מדינת ישראל הצטרפה לאחרונה ליותר מ-80 מדינות ברחבי העולם שמתמודדות עם וירוס ה-COVID-19 - הלא הוא נגיף הקורונה. כבר יותר מ-3 חודשים חלפו מאז שהווירוס התפרץ לראשונה במזרח סין ומאז, כבר יותר מ-97 אלף בני אדם נדבקו ומתוכם יותר מ-3,300 כבר מתו.

פוליטיקאים רבים התייחסו להתפרצות המסוכנת, ביניהם גם בנימין נתניהו שהגדיר אותה בתור "המסוכנת ביותר ב-100 השנים האחרונות". זה לא סוד שמסתמן כי תושבי הגלובוס עומדים בפני תקופה מאוד לא פשוטה, אבל חשוב להדגיש - זו לא תהיה הפעם הראשונה.

View this post on Instagram

A post shared by World Health Organization (@who) on

המין האנושי התמודד לאורך מאות השנים האחרונות עם מגוון התפרצויות ומגיפות אשר איימו על קיומו. ואיך אומרים? "בכל זאת הגענו, למרות הכל". אז בעקבות המצב הנוכחי, החלטנו במדור היקס להרגיע אתכם ולהזכיר שהיו לא מעט מגפות מוזרות בעבר שכבר הצלחנו לשרוד. ומה הן היו? אנחנו שמחים שנתתם לנו לשאות - כי הנה כמה מהמגפות היותר ביזארית שהכו בנו באלף השנים האחרונות - כולל כמה שנאלצנו להתמודד איתן ממש לא מזמן:

מחלת המטאור מקרקנס

View this post on Instagram

A post shared by Galactic Stone & Ironworks (@galacticstone) on

בספטמבר 2007, גרם שמיים חדר את האטמוספרה של כדור הארץ ופגע בדרום-מזרח פרו, בסמוך לעיירה ששמה קרקנס. בדקות שאחרי הפגיעה, מאות מתושבי העיירה התגודדו סביב אזור הפגיעה וצפו במכתש שנפער באדמה. בליל התקרית לא דווח על אף נפגעים. לעומת זאת, כמה ימים מאוחר יותר זה היה סיפור אחר לגמרי.

תושבי העיירה החלו לחוש ברע בימים שלאחר ההתרסקות והתלוננו על סימפטומים כמו כאבי ראש, בחילות, הקאות ושלשולים. בחלוף הזמן, יותר ויותר אנשים החלו להתלונן על הסימפטומים ועד מהרה, כ-200 תושבים החלו לפתח את אותם סימפטומים.

רופאים ניסו לאבחן את המחלה במשך ימים, אך מעולם לא הצליחו להגיע לתשובה חד-משמעית. בהיעדר תשובות, מומחים החלו לפתח תאוריות שונות - אחת מהן אף גרסה כי המטאור גרם להתאדות של רעלים באדמה. תושבי העיירה התאוששו בסופו של דבר, אך עד היום אף אחד לא יודע מה גרם למחלה המסתורית.

מגפת חיפושית הזבל

View this post on Instagram

A post shared by Kamil (@kam_por) on

אולי תופתעו לגלות, אבל היו לא מעט התפרצויות משונות בשנת 1962 - אחת מהן נוגעת לחיפושית תמימה לכאורה שככל הנראה הגיעה מבריטניה. זה קרה במפעל טקסקטיל במדינת ג'ורג'יה, דרום ארה"ב, כאשר אחת העובדות התלוננה כי משלוח הבדים האחרון שהגיע מאנגליה היה מלא בחרקים קטנים ונשכנים. עד מהרה היא החלה להתלונן על כאבי ראש, סחרחורות ופריחות עור כואבות - והיא לא הייתה היחידה.

למעלה מ-50 עובדות במפעל הטקסטיל החלו לדווח כי לקו בסימפטומים דומים לאחר שננשכו על ידי אותה "חיפושית זבל מסתורית". מיותר לציין כי המפעל נסגר לביקורת של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), אך לאחר בדיקה מקיפה ברחבי המתחם לא נמצאו ראיות לקיומם של חרקים נשכנים. אף על פי כן, הם החליטו לערוך מבצע הדברה במפעל ליתר ביטחון.

לאחר אותו מבצע הדברה, העובדות חזרו לעמדותיהן והמפעל חזר לשגרה. אף אחת מהן לא התלוננה יותר על חרקים או "חיפושיות זבל" - האם הגורם היה למחלה היה בכלל משהו אחר? כנראה שלעולם לא נדע.

הישנוניות של תושבי קלאצ'י

אם אתם מומחים גדולים בגיאוגרפיה, אז אתם עשויים לדעת שהעיר קלאצ'י ממוקמת בחלקה הצפוני של קזחסטן. מה שאתם אולי לא יודעים על העיר הזו, היא העובדה שתושביה מתמודדים כבר שנים עם מחלה מסתורית שהופכת את חייהם לסיוט.

הכל התחיל בשנת 2013, כאשר חלק מהתושבים החלו להתלונן על עייפות יתר ופרקי שינה ארוכים מן הרגיל. למעשה, התושבים דיווחו כי הם חוו שינה עמוקה כל כך, שזה היה קרוב יותר לתרדמת מאשר לשינה. מומחים טוענים כי עד היום, לפחות רבע מתושבי העיירה התמודדו עם המחלה המסתורית - ומה גורם לה? שאלה מצוינת.

אף אחד לא יודע באמת מה גרם למחלה, אבל ישנה סברה כי העייפות נגרמה כתוצאה מפליטות של גז רדון ממכרות אורניום שפעלו באזור בתקופת המשטר הסובייטי. למרות זאת, השלטונות הקזחסטניים לא ממש משוכנעים - אז מה היה פתרון הקסם שלהם? פשוט מאוד: הם החליטו לפנות את תושבי העיר מהאזור.

התקף הצחוק הטנזני

זוכרים שדיברנו על 1962? ובכן, הפעם אנחנו לוקחים אתכם הרחק לטנזניה, שם חבורת ילדות מכפר קשאשה נדבקו במחלת צחוק מסתורית. זה התחיל בצורה תמימה למדי: כמה בנות התחילו לצחקק בכיתה ולא היו מסוגלות להפסיק. עד מהרה, המצב החל להחמיר ובסוף היום, 95 ילדות נדבקו במחלה המסתורית ולא הפסיקו לצחוק.

הצחוק המסתורי החל ב-30 בינואר. חודשיים מאוחר יותר, בית הספר נאלץ לסגור את שעריו מחשש לשלומם של התלמידות. בשלב מסוים, הרשויות החליטו לנסות להפריד את הילדות ולפזר אותן ברחבי הכפרים הסמוכים - אבל ההחלטה הזאת רק החמירה את המצב עוד יותר. בחודש מאי, 200 בני אדם הושפעו מהתקפי הצחוק ההיסטריים.

התופעה הביזארית הספיקה בסופו של דבר מעצמה וללא סיבה ברורה. עד אז, יותר מ-1,000 מתושבי הסביבה התמודדו עם הצחוק ההיסטרי - חלקם אפילו במשך יותר משבועיים. חושבים שמישהו הצליח להסביר מה גרם למחלה המשונה להתחולל מלכתחילה? חשבו שנית.

מגפת הריקודים של שטרסבורג

זה אולי נשמע לכם נפלא, אבל אל תתבלבלו: מדובר בתופעה מצמררת כמו שהיא ביזארית. זה התחיל בשנת 1518, עם אישה שפצחה בריקוד מאני ללא כל הסבר במרכז העיר שטרסבורג, צפון-מזרח צרפת. כמה ימים מאוחר יותר, היו כבר 30 חברים שהצטרפו אליה. כעבור חודש, יותר מ-400 בני אדם הצטרפו לריקוד המאני במרכז העיר.

רשויות העיר הורו בשלב מסוים לנגנים ללוות את הריקודים המשונים עם מוזיקה, בתקווה שזו תתיש אותם והם יפסיקו. זה לא קרה והמצב רק החמיר כאשר חלק מהרוקדים פשוט התחילו למות - חלקם כתוצאה משבץ, אחרים מהתקפי לב וכמה גם מתשישות. עד שיום אחד, הם פשוט הפסיקו לרקוד מעצמם וחזרו לחייהם.

עד היום, אף אחד לא יודע מה קרה בדיוק בכיכר שטרסבורג. ישנם רופאים מסויימים שסבורים כי הריקודים פרצו כתוצאה מאכילה של פטריות רעילות, בזמן שאנשי רפואה אחרים חושבים שהתופעה פרצה בגלל התקפים פסיכוטיים (רוצים לקרוא עוד סיפורים הזויים מעולם הרפואה? לחצו כאן).

מחלת הנדנודים

מדובר באחת התופעות הרפואיות המסתוריות ביותר באפריקה, אשר השפיעה על אלפי אנשים ברחבי דרום סודאן, טנזניה ואוגנדה. מחלת הנדנודים (Nodding Disease) מאופיינת בהתקפים אשר גורמים ללוקים בה להנהן בראשם בעוצמה רבה.

במקרים מסוימים, ההתקפים עוצמתיים כל כך שהם מפריעים לישון או אפילו לאכול. אפידימיולוגים זיהו את המחלה לראשונה בשנת 1962 (כי ברור שזאת הייתה חייבת להיות השנה הזו) והיא משפיעה על תושבי מרכז אפריקה מאז - כאשר ההתפרצות האחרונה התחוללה בשנת 2012. 

המחלה משפיעה בעיקר על ילדים ובני נוער בין הגילאים 5-15, מסוגלת לדכא את תהליך הגדילה וכתוצאה מכך, להוביל לנכויות קשות בקרב אלו שלוקים בה. רופאים עדיין לא ממש יודעים מה גורם למחלה להתפרץ, אך הסברה הרווחת גורסת כי היא נגרמת כתוצאה מתולעים טפיליות ששכיחות באזור. ולא, אין לה חיסון או מרפא.