היו או לא היו במתקן? (צילום: אייסטוק)
האמת שם בחוץ? | צילום: אייסטוק

מבלי להיכנס לשאלות קונספירטיביות גדולות על שיתופי פעולה בין ממשלות העולם (או לפחות חלקן) לבין יצורים תבוניים מפלנטות אחרות, השאלה הגדולה יותר היא לא האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ, אלא למה שלא יהיו חיים מחוץ לכדור הארץ?

היריעה קצרה מלהכיל את כל העדויות, את כל הדעות, את כל התיאוריות ואת כל המחקרים אבל במבט עילי אפשר להבחין בכמה נושאים שכולנו יכולים להסכים עליהם, גם מבלי לחקור את הנושא במשך כל חיינו.

הגדרת המושג "חיים"

אם נסתכל על כדור הארץ נראה שחיים וחיים תבוניים זה ממש לא אותו הדבר ושיש הרבה יותר יצורים חסרי בינה כמו חיידקים, וזה מבלי להכליל את הצמחייה. מעליהם יש את בעלי החיים ואז אותנו - פסגת היצירה. היצורים החיים היחידים שהצליחו לחצות את גבולות כדור הארץ.

ממשיכים לבדוק ביצים נגועות (צילום: רויטרס)
חיידקים - רוב הסיכוי שככה נראים החוצנים | צילום: רויטרס

אנו קרובים לכל דבר חי על הפלנטה שלנו יותר ממה שנוכל להיות קרובים לחוצן, מפני שכולנו התפתחנו באותה סביבה מאותם יסודות וההיגיון המדעי מכתיב שפלנטות אחרות יספקו סביבה שונה לחלוטין.

במאמר שכתבו ד"ר מאיר ברק וארז ליבנה מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון ויצמן למדע, הם מסבירים כי המושג "חיים" מוגבל לצורות המוכרות לנו על כדור הארץ, כלומר - מבוססות על פחמן ונושאות מידע גנטי.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

לדבריהם, הסיכוי לחיים כלשהם גדול משמעותית מהסיכוי להתפתחות חיים תבוניים ולכן ההבחנה בין השניים היא שמפרידה בין המדע למדע הבדיוני שמנסה להזין את המחשבות שלנו ביצורים אפורים דמויי אדם שאיכשהו מצליחים לדבר באנגלית.

בהרצאתו בפני קהל TED, הכימאי לי קרונין מסביר כיצד אנחנו נוהגים להתייחס לביולוגיה אורגנית כחיים ואילו לכל מה שאינו אורגני דומם. אבל קרונין וצוות החוקרים מאוניברסיטת גלזגו (סקוטלנד) מנסים להראות שניתן להקים לתחייה יצור המסוגל לשכפל את עצמו והוא אינו מבוסס על אבני הבניין האורגניים.

סטטיסטיקה

לדברי סת' שוסטק, אסטרונום בכיר במכון SETI, המנוהל על ידי אוניברסיטת קליפורניה בברקלי ומטרתו חיפוש אותות רדיו בחלל, המעידים על קיומם של חיים תבוניים, אין הוכחה ישירה לחיים מחוץ לכדור הארץ אבל ביקום יש כל כך הרבה כוכבים, שלפי מחקרים של העשורים האחרונים - לפחות למחצית מהם יש מערכת כוכבי לכת וירחים סביבם.

ציר הזמן של היקום (צילום: ויקיפדיה)
היקום שלנו מספיק גדול בשביל כולם | צילום: ויקיפדיה

לפי החישובים, בגלקסית שביל החלב שלנו יש כ-400 מיליארד כוכבים (שמשות) ולפי ד"ר מאיר ברק ממכון ויצמן למדע, בכל שנייה נוצרים ומתים (באופן די מאוזן) 3,000-10,000 כוכבים ברחבי היקום, המכיל מיליארדי גלקסיות שחלקן אף גדולות משלנו.

שוסטק מעריך שיש כטריליון (1,000,000,000,000) כוכבי לכת בגלקסיה שלנו בלבד ולדבריו, "אין ספק שחלק מהם עברו את מה שעבר כדור הארץ. הוויכוח, לדבריו, הוא פשוט עניין של סטטיסטיקה. וזה בהנחה שחיים תבוניים מוגדרים כאלו המוכרים לנו, הנתמכים על ידי יסודות החיים שאנחנו מכירים. אבל לא בטוח שזה המצב.

החיים תמיד מוצאים דרך

הרגילו אותנו לחשוב שחיים זה עניין נדיר, אבל מהתבוננות בפלנטה שלנו אפשר לראות שבכל מקום החיים מוצאים דרך לשגשג - מסיביר הקפואה ועד מדבריות אפריקה הלוהטים. לפי מאמר שפרסם פרופסור אהרון אורן בשנת 1996, למרות ששמו "ים המוות", אפילו בים המלח חיים יצורים חיים - חיידקים אוהבי מלח ואצות מיקרוסקופיות - שהצליחו לשגשג.

בשנת 2001 פרסמה ד"ר סינדי ואן דובר מחקר מקיף על יצורים דמויי צינור בלי מערכת עיכול או עיניים, השואבים את האנרגיה שלהם מכוכב הלכת עצמו ולא מהשמש.

אבולוציה בפעולה: נחש קטן עם רגליים שהחליט ללדת (צילום:  Mail Online)
רק בכדור הארץ יש לנו מגוון עצום | צילום: Mail Online

כמה עשורים לפני כן כבר התגלו חיידקים סביב פתחי הנביעה ההידרותרמית במעמקי האוקינוס, הניזונים ממימן גופרתי - תרכובת רעילה מאוד עבור רוב היצורים החיים המוכרים. ובהנחה שהתנאים אופטימליים, אפשר לראות את מגוון הזנים והמינים הייחודיים לכל אזור ואפילו לכל אי באזורים מסוימים.

אחת מהנחות העבודה המרכזיות בחקר התפתחות החיים היא שמים הם מרכיב מפתח, או יותר נכון - סביבה נוזלית. ואם זה כל מה שצריך אז רק במערכת השמש שלנו יש מים זורמים באירופה, אחד הירחים של צדק, ואולי גם בירחים קליסטו וגנימד, ותחת פני השטח של מאדים.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

למעשה, יש הרבה מים נוזליים ביקום שלנו, ואם מתחשבים בכך שיש גרמי שמיים עם חומרים אחרים במצב צבירה נוזלי - יכול להיות שהחיים התפתחו באופן טבעי על בסיס יסודות אחרים לא הרחק מכאן.

בנוסף, החיים התפתחו יחסית מהר על כדור הארץ, כך שיכול להיות שפשוט פספסנו את אחינו התבוניים במיליארד שנה או שניים. מדענים מעריכים כי גילו של כדור הארץ הוא כ-4.5 מיליארד שנה, והעדות הקדומה ביותר לחיים היא מלפני כ-3.4 מיליארד שנה.

במונחים של היקום - שגילו נאמד בכ-13 מיליארד שנה - זה אומר שיכול להיות שיש שם מישהו עם פור רציני של כמה מיליארדי שנה עלינו. וההיגיון אומר שאנחנו לא נצליח להבין אותם בדיוק כפי שהדג אינו מסוגל להבין את ההרכב הכימי של המים שהוא חי בהם.

נוסחת דרייק, שנהגתה על ידי האסטרונום האמריקני ד"ר פרנק דרייק בשנת 1960, מנסה לקבוע את המספר התיאורטי של ציוויליזציות בגלקסיית שביל החלב, שיוכלו לתקשר באמצעות רדיו. המטרה הייתה להבין מה הסיכוי שלנו ליצור קשר עם חוצנים באמצעות פרויקט SETI.

החישוב שלו, שאומץ על ידי מדענים רבים אך נחשב לשגוי על ידי אחרים, קבע כי הסיכוי שיש חוצנים תבוניים בגלקסיה שלנו הוא בין כמה ציוויליזציות בודדות ועד ל-50 מיליון. המשוואה שלו מתעדכנת כל הזמן בזכות גילויים של מערכות שמש חדשות.

אחרי שהבנו שהסיכוי גבוה מאוד שיש חיים כלשהם מחוץ לכדור הארץ, השאלה היא האם הם תבוניים והאם יש להם את היכולת להגיע אלינו? ההיגיון האנושי טוען שכן - אם הם תבוניים ויש להם אפשרות להגיע אלינו, אין שום סיבה שהם לא ינסו לחקור אותנו.

ואם הם ינסו לחקור אותנו, למה שיעשו את זה בצורה בולטת ולא בחשאיות? הרי כל סטודנט לשיטות מחקר יודע שבשלב הראשון עדיף לא להתערב בתצפיות ולהשפיע עליהן. מצד שני, למה שחוצן בכלל יחשוב כמונו ויחזיק באותן שאיפות ורצונות? התשובה לשאלה הזו טמונה באמונה שגם אם אנחנו מיוחדים, אנחנו לא כאלה מיוחדים ושיש סדר כלשהו ביקום שאנחנו חלק ממנו.

חיות חוזרות ללימודים (צילום: buzzfeed)
החיים יכולים להתפתח בצורות מאוד מפתיעות | צילום: buzzfeed

הוקינג

סטיבן הוקינג (צילום: רויטרס, רויטרס3)
"המספרים מחייבים קיומם של חוצנים" | צילום: רויטרס, רויטרס3

לדברי האסטרופיזיקאי המפורסם בעולם, סטיבן הוקינג, חוצנים קיימים כמעט בוודאות, אך צריך להימנע ממגע איתם. הוא מאמין שהגיוני לחלוטין שחיים תבוניים קיימים איפשהו ביקום, ולדבריו יש להם מטרה אחת - לשדוד את המשאבים של כדור הארץ, או כל פלנטה אחרת לצורך העניין.

הוא ערך השוואה בין מפגש עם חוצנים למפגש של הילידים האמריקנים עם האירופים במאה ה-15. לדבריו, כפי שהתפרסמו באתר "הידען", "מוח מתמטי מבין שרק המספרים מחייבים קיומם של חיים מחוץ לכדור הארץ". עם זאת, הוא מעריך ש-90 אחוזים מהחיים יהיו בצורת חיידקים, כמו אצלנו.

תפיסה זו אינה נמצאת בשוליים והיא מקרבת את המדע המיינסטרימי לתיאוריות מרחיקות לכת, ואולי אפילו הופכת את העדויות הרבות שנאספו במשך השנים ליותר מהזיות של מוחות קודחים הצמאים לתשומת לב.

עדויות

יש המון תצפיות של עב"מים, והמון עדויות של אנשים הטוענים שהם נחטפו על ידי חוצנים, אבל בין כל ההזויים, ואלה שהתקשורת מנסה להפוך אותם לכאלה, יש גם כמה עדויות שקשה להתעלם מהן.

באז אולדרין - האדם השני שדרך על הירח (רויטרס) (צילום: רויטרס)
ירח | צילום: רויטרס

אנשים מכובדים ואמינים כמו אסטרונאוטים שביקרו בחלל, ג'ון פודסטה ראש מטה הבית הלבן של קלינטון, היל נורטון ראש משרד ההגנה הבריטי, פול היילר שר ההגנה הקנדי, פיפ סייגמינטון מושל אריזונה (ארה"ב) ובכירים נוספים בצבא, בחיל האוויר וברשויות התעופה האזרחיות.

עדותו של באז אולדרין (האדם השני שהלך על הירח):

עדותו של אדגר מיטשל (האדם השישי שהלך על הירח):