הקומיקאי דיין קוק אמר פעם שהוא מסוגל להריח בולשיט מקילומטרים, אבל הרבה יותר קשה לזהות שקרים כשאנחנו מוקפים בהם בכל יום. לא צריך לחשוב על זה יותר מדי, פשוט לפתוח אתרי חדשות ולקרוא ציטוטים של פוליטיקאים ומנהיגים שמגיבים על שערוריות, בארץ ובחו"ל כאחד. אבל האמת היא שבין אם נרצה או לא, אנחנו דומים להם יותר מפי שאולי נעים להודות: לשקר הוא חלק מהחוויה האנושית.

מחקר שפורסם לאחרונה טוען כי אדם ממוצע משקר 11 פעמים בשבוע, שזה בערך פעמיים ביום. זה יכול להיות שקר קטן כדי למנוע אי נעימות ("הספטום הזה בכלל לא גורם לך להיראות כמו פרה"), או שקר גדול כדי להתחמק מסיטואציות בעייתיות ("היינו שמחים לבוא בשישי אבל ערנוש הקיא כל הלילה"). כמו כן, אדם ממוצע שומע בין 10 ל-100 שקרים ביום.

יש כל מיני מומחים או מכונות שטוענים כי הם יכולים לדעת מתי אדם משקר, אבל האמת היא שכמעט אף פעם אי אפשר להיות בטוחים במאה אחוז. או כמו שאמר ג'ורג' קוסטנזה: "זה לא באמת שקר אם ממש מאמינים בזה". בכל זאת, הנה חמישה סימנים פיזיים שיכולים לסייע לכם לפחות לחשוד מיד שאולי יש פה בולשיט, מאת פסיכולוגים ובלשי משטרה מקצועיים.

1. הראש – כשאדם מואשם במשהו והוא מנסה להכחיש אותו, הוא נוטה לפעמים להזיז את ראשו בצורה מוגזמת, בין אם בנענוע מצד לצד או בחוסר נוחות כללית. אדם שדובר אמת לא אמור להיעזר בתנועות פיזיות כדי לשכנע אותנו בדבריו.

 2. הידיים – שימו לב לתנועות הידיים של האדם שמדבר. אם הן נעות בחוסר נוחות, כאילו הוא לא ממש יודע מה לעשות איתן, זה יכול להיות סממן פיזי למצוקה נפשית. כמו כן, אם הוא נוגע בפנים, במצח או בפה באופן תכוף, זה יכול להיות סימן שהוא מנסה לשלוט במה שיוצא לו מהפה. כמו כן, אומרים בלשים, אנשים שמשקרים בחקירה לפעמים נוטים להצביע יותר מדי.

3. חיתוך הדיבור - כשאדם מדבר עם הרבה הפסקות מתודיות בין משפט למשפט, או בין מילה למילה, זה לפעמים אומר שהמוח שלו מנסה להשיג את הפה ולחשב במהירות מה הדבר הבא שכדאי לומר, כי האמת ממש ממש לא מומלצת. בנוסף, אם אדם אומר הרבה "הא?", מבקש לחזור על השאלה, חוזר שוב ושוב על אותם ביטויים או עונה ב"למה הכוונה?" למרות שהכוונה די ברורה, סביר להניח שהוא סתם מנסה להרוויח זמן. כי באופן כללי, הצהרות שהן אמת נפלטות בצורה חלקה ושוטפת יותר במהלך הדיבור.

4. העיניים - הביטוי "תסתכל לי בלבן שבעיניים" הוא כמובן קלישאה, אבל היא מגיעה ממקום אמיתי. ההנחה היא שקשה יותר לשקר לאדם כשיוצרים איתו קשר עין ישיר. לכן, אנשים שנוטים לסלף את האמת ינסו להימנע ממבט ישיר בעיניים. כמו כן, אדם שלא ממצמץ במשך זמן רב, או לחילופין ממצמץ יותר מדי, נמצא לפעמים במצב דרוך מדי וזה כבר מחשיד.

5. תוכן הדברים – אומרים שהשקר הכי טוב הוא שקר מפורט, אבל שקרנים לפעמים נוטים להגזים גם בזה. סימן ברור לכך הוא שהם פשוט לא מסוגלים לענות לשאלות פשוטות ב"כן" או "לא", ומתחילים לברבר למרות שהתשובה ברורה. כמו כן, אם הם מציעים הסבר אלטרנטיבי מבלי שנשאלו, או מתבלים את הסיפור שלהם בפרטים שוליים כמו שעה מדויקת או שיחות שערכו עם אחרים, זה יכול להעיד על כך שהם התאמנו על הגירסה שלהם מראש. ובהקשר לסעיף הקודם – אם אתם רוצים לבדוק אם מישהו משקר לכם, נסו לגרום לו להכחיש משהו כך שישתמש במילה "לא", ותראו אם הוא ממצמץ מיד לאחר שהוא אומר אותה. אם זה קורה – סביר שתפסתם אותו.

 

 

 

.