החור הכחול הגדול בבליז (צילום: האתר הרשמי)
החור הימי הגדול בעולם. החור בבליז | צילום: האתר הרשמי
החור הכחול הגדול בבליז

במרכז ריף האלמוגים השמור בים הקריבי, לחופה של המדינה המרכז-אמריקנית בליז, ממוקם החור הימי הגדול בעולם. עומקו 125 מטרים, רוחבו 300 מטרים והוא נוצר כשמפלס המים בעולם עלה לפני 65 אלף שנה.
בזכות מימדיו העצומים וצורתו המעגלית הכמעט מושלמת, הפך החור לאטרקציה פופולרית עבור צוללנים ותיירים. מעבר לתכונותיו הגיאולוגיות, החור מתייחד גם בזכות היותו מקום משכנם הבלעדי של כמה זנים נדירים של בעלי חיים ימיים.

השערים הבוערים בטורקמניסטן (צילום: האתר הרשמי)
מותק, יכול להיות ששכחת לסגור את הגז? החור בטורקמניסטן | צילום: האתר הרשמי
השערים הבוערים בטורקמניסטן

בשנת 1971, בכפר דרווז הממוקם בלב מדבר קראקום, נפערה האדמה מתחת למתקן קידוח גז ובלעה את המתקן. מפעיליו הסובייטים חששו מהרעלה והחליטו לשרוף את הגז הטבעי שנותר, במחשבה שהאירוע יסתיים תוך כמה ימים. כמעט 40 שנה אחרי זה והאש שהדליקו אז עדיין בוערת במכתש הגז, בזכות המאגרים התת-קרקעיים שמזרימים גז טרי ללא הפסקה.
בלילות החשוכים ניתן לראות ממרחקים עצומים את האור האדום, הנפלט מהמכתש שקוטרו 60 מטרים ועומקו 20 מטרים. באפריל השנה הורה נשיא המדינה לסגור את האטרקציה הגיאולוגית, מאחר והוא שורף גז המדלדל את המאגרים האחרים באזור, והדבר פוגע בתכניתה של טורקמניסטן להגביר את תפוקת ייצור הגז.

חור התהילה של סכר מונטיצ'לו בקלפורניה (צילום: האתר הרשמי)
השוחה בבגד ים האדום, התרחקי בבקשה משפת החור. החור בקליפורניה | צילום: האתר הרשמי
"חור התהילה" של סכר מונטיצ'לו בקלפורניה

חור הניקוז העצום הזה ממוקם בקצה הימני של סכר מונטיצ'לו בצפון קלפורניה, והוא מתפקד בדיוק כמו חור הניקוז הגבוה באמבטיה - מנקז את המים שעוברים סף מסוים כדי שהסכר לא יעלה על גדותיו. המרחק מהמשפך העצום לחור הפליטה של המים הוא 215 מטרים, קוטר המשפך בנקודה הכי רחבה הוא 22 מטרים ובנקודה הכי צרה 8.5 מטרים.
מהסיבות הברורות, שחייה באזור חור הניקוז אסורה וגם טפשית. מצופים הפזורים על גבי האגם המלאכותי, שנוצר בראש הסכר, מוניעים מסירות ושחיינים בעלי נטיות התאבדותיות להגיע לחור התהילה. בתקופת הקיץ היבשה, כשמפלס המים רחוק משפת חור הניקוז, גולשי סקייטבורד משתמשים בו כרמפה חצי-צינור.

מכרה קניון בינגהם ביוטה (צילום: האתר הרשמי)
לא רק בצ'ילה: גם כאן בולעים כורים. החור ביוטה | צילום: האתר הרשמי
מכרה קניון בינגהם ביוטה

החפירה הגדולה ביותר שהאנושות אי פעם ביצעה נקראית מכרה קניון בינגהם, והיא ידועה גם כמכרה הנחושת קנות. המכרה הפתוח הגדול ביותר בכדור הארץ ממוקם בלב ארץ האגמים המלוחים ביוטה, וניתן לראותו בבירור מהאוויר כצלקת מרובת שכבות וצבעים על צלע הרי אוקר.
אורכו של המכרה כארבעה קילומטרים ועומקו 1.2 קילומטרים. החברה המפעילה אותו (קנות) היא מפיקת הנחושת השנייה בגדולה בארה"ב, המספקת 15% מצריכת הנחושת במדינה. מינרלים התגלו לראשונה בקניון בינגהם בשנת 1850, ועם השנים הצטמצמה אוכלוסיית הקניון, שהיה מאוכלס לעייפה, בעוד המכרה התפשט ובלע כמה מחנות כורים. כיום חיים בקניון 800 בני אדם בלבד, וכריית הנחושת ממשיכה במרץ.

מכרה היהלומים מירני בסיביר (צילום: האתר הרשמי)
מטוסים נשאבים אליו. החור בסיביר | צילום: האתר הרשמי
מכרה היהלומים מירני בסיביר

זה אמנם לא המכרה הפתוח הגדול בעולם, אבל אין ספק שגם התואר "מכרה היהלומים הפתוח הגדול בעולם" מרשים דיו. בעומק של 525 מטרים ועם קוטר של 1.2 קילומטרים, מירני הוא הסגן של מכרה קנות ומחזיק גם בתואר החפירה האנושית השנייה בגודלה בעולם. אחרי כמה תקריות בהן הליקופטרים נשאבו מטה בשל זרמי האוויר, השטח האווירי מעל המכרה נסגר למסוקים.
המכרה התגלה בשנת 55', והפך להצלחה הראשונה של הרוסים באיתור יהלומים, אחרי שמשלחות שיצאו בשנות הארבעים והחמישים נחלו כישלון חרוץ. הוא החל לפעול בשנת 57' תחת תנאי מזג אוויר קשים במיוחד, שהקפיאו את האדמה במשך שבעה חודשים בשנה. בתקופת החורף אפילו השמן במנועים קפא, והכורים נאלצו להשתמש במנועי סילון כדי להפשיר את האדמה.

החור הגדול בקימברלי שבדרום אפריקה (צילום: האתר הרשמי)
היה היו כאן פעם יהלומים. החור בדרום אפריקה | צילום: האתר הרשמי
החור הגדול בקימברלי שבדרום אפריקה

העיר קימברלי ידועה כבירת תעשיית היהלומים של העולם, ובשטחה מצויים כמה ממכרות היהלומים הפורים על הגלובוס. בשנת 1871 הגיעה קדחת היהלומים לאזור ויותר משלושים אלף בני אדם ניסו את מזלם בשטח שממדיו 300 מטרים על 200 מטרים בלבד.
הם חפרו קצת על הגבעה הסמוכה, שם התגלה יהלום, ובמהרה צללו לבטן האדמה. הכורים חפרו החוצה 28 מיליון טונות של עפר והפיקו 14.5 מיליון קאראטים של יהלומים. הבור שחפרו, בעומק 1.1 קילומטרים, הפך לבור הגדול ביותר שאי פעם נחפר על ידי האנושות (בלי להחשיב את המכרות הפתוחים הגדולים). בחור הזה התגלה "כוכב אפריקה" - יהלום במשקל 83.5 קראט.

בולען נפער בגוואטמלה סיטי (צילום: הגרדיאן)
הרוג אחד בלבד. החור בגוואטמלה | צילום: הגרדיאן
הבולען של גוואטמלה

במבט ראשון נראות התמונות כאילו נלקחו מסרט אסונות, אבל כשהאדמה פערה את פיה במאי 2010, זה היה מציאותי מאוד. בולען בעומק 61 מטרים וברוחב של 18 מטרים נפער במרכז גואטמלה סיטי, בירת גוואטמלה, ובלע במפתיע בניין בן שלוש קומות. לפי הדיווחים, רק מאבטח אחד נהרג בבניין.
בולען הוא שקע הנפער באופן פתאומי בקרקע, בתהליך טבעי של המסת שכבות גיר או מלח מתחת לפני האדמה. הבעייתיות בתופעה היא המהירות בה היא נוצרת, והעובדה שקשה לחזות מתי תקרוס הקרקע ותותיר צלקת על כדור הארץ. לפני כשלוש שנים הופיע בולען דומה בגואטמלה, אך הוא לא מתקרב לממדים האפיים של זה.

חור תהילת הבוקר בוויומינג (צילום: האתר הרשמי)
בבקשה לא להשיך מטבעות. החור בווייומינג | צילום: האתר הרשמי
חור "תהילת הבוקר" בווייומינג

אחת הבריכות התרמיות היפות ביותר בפארק ילוסטון בארה"ב היא ללא ספק "מורנינג גלורי" (Morning Glory). השם ניתן לבריכה בשנת 1880 בגלל דמיונה לפרח הכחול, הקרוי כך. הבריכה ממוקמת בראשו של גייזר והצבעים המרהיבים הם למעשה האצות, חובבות המים החמים, הצומחות בה.
מבקרים רבים נהגו להשליך מטבעות לבריכה, מה שהביא לקירורה ולצמצום כמות האצות, וכך כמעט אבדה לה תהילת עולם. כדי להציל את הבריכה הייחודית, הרחיקה הנהלת הפארק הלאומי את השביל וכמות המבקרים הצטמצמה למטיבי הלכת בעלי המודעות. לאצות שלום.

מכרה דיוויאק בקנדה (צילום: האתר הרשמי)
מרוחק מציוויליזציה. החור בקנדה | צילום: האתר הרשמי
מכרה דיוויאק בקנדה

מכרה היהלומים דיוויאק, הממוקם כ-300 קילומטרים צפונית לילונייף - עיר הבירה של הטריטוריות הצפון-מערביות בצפונה של קנדה, מפיק יהלומים במשקל של 8 מיליון קאראטים בשנה, שזה קצת יותר מ-1,500 קילוגרמים של יהלומים. המכרה הזה כל כך עצום וכל כך מרוחק מציוויליזציה, שיש לו שדה תעופה גדול משלו, שיכול להכיל אפילו בואינג 737. חפירת המכרה החלה בשנת 2001, ותוחלת חייו הצפויה עומדת על 16-22 שנה.

>> החופים הכי נידחים בעולם
>> הבריכות הכי יפות בעולם