פה מלא שיניים של בחורה מחייכת עם אודם (צילום: nilgun bostanci, Istock)
מרוצה? האונה הקדמית עובדת עלייך | צילום: nilgun bostanci, Istock

אופטימיות עיוורת, עקבית וחסרת בסיס היא אחת התכונות המוערכות באדם, אבל מבחינה ביולוגית מדובר בלא יותר מבאג במערכת. הנטייה שלנו היא לחשוב שהמצב טוב יותר ממה שהוא באמת, ושאירועים או אלמנטים שליליים לא ישפיעו עלינו ספציפית, אלא רק על הסובבים אותנו. במילים פשוטות, כמה פעמים שכנעתם את עצמכם שלכם זה לא יקרה או שבשנה הבאה דברים יתנהלו חלק יותר?

ההיגיון אומר שאנשים יתאימו את הציפיות שלהם בהתאם למצב, אם הם נתקלים בסיטואציה בעייתית בעלת תוצאות לא רצויות אבל בני-אדם לא נוהגים כך. לפי מחקר חדש, המוח שלנו עושה את התיקונים הנדרשים כדי לזרות קצת אבקת סוכר ופצפוצים מעל החוויות שלנו ותמיד שומר על פרספקטיבה חיובית.

בשל הנזק, שעלול לנבוע ממצבים קיצוניים של אופוריה וביטחון עצמי מופרז, מדעני מוח חיפשו את האזור הפיזי שאחראי לכך. בעולם רציונלי, הבריאות, המצב הפיננסי, איכות החיים ואספקטים אישיים וחברתיים רבים נוספים מושפעים מדרך קבלת ההחלטות שלנו. הסכנה גלומה בקבלת החלטות פזיזות הנובעות מתחושת ביטחון עצמי מזויפת. זו אחת הסיבות שכל כך הרבה אנשים לוקחים משכנתה שאינם יכולים לכסות ומאבדים את כל רכושם ואת כספם.

החוקרים הבריטיים והגרמנים נעזרו במכשיר דימות תהודה מגנטית (MRI) כדי לחקור את הגורמים הפיזיולוגיים לאופטימיות. הם הציגו בפני הנבדקים 80 אירועים רגילים מצערים, בהם גילוי מחלת אלצהיימר, פיטורים ובגידה. ואז הם התבקשו לדרג עד כמה סביר שאירועים אלו יקרו להם לדעתם.
לאחר מכן נאמר לנבדקים מה הסבירות האמיתית להתרחשות כל אחד מהאירועים ואז הם שוב התבקשו לדרג את הסבירות שהאירועים האלה יקרו להם. במהלך כל התהליך נמדדה פעילות מוחם והממצאים כצפוי הראו שאנחנו אופטימיים מטבענו וחושבים באופטימליות כשאנחנו אופטימיים.

הנבדקים שינו את הערכתם כשהם גילו שסיכוייהם המציאותיים נמוכים יותר, וכשהמציאות טפחה להם בפנים והם נוכחו לדעת שסיכוייהם להיפגע מאירועים מסוימים גבוהים יותר, הם עדיין נשארו עם ההערכה השגויה. תמיד אופטימיים.

לדברי החוקרים, הממצאים הראו שכשהמצב היה טוב מהמצופה הפעילות באונה הקדמית הייתה רבה, אבל כשהנבדקים התאכזבו המוח כאילו נכבה מעט. "אנחנו מעריכים שהנטייה לאופטימיות נובעת מהקושי של המוח להתמודד עם טעויות שלו בחישוב", כתבו החוקרים. כלומר, אנחנו מתקשים להעריך את מצבנו מחדש, גם לאחר שהמציאות טופחת בפנינו, והכול בגלל באג בחיווט.

הופתעתם? סימן שזו כתבה מהיקס

>> זה הזוי: פטריות הזיה משפרות את היצירתיות
>> איך תשלטו בחלומות שלכם?