קהילת המדע סוערת: חוקר מיפן החל לבצע סדרת ניסויים שמטרתם להפיק עוברים המורכבים מתאי גזע של בני אנוש ועכברים. על פי הפרסומים בכתב העת Nature, מדובר בניסוי תאי הגזע הראשון שמקבל מימון ממשלת יפן. מאז ההודעה על תחילת מימון הפרויקט השנוי במחלוקת, רבים בקהילת המדע הגדירו אותו כפורץ דרך – שעה שאחרים טוענים כי הוא לא אתי.

המוח שמאחורי הניסוי הוא המדען הירוּמיצו נקאוצ'י, אשר מוביל צוות חוקרים מן האוניברסיטאות טוקיו וסטנפורד (ארה"ב). לטענתו, מדובר בצעד הראשון לקראת יצירת בעלי חיים שניתן יהיה להשתיל את איבריהם הפנימיים בבני אדם.

הכלאה בין תאי גזע של בני אדם ובעלי חיים הוא לא נושא חדש. למעשה, חוקרים מארה"ב בודקים יישומים של הכלאות בין תאי גזע אנושיים וחייתיים מאז 2015. למעשה, צוות מדענים מטקסס הצליח לייצר עובר שמורכב מתאים של חזיר ובן אדם עוד בשנת 2017.

רבים בקהילת המדע ביקרו את הניסוי והביעו דאגה מפני האפשרות שתאי הגזע האנושיים ישפיעו על מוחו של בעל החיים. נקאוצ'י התייחס לטענות הללו והבהיר: "אנו מנסים להתרכז בייצור של איברים פנימיים, כך שנוכחותם של התאים לא תחרוג מעבר ללבלב".

מדובר בניסוי ראשון מסוגו, אשר מקבל מימון ממשרד החינוך והמדע היפני. עד לאחרונה, ממשלת יפן אסרה על גידול של עוברים מוכלאים מעבר ל-14 יום והזרעתם בחיות אחרות. ג'וּן וו, חוקרת מאוניברסיטת טקסס סאות'ווסטרן שעורכת ניסויים בהכלאות תאי גזע, התייחסה לניסוי ואמרה כי מדובר בצעד משמעותי במחקר אבולוציוני. וו הוסיפה: "פיתוח של אסטרטגיות להתגבר על ההבדלים בין האדם והחיה תהיה התפתחות הכרחית בתחום שלנו".