רובוט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אפשרות סבירה: היכולת "לשפר" את העובר ממש בתחילת דרכו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

העתיד הוא אחת החידות הכי גדולות שמטרידה את האנושות. אנחנו מתעסקים בו כל הזמן: אנחנו בודקים מדי יום מה יהיה מזג האוויר, אנחנו מתכננים את החופשות שלנו, את הלימודים שלנו, חולמים על מה נעשה אחרי שנגיע לגיל פרישה (אם נגיע לגיל פרישה), חלקנו מחשבים תפריט יומי ועושים כושר כדי להיות בריאים יותר בגיל מאוחר וכשמשהו לא מסתדר עם כל זה, אנחנו יכולים בקלות לצאת מאיזון.

לרגל ה-11.11, החלטנו להסתכל קצת יותר קדימה מבדרך כלל, לעשות כמה ניחושים מושכלים ולנסות לחזות איך ייראו החיים על פני הפלנטה הזאת עוד 11 שנה, בשנת 2026. לטובת העניין שוחחנו עם ד"ר רועי צזנה, שם דבר בחקר העתיד, אשר בפתח דבריו הוא מבקש להדגיש: הוא אמנם משתמש בכלים מדעיים, אבל אי אפשר לדעת בוודאות מה צופן העתיד וכל דבריו הם בגדר ניחוש מושכל.

1. הרופא הופך לאח הגדול

אחד מהמכשולים הגדולים של הרפואה בימינו היא שהרופא למעשה לא יודע עלינו הכול. הוא יודע בעיקר מה שאנחנו מספרים לו ומה שהוא בודק ושואל עליו. בעוד כעשר שנים, כך מספר צזנה, התמונה הולכת להשתנות מהקצה אל הקצה.  

"אנחנו מדברים על זרימת מידע מכל אדם לכל מקום בכל זמן באמצעות מכשור לביש, משקפיים מיוחדות, צמידים ועוד שלל אמצעים שהולכים להיכנס לחיים שלנו ויזרימו מידע על מה שקורה בתוך הגוף שלנו אל הרופא המטפל", הוא מספר. "לא רק שהמידע יזרום הוא גם יעובד על ידי מחשבים ענקיים ויספק ייעוץ רפואי לבני אדם בזמן אמת". לדברי צזנה, אותם האמצעים ילמדו את גופו של כל אדם ויתנו לו התראות באשר למצב הבריאותי – חום גוף, קצב לב, לחץ דם, מידת עוררות, שעות שינה ועוד. בנוסף, האדם יקבל המלצות – להישאר לנוח בבית במקום ללכת לעבודה, לשתות מים, לאכול משהו מתוק או להגיע בדחיפות לחדר מיון.

המערכות האלו יחליפו את הרופא?
"באופן עקרוני הרופאים הטובים מביסים את המחשב", צזנה קובע חד משמעית, אבל מסייג: "חלקנו יכולים להשקיע היום על ליווי צמוד של רופא שיפקח על המצב הבריאותי שלנו כל הזמן. לא כולנו יכולים להרשות את זה לעצמנו. בעוד עשר שנים, מי שיהיה מוכן להפקיר את הפרטיות שלו, יקבל רפואה טובה יותר ומיידית יותר".

רובוט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בעתיד הממש קרוב, הרופא יידע עלינו הכול | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

2. ננו רובוטים  

אחת האתגרים הכי גדולים של הרפואה כיום בטיפול במחלות הסרטן הוא הקושי לפגוע בתאים הסרטניים בלבד. הטיפולים שקיימים כיום, כמו כימותרפיה והקרנות, נכשלות באתגר הזה, אבל לדברי צזנה, כיוון מחקר מרכזי כיום יביא אותנו בתוך כעשור לצלוח גם את האתגר הזה.  

"אנחנו מדברים על רובוטים יותר קטנים מתאים, שיכולים להיות עשויים מ-DNA או מולקולות אחרות", מסביר צזנה. "אם אנחנו מצליחים לעשות את זה, יש לנו כאילו רופאים זעירים בתוך הגוף שאנחנו יכולים להכתיב להם מה לעשות בגוף שלנו. בעוד 11 שנה הדבר הזה עדיין יהיה בתחילתו, אבל אפילו תרופה אחת כזו תביא את הרפואה שלנו למצב שהיא מרקיעת שחקים".  

אותם הרובוטים, כך על פי צזנה, יוחדרו לגוף האדם בדרכים שונות, יישלטו על ידי הצוותים הרפואיים בזמן אמת ויוכלו לתקוף באופן בררני תאים עוינים, או אברונים מסוימים בתוך התא, ועל פי בחירת הצוותים הרפואיים לתקן מוטציות גנטיות ולבצע פעולות נוספות – תוך מזעור הסבל לחולה והקטנת הסיכויים לסיבוכים בהליכים הרפואיים. היכולת הזו, תהפוך הליכים רפואיים שונים להרבה יותר פשוטים לביצוע.  

3. גנטיקה בזול לכולם  

אחד הגורמים שהכי משפיעים על החיים שלנו אלו הגנים שקיבלנו מהורים שלנו. סביב כל העניין הזה התפתחה תעשייה שלמה של ייעוץ גנטי, פיענוח פלילים באמצעות דגימות DNA מזירת האירוע ועוד. הבעיה היא שמדובר היום בעסק יקר: ריצוף DNA של אדם יעלה ללקוח 1,000 דולר, לא כולל פענוח וייעוץ.  

בעוד כעשור, כך מספר צזנה, קבלת המידע הגנטי לא יהיה פריווילגיה לעשירים בלבד. "הניחוש שלי הוא שבעוד כעשור המחיר ינוע בין 10 ל-100 דולר לבדיקה", הוא אומר. "כל אדם יוכל לקבל פיענוח של הקוד הגנטי שלו ויעוץ לגביו". עם זאת, הוא מסייג, יש כמה בעיות אתיות שהיכולת הזו יכולה לעלות – "יכול להיות מצב שאדם יגלה פרטים שהוא לא רצה לדעת, כמו העובדה שאבא שלו הוא לא אבא שלו", הוא נותן דוגמא, "כמובן שגם עולה שאלת הפרטיות שמלווה את כל העניין הזה".  

עוד בתחום הגנטיקה, צזנה חוזה שבעוד כעשור, המדע יוכל לאבחן גנטית עובר כבר בשלב שהוא מורכב מארבעה תאים ולבצע תיקונים גנטיים כדי להבטיח ליילוד שיבוא חיים טובים יותר. היכולת הזו תתאפשר הודות לננו-טכנולוגיה ותוכל לחסוך הרבה אי וודאות וחששות להורים הצעירים. בדבריו הוא מדגיש – לא נהיה במקום של הזמנה של תינוק בלונדיני עם עיניים ירוקות, אלא במקום שנוכל לתקן פגמים גנטיים שיקשו על חייו של הילוד בהמשך. כמובן שגם כאן, האתיקה תידרש לתת את הדעת.

4. ניתוחים רובוטיים

אחרון בקטגוריית ה-iDoctor. כיום אין ניתוחים שמנוהלי בבתי חולים בלי מעורבות של רופא שמבצע את הפעולות בזמן אמת. כל המכשור הקיים, עדיין לא יכול להחליף את האדם ואת המוח האנושי. על פי התחזית של צזנה, בעוד כעשור, נראה יכולות ראשוניות של ניתוחים שמבוצעים לחלוטין על ידי רובוטים שיתוכנתו על ידי הרופאים מראש.

באמצעות המערכות שיספקו לרופא מידע רפואי מלא ומקיף על מצבו הבריאותי של החולה, הצוותים יוכלו לתכנן את הניתוח מראש, לקחת בחשבון את הסיבוכים הצפויים ולשלוח את החולה לחדר ניתוח רובוטי לחלוטין שרק מפוקח על ידי האדם. המשמעות – תורים פחות ארוכים בהמתנה לניתוחים וניתוחים בעלות נמוכה באופן משמעותי. משמעות נוספת – רופאים ידרשו ללמוד תכנות רובוטים.

שיהיה לנו לבריאות. 

5. עולם בעקבות השמש  

אפשר להגיד שהאנרגיה הסולרית כבר כאן והפאנלים שקוצרים אנרגיה מהשמש מוצעים למכירה כבר בכל העולם ובמחירים זולים. ובכל זאת, את רב האנרגיה שלנו, אנחנו צורכים באמצעות אנרגיה שמבוססת על נפט וגז. לדברי צזנה, הימים האלו מתקרבים לסופם.

הרבה שמש, מעט אנרגיה (צילום: חדשות 2)
נלמד לנצל יותר טוב את השמש | צילום: חדשות 2

"תוך 11 שנים אנחנו נגיע לשלב שבו רב תחנות הכוח החדשות שיוקמו יהיו מבוססות על אנרגיית שמש", אומר צזנה. לדבריו, הטסת מטוסים, השטת ספינות או הסעת משאיות באמצעות אנרגיה סולארית רחוקה מהאופק, אבל יתר השימושים באנרגיה הולכים להיפרד מהפחם והגז. "נתחיל לראות פאנלים סולריים על הרבה מכשירים כמו ילקוטים, חלונות, בתי משרדים גדולים ואפילו בשדות חקלאיים שיעובדו על ידי רובוטים שמופעלים על אנרגיית שמש". עוד הוא מספר, נראה בתים שלא מחוברים כלל לרשתות החשמל הציבוריות, שמספקים לעצמם את כל האנרגיה הדרושה להם ורכבים חשמליים שיצליחו לגמוע 1,500 קילומטרים על הטענה אחת בלבד.

ברמה הכלכלית, מדובר במהפכה של ממש - "כל המגמות האלו מביאות אותנו למצב שבעוד 11 שנים נתחיל לראות את העולם החדש שיש בו שפע באנרגיה ושיש אנרגיה חופשית. נוכל להפעיל מכשירים חשמליים בעלויות נמוכות". הטכנולוגיות האלו יגיעו ככל הנראה קודם כל דווקא למדינות מתפתחות בהם שבטים וישובים מבודדים שלא מחוברים לחשמל. אלו ייהנו תוך עשור מפאנלים סולריים שיספקו להם חשמל סביב השעון.

מעבר להיבטים הכלכליים, המשמעות היא כמובן סביבתית – פחות שימוש בדלק, פחות זיהום אוויר.

6. רכבים מעופפים

ביום-יום שלנו, לפחות כישראלים, האופציה של לנסוע ברכב לבד או עם עוד אדם אחד, נראית יותר מפתה מלשהות באוטובוס מלא באנשים למשך שעה. כשמדובר על טיסה לחו"ל, תנו לנו גם 12 שעות והכל בסדר. אז לגבי עניין ה-12 השעות, לדברי צזנה, אין בשורות באופק – מהירות הטיסה לא צפויה להשתנות ונמשיך לטוס במטוסים מלאי אנשים – אבל הטיסות קצרות הטווח צפויות לקבל אלטרנטיבה מפנקת למדי.

מכונית מעופפת
רק עוד קצת

מכוניות מעופפות הן לא עניין של סרטי פנטזיה. מדובר בפיתוח שקיים כבר היום. אולם, "הן בזבזניות מאוד וההפעלה שלהן מצריכה מיומנות רבה", כך על פי צזנה.

בחודשים האחרונים, גוגל שמה על הכביש את הרכבים החכמים שלה שיודעים לנוע באמצעות מערכת חיישנים ובינה מלאכותית. לדברי צזנה, פיתוח נוסף של אותה הבינה המלאכותית, יחד עם ההתפתחות בתחום האנרגיה תביא את האנושות למצב שבעוד 11 שנה, יהיו לנו רחפנים אישיים שמופעלים על אנרגיה חשמלית באופן אוטומטי לחלוטין באמצעות מחשב עם בינה אלקטרונית שישלוט על הכלים האלו בדיוק מושלם.

לנסוע לעבודה? פאסה.

7. יהלומים מהירח

בשבועות האחרונים כולנו נרעשנו מהגילוי של המים על כוכב מאדים. אין ספק שמדובר בגילוי מרעיש, אבל לדברי צזנה, הוא חוזה דווקא התמקדות של האנושות בשכבות האטמוספירה הקרובות יותר לכדור הארץ.

"יש לפחות שתי ממשלות שהודיעו על תכניות להתחיל לכרות מינרלים מאסטרואידים ומהירח", הוא מגלה ומוסיף שמאוד יכול להיות שנראה יכולות ראשוניות ב-11 שנים הקרובות.

יופי החלל
בקרוב: מתווה כריית הירח יוצא לדרך?

"מדובר בכריה של מינרלים, מתכות יקרות ופחמן. אם מישהו יצליח לעשות דבר כזה, מדובר בטכנולוגיה שמשנה לחלוטין את חוקי המשחק". הכנסה של חומרי גלם ומחצבים יקרים לשוק, תגדיל את ההיצע ואם לא תהיה התערבות כלכלית חיצונית, זה צפוי להוריד באופן משמעותי מחירים של חומרים כמו זהב, יהלומים שונים ומתכות כמו ברזל וניקל. בנוסף, יתכן שנראה מאבקים בין מדינות על הכרייה באסטרואידים שונים.

בקיצור, בועז שרעבי הבטיח אבנים מהירח? קרוב היום שבו הוא יוכל לקיים.

8. סקס עם המחשב

אחת הבשורות הגדולות של השנים האחרונות היא המציאות המדומה – היכולת של אדם לחוות באמצעות המחשב או הטלפון הנייד חוויה אחרת לחלוטין, ממקום אחר, מחיים אחרים לחלוטין. "התחום הזה גודל בצורה מעריכית", אומר צזנה. "היום אנחנו מדברים בעיקר על גיימינג, בעתיד זה יקבל משמעויות עצומות. אנשים יוכלו להרגיש שהם נמצאים במקומות אחרים בעולם, יוכלו לחוות חיים של חתול בית, להרגיש שהם נמצאים בכיכר בונציה ועוד כל מיני דברים מופרעים".

אם כבר מדברים על דברים מופרעים, מה לגבי לקיים יחסי מין עם המחשב?
"היום כבר יש אפליקציות שמאפשרות לך את זה, אבל יש הרבה לאן להשתפר. במובן החברתי, אני מנחש שבעוד עשר שנים, המחשב ידע להציע חוויה הרבה יותר פרועה ויצירתית ממה שהגבר או האישה בבית יוכלו להציע. מן הסתם זה ישנה את האופן שבו בני אדם יעשו אהבה האחד עם השני".

אתרי היכרויות (צילום: Robert Koopmans, Istock)
גם סקס וירטואלי ישתפר | צילום: Robert Koopmans, Istock

כידוע, התחום של רובוטי המין צובר תאוצה בשנים האחרונות וכמו מול הפורנו, קמות מולו גם לא מעט תנועות נגד, לכן, קשה מאוד לחזות איפה יעמוד התחום הזה בעוד 11 שנים.

9. להתחבר לאינטרנט אלחוטי בכל מקום בגלובוס

היום עוד אפשר להגיע למקומות שונים בעולם ואפילו בארץ וליהנות מחוויה בתולית – בלי סמארטפונים, בלי מחשבים, בלי קליטה של אינטרנט ובאופן כללי, בלי מסכים. הסוף של הפסטורליה הזו קרוב. בחודשים האחרונים, מארק צוקרברג וביל גייטס הכריזו על מעין מיזם צדקה שיביא אינטרנט לכל נקודה בעולם, גם למבודדות ביותר. הם מתכננים לעשות את זה באמצעות לוויינים שישדרו אינטרנט לכל נקודה על פני הגלובוס יחד עם רחפנים מבוססי אנרגיית שמש ובלוני מזג אוויר. פרסומים שונים חושפים את הקשר הישראלי במיזם ולפיהם, לוויין החלל הישראלי, עמוס 6, ישמש כדי לספק את האינטרנט לאפריקה.

לדברי צזנה, אי אפשר להתעלם מהמניע הכלכלי של שתי החברות הגדולות האלה. "כל המודל הכלכלי של גוגל ופייסבוק נשען על זה שאנשים מחוברים לאינטרנט. יש להם אינטרס שכמה שיותר אנשים יהיו מחוברים לאינטרנט". בנוסף, החברות מציגות טיעונים נוספים לקיום המיזם הזה – הבאת אינטרנט לכל מקום בעולם, תחשוף יותר סקטורים באנושות ליותר מידע וכך תצטמצם המצוקה והבורות בעולם ואיתם, גם האלימות.

פוסט עם סלפי מפסגת הקילימנג'רו? לא רחוק היום.

מוח עץ חושב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שווה לנו כל הקדמה הזאת? ימים יגידו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

10. בית רובוטי

שונאים לשטוף כלים? היום המדיח עושה את זה. שונאים לטאטא? יש iRobot. שונאים לתלות כביסה? יש מייבש כביסה. מתעצלים לחתוך? יש בלנדר. לערבל? יש מיקסר. לחמם? יש מיקרוגל. לקום לטלוויזיה? יש שלט. לנהוג? יש רכב אוטומטי.

העולם שלנו עובר אוטומטיזציה ורובוטיקה שמקיפה את כל תחומי החיים שלנו, וצזנה חוזה שזה רק קצה הקרחון. "רוברט רייך, שהוא פרופסור ופוליטיקאי אמריקאי טען לא מזמן שלא רחוק היום שבו לכל אחד יהיה iEverything, השאלה היא איך נוכל להרשות לעצמנו את כל זה", אומר צזנה. לדבריו, הבתים של העתיד יופעלו באופן אוטומטי לחלוטין והמעורבות של האדם במטלות הבית תשאף לאפס.

11. לתהות מחדש על משמעות החיים

שאלת ה-iEverything היא אכן שאלה מעניינת וכנראה שגם לזה יהיה מחיר. נראה שבעוד כ-11 שנה, לרב הפעולות היום יומיות שלנו תהיה טכנולוגיה שתדע לייצר בשבילנו ואפילו עם ביצועים מוצלחים עוד יותר. יכולות התקשורת האלחוטית ישתפרו ויצמצמו עוד יותר את המפגשים החברתיים ואפילו הסקס יקבל חיזוק וירטואלי חזק יותר מזה שאנחנו רואים היום.

נשאלת השאלה הגדולה – מהי משמעות האדם בעולם הזה? "היום כל מי שהיה פעם מסגר או סרטט עבר להיות נהג מונית. תכף, כשהמכוניות האוטומטיות יכנסו לשוק, הם יצטרכו לחשוב מחדש מה עליהם לעשות", אומר צזנה ומוסיף, "משמעות האדם בעולם, תהיה שאלה שתעלה מחדש".

אז זהו העתיד שלנו, עם אינספור יכולות שישנו את החיים שלנו, יחסכו סבל, יביאו ליותר שוויון בין בני האדם, אבל גם יגרמו לכל אחד מאתנו להסתכל על החיים אחרת.  לחיי 11 שנים מסקרנות, משוכללות, ואם אפשר, שיהיו גם קצת רגועות יותר.

בשיתוף בנק הפועלים

יש לכם סטארטאפ חדש? הרשמו עכשיו ואולי תזכו להגשים את החלום! >>