ניתוח השתלת לב ראשון מסוגו הוגדר כפורץ דרך: בקיץ האחרון ולראשונה בהיסטוריה, מומחים מהיחידה הרפואית של אוניברסיטת "דיוק", צפון קרולינה, ארה"ב, השתילו לתינוק לב חדש וגם בלוטת תימוס חדשה. כעת, רופאים טוענים שניתוח עשוי לבטל את התלות בתרופות שמדכאות את המערכת החיסונית של מטופלים.

איסטון סינמון בן השנה אובחן עם בעיות לבביות זמן קצר אחרי שנולד בשנה שעברה. מעבר לזה, התינוק התמודד עם שורה של דלקות וזיהומים – אינדיקציה לכך שבלוטת התימוס שלו (שאחראית להבשלת תאי דם לבנים) לא מתפקדת כמו שצריך. על כן, צוות מומחים החליטו לנסות ניתוח השתלה כפול ראשון מסוגו, בו ישתילו לתינוק גם לב חדש וגם בלוטת תימוס חדשה.

מושתלים נאלצים כיום ליטול תרופות שונות שנועדו לגרום לגוף לקבל את האיבר החדש שלהם ולא לזהות אותו בתור גוף זר. למרות זאת, לתרופות יש שורה של תופעות לוואי קשות, כולל פגיעה בכליות, החלשה של מערכת החיסון וחשיפה של מטופלים למחלות ונגיפים שונים – כולל נגיף הקורונה.

ד"ר ג'וסף טורק, ראש היחידה לניתוחי לב פדיאטריים ביחידה הרפואית של אוניברסיטת "דיוק", התייחס לניתוח, הגדיר אותו כפורץ דרך וטען כי הוא למעשה מבטל את התלות של המושתלים בתרופות שמדכאות את מערכת החיסון.

"אם הטיפול יוכח כאפקטיבי, משמעות הדבר שמושתלים לא ידחו את האיברים החדשים ולא יצטרכו להיות תלויים בתרופות שמדכאות את מערכת החיסון", אמר ד"ר טורק. "הקונספט הזה תמיד הוגדר בתור 'הגביע הקדוש' של תחום ההשתלות. כעת, הוא ממש מעבר לפינה".

אמו של איסטון, קייטלין, סיפרה שהיא קיוותה שניתוח יצליח לא רק בשביל בנה הקטן – אלה גם בשביל מטופלים אחרים שזקוקים להשתלות איברים. "ידעתי שאם הניתוח יוגדר כהצלחה, הוא יוכל לעזור לא רק לבני אלא לעוד אלפי אנשים", סיפרה. "כשדיברנו על זה, אני ובעלי, חשבנו לעצמנו: 'למה שלא נעשה את זה, אם זה יכול לעזור לעוד אנשים?'".