמעותית. במזבלות פעילות, מיזם כזה עשוי להיות משתלם יותר מאחר והוא מנצל את זרימת הזבל הקבועה כדי לחשב את תפוקת הגז לאורך זמן.