אם תמיד טענתם שלזקנים יש ריח מוזר, לפי מחקר חדש שנערך במכון "מונל" לכימיה בפילדלפיה (ארה"ב) אתם צודקים. לזקנים אכן יש ריח גוף שונה מאנשים צעירים יותר אבל מתברר שהריח שלהם לא חזק במיוחד וגם לא רע במיוחד. (מקור)

מחקר: תחושת משמעות מאריכה חיים (צילום: רויטרס, חדשות)
הולך נגד הריח | צילום: רויטרס, חדשות

במחקר השתתפו 41 צעירים בני 20-30 שהריחו דגימות משלוש קבוצות גיל: צעירים (20-30), מבוגרים / גיל העמידה (45-55) וזקנים (75-95). הם התבקשו לדרג את עוצמת הניחוחות ואת מידת הנעימות שלהם, ולנסות לנחש לאיזו קבוצת גיל שייך כל ריח.

את הריחות השיגו החוקרים באמצעות תחבושות שהוצמדו לבית השחי בפיג'מות בהן ישנו הנבדקים במשך חמישה לילות. כדי להגיע לתוצאה מדויקת ככל הניתן, החוקרים טרחו להסיר מהדגימות ריחות לא קשורים של סבון, חומרי ניקוי, בושם, תרופות או מאכלים מתובלים.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

כדי לשפר את ניתוח הנתונים, כל תחבושת נגזרה לארבעה חלקים וכל החתיכות של כל קבוצת גיל עורבבו יחד כך שלבוחנים הצעירים היו פי ארבעה יותר דגימות לחוות עליהן את הדעה. שני נתונים מעניינים עלו מהניסוי הזה: הצעירים הצליחו לזהות את קבוצות הגיל של הדגימות, והדגימות של המבוגרים היו קלות יותר לזיהוי מאשר הדגימות של הצעירים.

אך בעוד ניחוחות השחי של הזקנים היו ברורים, המתנדבים לא ציינו שהריח היה לא נעים או חריף מדי ודווקא חלק מהריחות של הצעירים והמבוגרים היו מאוד חריפים או לא נעימים. בקרב הזקנים לא הצליחו המתנדבים להבדיל בין ריחות של גברים לריחות של נשים לעומת שתי הקבוצות האחרות בהן ההבדל היה ברור יותר.

הרחת בית שחי - עבודה גרועה (צילום: gview)
לפחות הם לא היו צריכים להריח את הנבדקים ישירות | צילום: gview

לפי המחקר, השינויים הפיזיים והכימיים המתרחשים בעור תורמים לשינוי הריח ככל שמתבגרים ומחקרים אחרים שנעשו בבעלי חיים מראים שחיות מסוימות מבחינות בין פרטים באמצעות הריח, וככל הנראה היכולת הזו מונעת מדחף הרבייה.

בנוסף ציינו החוקרים שאנחנו חווים את הריחות השונים של האנשים סביבנו ביום-יום בצורה שונה מאשר אם נריח דגימות שלהם מצנצנת: "יש סיכוי שהתוצאות היו שונות אם המתנדבים היו יודעים למי שייכות הדגימות שהם מריחים".