גילוי נדיר מולי חופי קוסטה ריקה: כריש כתום עם עיניים לבנות נתפס בים
דייגים נדהמו כשהעלו מהמים כריש באורך של כמעט שני מטרים בעל צבע כתום בוהק ועיניים לבנות. חוקרים זיהו מאז שמדובר במפרקתן הבינים שמתמודד עם לבקנות וקסנתיזם – שתי תופעות נדירות בקרב חיות בר

כריש יוצא דופן נלכד במהלך מסע דיג ספורטיבי מול חופי קוסטה ריקה. החוקרים קבעו כי מדובר במקרה ראשון מסוגו של קסנתיזם (Xanthism) בכריש – עודף פיגמנט צהוב או זהוב בעור, קשקשים או פרווה של בעלי חיים.
הכריש זוהה מאז כמפרקתן הבינים – בעל חיים שנפוץ בין היתר מול חופיה המערביים של יבשת אפריקה, חופיה המזרחיים של אמריקה התיכונה והים הקריבי. הוא נמדד באורך של כ-198 ס"מ וככל הנראה גם היה לבקן (אלבינו), מה שהסביר את עיניו הלבנות הבולטות.

צבע עורו של מפרקתן הבינים בדרך כלל נע בין חום בהיר לכהה, מה שמסייע להם להיטמע בשוניות אלמוגים ובקרקעית הים. במקרה הזה, צבעו הכתום-זהוב גרם לו לבלוט, דבר שהופך את הישרדותו עד לבגרות חריגה במיוחד. "גילוי מפרקתן בינים צהוב מעלה שאלות חשובות על הגנטיקה ועל יכולת ההישרדות של הכרישים", נכתב במחקר.
קסנתיזם נחשבת תופעה נדירה ביותר בקרב חיות בר ותועדה במספר קטן של מינים – בהם דגים, ציפורים וזוחלים. בדגים כמו גּוּפִּי או מינים ממשפחת האמנוניים, התופעה באה לידי ביטוי בצבעים צהובים בוהקים. בציפורים, כמו תוכים ומיני קנריות, קסנתיזם גורמת להופעתן של נוצות מוזהבות. במקרים נדירים מאוד דווח גם על נחשים או לטאות בצבע צהוב בוהק.

לבקנות (אלביניזם) היא תופעה מוכרת יותר ברחבי העולם, ונחשבת מאתגרת יותר בקרב חיות בר. היעדר מלנין יוצר עור בהיר ועיניים לבנות או אדומות, ולעיתים פוגע ביכולת ההישרדות בשל קושי בהסוואה, רגישות לשמש ואף קשיים במציאת בני זוג. העובדה שכאן מדובר בכריש בוגר עם שתי התופעות יחד – לבקנות וקסנתיזם – מעניקה לחשיפה הזו חשיבות מדעית ייחודית.
חוקרי האוניברסיטה הפדרלית של ריו גרנדה, שבחנו את התמונות, קבעו כי גודלו של הכריש מעיד שלא נפגע ממצבו. ההישרדות שלו מספקת הצצה ליכולתם של מפרקתני הבינים ומעלה שאלות חדשות על הגיוון הגנטי באוכלוסיותיהם בים הקריבי.
