הרבה דברים יכולים להשתנות בעשר שנים: בעשור החולף התחלנו מחדש את המירוץ למאדים, הכרזנו על המכוניות האוטונומיות והשגנו תמונה מצולמת ראשונה של חור שחור. בעשור הקרוב, כך צופים חוקרים, כלכלנים ומדענים, נצליח להגיע הרבה הרבה יותר: הנה עשר תחזיות שעשויות לקרות בעשר השנים הבאות, ולספק רגעים מדהימים בתולדות האנושות:

2020: מכונות שיודעות לקרוא גלי מוח

אם הכל יילך לפי התכנון, כבר במהלך השנה הקרובה יציגו מדענים מכונות "טלפתיות": קבוצה של מדענים יפנים הכריזה כבר לפני עשר שנים על פיתוח של מכונה כזו שמתרגמת גלי מוח להודעות טקסט. קבוצה יפנית אחרת, למשל, טוענת שבידה טכנולוגיה המאפשרת להפוך פעילות מוחית לסוג של דימוי, בעוד חוקרים מאוניברסיטת קרנגי מלון כבר יצרו מכונה שמסוגלת למדוד אותות חשמליים במוח ולהשתמש בהם כדי לקרוא מחשבות בדיוק של 87 אחוזים.

2021: המכוניות האוטונומיות נכנסות לשוק

מכונית ללא נהג כיום היא לוקסוס ששמור לעשירים בלבד, אבל כל זה הולך להשתנות בעוד כשנתיים. יצרנית המכוניות הסינית Baidu, למשל, מתכננת לשחרר דגם מסחרי ראשון ברחובות בייג'ינג ושנחאי. אם היא תגיע לשיתוף פעולה עם ממשלת סין, הייצור ההמוני יהיה בעיצומו ויש להניח שהמערב ידביק פערים מהר מאוד.

2022: מטוסים על בסיס אנרגיה סולרית

בשנת 2022 מתכננת חברת Eviation Aircraft לשחרר את המטוס המסחרי החשמלי הראשון בעולם, עם אפס פליטות גזים רעילים ופאנלים סולריים שמשתמשים באנרגיית השמש. לפי התוכנית זה אמור להיות זול יותר: 8 דולר לכל 160 ק"מ, בהשוואה לדלק בשווי של 400 דולר שדרוש כדי לבצע את הנסיעה הזו כיום. ממשלת נורווגיה כבר התחייבה שעד שנת 2023 כל המטוסים שלה יהיו כאלה, והבטיחה שעד 2025 היא תציג מטוס שפועל על אנרגיה מתחדשת ומסוגל לתדלק את עצמו.

2023: הכלכלה העולמית קורסת

במוקדם או במאוחר המיתון העולמי הבא אמור להגיע, ולפי ה- Global Business Policy Council זה יכה בנו ב-2023. עד אז החוב הלאומי של ארצות הברית רק יילך ויגדל, מה שיהווה סיכון גדול לכלכלה העולמית, ומדינות עם שווקים מתפתחים יחלו להסתמך על החוב שלהן יותר ויותר. המיתון לא הולך להיות איטי אלא זעזוע אמיתי, כאשר שווקי מזרח אסיה צפויים דווקא להתחמק ממנו, מה שאומר שהודו, וייטנאם, הפיליפינים וסין יזכו בפריחה אמיתית לעומת המערב.

2024: המשימה המאוישת הראשונה למאדים

זו תהיה השנה שבה חברת Space X של אילון מאסק תשלח מעבורת ראשונה למאדים אבל גם אם לא היא, מישהו לבטח יעשה את זה. בשנת 2024 המסלולים של כדור הארץ והמאדים יתיישרו בצורה כזו שתאפשר מסע בין כוכבי קל יחסית. החללית הראשונה למאדים, לעומת זאת, תגיע ככל הנראה מחברה פרטית ולא מנאס"א.

2025: פתרונות לכל תחלואי המוח

בשנת 2013 ממשלת ארה"ב הכריזה על יוזמת BRAIN: תוכנית שממפה ומנסה להבין לחלוטין סוף סוף את הפעילות המתרחשת במוח האנושי. 12 שנים לאחר מכן ייכנס הפרויקט לשנתו האחרונה, והמדענים יוכלו להשתמש בכל מה שחקרו כדי לזהות מחלות מנטליות כמו דיכאון או הפרעה פוסט טראומטית על ידי סריקה מוחית פשוטה, ואפילו לתקן אותן באמצעות ניתוחים.

2026: רופאים מוצאים דרך להפוך את תהליך ההזדקנות

מחלות של הלב וכלי הדם הם עדיין סיבת התמותה העיקרית בארצות הברית, אך כל זה עשוי להשתנות עד שנת 2026, אז צפוי המרכז לחקר תאי גזע בהארוורד לסיים את המחקר הקליני שלנו בנושא הפיכת תהליך ההזדקנות של הלב. במסגרת המחקר נמצא כי חלבון שהוזרק לליבם של עכברים מזדקנים הצליח להפחית את התעבות דפנות הלב ואם אותו הדבר יקרה גם אצל אנשים, תהיה זו שבירה של המחסום הכי גדול כלפי אי תמותה.

החוקר העתידני ריי קורזוויל חזה כבר מזמן כי החל משנת 2029 פיתוחים בטכנולוגיה הרפואית יוכלו להוסיף בכל פעם שנה נוספת לתוחלת החיים הממוצעת.

2027: מדינות מתפתחות ישתלטו על כלכלת ארה"ב

לפי בית ההשקעות גולדמן סאקס, כבר בשנת 2026 סין תהפוך להיות המעצמה הכלכלית הגדולה בעולם, והשינוי הזה לא ייגמר בה: שווקים מתפתחים אחרים יצטרפו אליה. עד 2027 למדינות כמו ברזיל, רוסיה והודו ביחד יהיה תוצר מקומי גולמי גבוה יותר מאשר מדינות ה-G7: קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן, בריטניה וארה"ב, ואז לראשונה מאז עליית מצרים, מוקד הכוח הגלובלי ייטה לכיוון מזרח הכדור, מה שעלול להשפיע על כל הגזע האנושי.

2028: החייאה של זנים נכחדים

עד שנת 2028 מדעני מאמינים שהם יוכלו להקים לתחייה מינים שנכחדו, אם כי עדיין לא דינוזאורים בשלב הראשון. התפתחויות בתחום ההנדסה הגנטית והשכפול יאפשרו להחזיר לעולם חיות כמו עוף הדודו, כאשר הגישות השונות משתמשות בחומרים גנטיים קיימים כדי ליצור כפילים, או באמצעות הרבעה גנטית שתנסה להחזיר לחיים את הגירסה הקרובה ביותר לחיות הללו. בתחילה כנראה נוכל לחזות בציפורי דודו או בנמרים טזמניים בגני החיות, אך זה יפתח את הדלת ללידות מחודשות של ייצורים פרה היסטוריים אחרים, ואולי אפילו הניאנדרתלים.

2029: אוכלוסיית העולם מגיעה לנקודה קריטית

עד סוף העשור, בני האדם ימנו 8.5 מיליארד אנשים, מה שאומר שנצטרך 50 אחוז יותר מזון ואנרגיה מאשר היום, ו-30 אחוז יותר מים טריים. זאת לאור המשאבים הטבעיים המתדלדלים של כדור הארץ, מה שייצור משבר עולמי. "זו לא תהיה התמוטטות מוחלטת", חוזה היועץ המדעי הבריטי ג'ון בדינגטון, "אבל דברים יתחילו לעורר לא מעט דאגות אם לא נתמודד עם הבעיות הללו". ואם לא נצליח, העשור הבא יעמוד בסימן של מלחמות עולם על משאבים כמו שטחים חקלאיים ומים.

בהצלחה שיהיה לנו.