מומחי מזג האוויר בחלל דיווחו כי בימים האחרונים מתרחשות סופות שמש, בהן פולטת השמש מסה גדולה של חלקיקים סולאריים, שעלולים להגיע לכדור הארץ. לדבריהם, כיום נמצאת השמש בתחילת מחזור חדש שאורכו 11 שנים, שבו צפויות התפרצויות קיצוניות מהסוג הזה.

סופת שמש היא התפרצות סולארית, הנובעת, ככל הנראה, מהאינטראקציה בין החלקיקים המואצים ושכבת הפלזמה בשמש, והיא מאופיינת בהתפוצצויות אדירות באטמוספרה של השמש, שבהן משתחררת אנרגיה גדולה של חלקיקים. בדרך כלל, סופות כאלה אינן מסוכנות לכדור הארץ, אבל הן מסוגלות במקרים קיצוניים לשתק מערכות רבות, כולל מתקני תקשורת וממסר, החל מלווייני חלל ועד מכ"מים. בשנת 1989, למשל, ההתפרצות הסולארית הייתה כל כך חזקה עד שמערכת החשמל של המחוז הקנדי קוויבק הושבתה למשך תשע שעות.

למזלנו, הפליטה הסולארית הנוכחית היא בממדים זעירים, כך שסביר להניח שאפילו לא נדע שהדבר התרחש. על פי המומחים היא לא תגיע לכדור הארץ, ולדבריהם בימים האחרונים התרחשו שלוש פליטות כאלה, שאומנם היו קרובות אלינו מאוד, אך לשמחתנו – לא גרמו לשום נזק. למרות זאת גם סופה חלשה עלולה לגרום לתנודות קלות ברשת החשמל ולהשפיע מעט על התקשורת הלוויינית.

הזוהר הצפוני (צילום: Huawei)
סופות השמש יוצרות גם מראות מופלאים | צילום: Huawei

כמו כן, על פי מומחי מזג האוויר בחלל, סערה כזו עשויה לבלבל גם בעלי חיים נודדים, המסתמכים על השדה המגנטי של כדור הארץ. במקביל הן עלולות להיות קטלניות עבור אסטרונאוטים אם יפריעו לתקשורת עם כדור הארץ. עם זאת הן יוצרות גם מראות מופלאים, כמו למשל הזוהר הצפוני, שנגרם גם הוא מהאופן שבו הודף כדור הארץ את החלקיקים שמגיעים מהשמש.