אין ספק שהאנושות, ובעיקר המערב, הולכת ומשמינה. טנקים אנושיים, עם חריץ חשוף בגודל של מתקן אופניים, הם כבר לא מראה נדיר וכולנו יודעים שהאוכל שלנו יותר מזיק ממועיל. כעת נראה כי בעלי החיים, המתקיימים במקביל אלינו, גם משמינים. מחקר שנערך על 12 אוכלוסיות שונות של שמונה זנים שונים של יונקים, בהם חולדות ביבים, חיות מעבדה וחיות מחמד, מראה כי גם הם השמינו בממוצע בעשורים האחרונים.

"יכול להיות שלכל זן יש סיבה אחרת להשמנה", אומר מוביל המחקר דיויד אליסון מאוניברסיטת אלבמה בברמינגהם. "מה שמעניין זו האפשרות שיש גורם אחד שמשותף לכולנו".

מחקר: מגיפת השמנת היתר תוקפת גם חיות (וידאו WMV: discovery.com)
מחקר: מגיפת השמנת היתר תוקפת גם חיות | וידאו WMV: discovery.com

חלק מהממצאים היו חד משמעיים – חולדות בבולטימור שמנות בכארבעים אחוזים מהחולדות שחיו שם בשנת 1948. אז או שהמזון שהן אוכלות מהפחים משמין יותר או שחתולים מעדיפים חולדות קטנות וכך רק השמנות שורדות. בנוסף, אנחנו נוטים להאכיל את חיות המחמד שלנו במזון שמן יותר – הלחם שאתם זורקים לכלב היום משמין יותר ומזין פחות ממה שהיה לפני שישים שנה.

ממצאים אחרים היו קצת יותר מסתוריים. חיות מעבדה כמו חולדות, עכברים וארבעה יונקים שנבדקו, מקבלות מזון תחת פיקוח – אז למה הן גם השמינו עם השנים? אחת התשובות האפשריות היא שחילוף החומרים של בעלי החיים השתנה עם השנים. אפשרויות נוספות, לפי אליסון, הן כימיקלים באטמוספירה, וירוס או שינוי בטמפרטורה של כדור הארץ ובמעבדות.

יש ראיות התומכות בכל אחת מהאפשרויות כגורם להשמנת היתר. לדוגמה, ידוע שהכימיקל טריביוטילטין, אותו ניתן למצוא בצבע של ספינות, גורם לעכברים להשמין. בקשר לטמפרטורה, ידוע שכשבעלי חיים נינוחים ואינם מוטרדים מחום או קור, קל יותר להאכיל אותם. כלומר, בטמפרטורות מסוימות, התיאבון של בעל חיים גובר.

מחקר: מגיפת השמנת היתר תוקפת גם חיות (וידאו WMV: flickr.com)
מחקר: מגיפת השמנת היתר תוקפת גם חיות | וידאו WMV: flickr.com

אליסון נתקל בממצאים במקרה, אך ברגע שהבין שהמשקל הממוצע של בעלי חיים בעלייה, הוא התמקד במחקר הזה. בכל הבדיקות שערך הוא גילה שהאוכלוסייה משמינה בפרק זמן של עשר שנים או יותר.

אך מלבד אנקדוטה משעשעת, למחקר הזה יש השפעה גם עלינו בני האדם. "התשובה לשאלה הזו תהיה התשובה לשאלה למה בני אדם סובלים מהשמנת יתר כיום", אומר ארני אסטרופ מאוניברסיטת קופנהגן, שלא השתתף במחקר. "למה אנשים כל כך רעבים עד שהם אוכלים 20% יותר ממה שהם צריכים? כל כך הרבה שומן, משקאות קלים וכל שאר הג'אנק פוד אינם הסבר מספיק לסיבה בגינה האנושות מאבדת פרופורציות".

לדברי ברברה קורקי מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון, "אני פתוחה מאוד לממצאים מאחר ואנו עדיין לא גילינו את הסיבה האמיתית למגיפת השמנת היתר. ברור שאי אפשר להשמין בלי לאכול יותר מדי אבל למה אנשים אוכלים כל כך הרבה, מלכתחילה?"

אז מה שברור זה שכולנו הופכים ליותר ויותר עגלגלים, וגם הכלבים והחתולים שבביתנו, וגם החולדות שחופרות בפחים באישון לילה, וגם הארנבים והכלבים והעכברים המסכנים במעבדות, הסובלים כדי לספק את סקרנותם הסדיסטית של מדענים. אז אולי במקום לחפש את הסיבה ולהאשים את עצמנו, אפשר פשוט לפתוח עוד פחית של קולה ולחכות שהמחקר בנושא יסתיים.