בתחילת 2013 היינו עדים לאחד הרגעים הכי מטורפים שנתפסו בעיני המצלמות. במקום עוד סצנה מסרט אסונות, רוסיה נתנה לנו הזדמנות פז לצפות באירוע לא פחות מפחיד מבלי להזמין כרטיס או לענוד משקפיים מיוחדים. המטאור שנכנס לאטמוספירה של כדור הארץ מעל הרי אורל מוערך בגודל של 17 ק"מ, והוא טס במהירות של 54 אלף קילומטר לשעה לעיניהם ההמומות של התושבים המקומיים. הוא התפוצץ בגובה של בערך 40 קילומטר מעל פני האדמה, בעוצמת פיצוץ אדירה שהייתה שווה לפי 33 מפצצת האטום שהוטלה על הירושימה. בשורה הסופית מדובר באסון טבע עם 1,500 נפגעים, למזלם של הרוסים רק שניים מתוכם במצב קשה וגם זה מפגיעה של רסיסים זכוכית בעיקר.

המטאור המדהים היה ככל הנראה האירוע המשמעותי ביותר בגזרת התופעות המדעיות שהתרחשו השנה, אבל הוא ממש לא היה היחיד. הנה עוד אירועים משמעותיים משנת 2013 המסתיימת:

ניסוי השרשרת של סטיב מולד

בהמשך השנה שחלפה לה, ביום בהיר אחד צץ לנו על מסך המחשב חנון מתמטי בשם סטיב מולד, לא שאנחנו לועגים לו, פשוט ככה הוא מגדיר את עצמו. סטיב הראה לנו ניסוי פשוט אבל מאוד מעניין שמאתגר את ההיגיון הבריא שלנו, ניתן לראות שהוא מושך בעדינות קצה של שרשרת חרוזים שאורכה 50 מטרים ולהפתעתנו היא ממשיכה באופן עצמאי להוציא את עצמה מתוך המיכל, דבר שבהתחלה נראה לנו לא הגיוני ומאתגר את חוקי הפיזיקה אבל בירור מעמיק יותר מגלה שמדובר בעצם במשחק עדין של משקל, מהירות וכוח מומנטום.

ריקוד החולות

הווידאו הזה צולם השנה והוא שחזור של ניסוי שנערך כבר לפני כמאתיים שנה על ידי הפיזיקאי ארנסט צ'לדיני, שלא הסתיר את חיבתו המיוחדת לגלי הקול. בניסוי המשוחזר אנו יכולים לראות משטח מתכת שמחובר למחולל גלים בתדירויות שונות. כל מה שצריך עכשיו הוא לפזר מעט גרגרי חול על המשטח ולתת לגלים לעשות את שלהם, התנודות גורמות לגרגירים להסתדר בצורות מדהימות והמעניין לראות הוא שככל שתדירות הגלים עולה כך הצורות נהיות יותר ויותר מסובכות. כנראה שבסופו של יום הטבע הוא עדיין הכוריאוגרף הטוב ביותר.

תרופה לצהבת

גם חדשות טובות נפלו עלינו במהלך 2013, כאשר נעשו גם כמה צעדים משמעותיים לתגליות גדולות בתחום הרפואה. אחד הגילויים הביא עכשיו לפיתוח תרופה יעילה לצהבת C, מחלה קשה שפוגעת בכבד באופן בלתי הפיך וגורמת לשרשרת של בעיות בריאותיות לחולים בה. עד היום לא היה למחלה טיפול מתאים ורבים מהחולים בה סבלו בשארית חייהם. כיום מפתחים תרופה שאחוזי ההצלחה שלה מגיעים ל-95 אחוזים ומשך הטיפול הוא רק 12 שבועות. אם זה נשמע לכם ארוך מדי אז שתדעו כי הטיפול היעיל ביותר עד היום מנסה להבטיח רק 70 אחוז של הצלחה והוא נמשך כמעט שנה.

דג משוט

צלופח ענק
תגלית נדירה

גם בשנה האחרונה סיפק לנו הים העצום כמה תמונות בלתי נשכחות. סטודנטית לחקר הימים מקליפורניה שיצאה לצלילה שדרתית נדהמה לגלות דג משוט עצום בקרקעית הים, הדג שגם ככה נחשב לנדיר מאוד במפגשים עם בני אדם שבר את השיאים כשנמדד והגיע לאורך מטורף של 5.5 מטר! אם כי אנחנו מרגישים מחויבות לומר שבעבר נתפסו דגי משוט ארוכים יותר, השיא עומד על 7 מטרים והוא נתפס ב-1998.

אין כמו בבית?

טלסקופ קפלר (צילום: nasa)
מי יהיה הכוכב הבא? | צילום: nasa

השנה החולפת הביאה לנו גם חדשות מפתיעות מהחלל. כולנו מסכימים שאין כמו בבית, אבל עכשיו כנראה שיש, טלסקופ החלל של נאס"א העונה לשם 'קפלר' נשלח לבצע עבודת מיפוי חשובה בשביל החלב שלנו, הטלסקופ מתוכנת לצוד כוכבים שדומים בתאנים שלהם לכדור הארץ, משמע שבשל מסלול במרחק מדויק מהשמש של אותו כוכב, או בכוכב דמוי-שמש אחר, הוא מאפשר סביבה נוחה של טמפרטורות לקיום מים במצב נוזלי ועל ידי כך אולי אפילו חיים. לצערם של החוקרים הטלסקופ חווה בעיה במערכות וכנראה שהמשימה תיפסק, אבל עד שהתקלה פרצה הטלסקופ מצא כבר עשרה מיליארד כוכבים שיכולים לענות על התנאים המיוחדים שמאפשרות חיים, וכל זה רק בגלקסיית שביל החלב שלנו בלבד! תכינו חטיפים לשכנים.

עש החתלתול

עש פרוותי (צילום: wunderground)
אחד היצורים המוזרים ביותר הידועים למדע | צילום: wunderground

התמונה הבאה צולמה במהלך משלחת לאמזונס בתחילת השנה ואפשר לראות בה את אחד היצורים המוזרים ביותר הידועים למדע: מדובר על עש ששמו המדעי הוא 'מגלופיגה אורסולריס' אבל למזלנו יש לו הרבה כינויי חיבה כמו עש החתלתול או הזחל הפרוותי. בכל מקרה למרות שהיצור הזה נראה חמוד ומזמין ליטוף, הפרווה המטעה שלו היא מנגנון הגנה מיוחד מכיוון שהיא ארסית מאוד לכל מי שבא איתה במגע. אפשר להביט, לא מומלץ ללטף.

ברק געשי

הר געש מתפרץ
הטבע במלוא עוצמתו

נדמה שהתופעה האחרונה שבחרנו לדבר עליה לקוחה ישירות מאולפני האפקטים המיוחדים בהוליווד. התמונה הבאה מתעדת תופעת טבע נדירה ומוזרה בה לוקחים את שני האלמנטים העוצמתיים – התפרצות הר געש וברק – ומשלבים ביניהם, מה שיוצר לנו ברק געשי. וממש כמו שזה נשמע, הברק נוצר מתוך התפרצות הר הגעש, התופעה עדיין נחקרת על ידי המדענים אבל כנראה שמדובר על עוד דרך של שחרור האנרגיה המתפרצת ממטעני חשמליים שונים באוויר. התמונה הזו נלקחה במהלך התפרצות הר הגעש סקוריג'ימה בדרום יפן בתחילת השנה.