זה קרה לפני כמה ימים באחד הישובים בדרום הר חברון. כמה ילדים שיחקו בחצר בית ונדהמו למצוא עשרות ביצים מוזרות מודבקות אחת לשנייה על כף בנאים. חלק מהביצים היו שבורות ואחרות שלמות.

אימו של אחד הילדים (צביה ויזנר) שהבחינה במציאה המוזרה צילמה את הביצים ושלחה את התמונה לגילעד שטרן לוכד נחשים מורשה ע''מ לברר במה מדובר. האם התרגשה לגלות שהביצים שייכות למניפניות. אם המלה הזו לא אומרת לכם כלום, זה בסדר גמור - מדובר בסוג של לטאה שנפוצה בכל הארץ כמו גם באפריקה ובמזרח התיכון. אחר התייעצות עם גילעד הסבירה האם לילדים על הביצים והם החזירו אותן למקום ולצורה שבהם נמצאו.

המניפניות בוחרות את מקומות הטלת הביצים שלהן בקפידה והן נוהגות להטיל את הביצים שלהן במקומות מסתור מוצלים כדי למנוע מטורפים לאכול אותן. גילעד שטרן סיפר לנו שאחרי שהשערתו אושרה ע''י איתי טסלר-מנהל מחלקת הזוחלים ב"נגב ZOO" שכמות הביצים הגדולה נובעת מכך שהמניפניות נוהגות לשוב שנה אחר שנה לאותו מקום על מנת להטיל ביציהן במקום שמור שלא נפגע, מתוך ביטחון שהטורפים לא יאתרו אותן.

"המניפניות נוהגות להטיל ביצים באותו מקום כל עוד הביצים לא נפגעו על ידי טורפים", הסביר שטרן. "אם המקום מוצלח מבחינת טמפרטורה והגנה, הן תחזורנה למקום שנה אחר שנה. מה שמדהים במקרה הזה הוא הכמות הגדולה של הביצים על אותו מקום קטן יחסית. זה יפה, מיוחד ונדיר. חשוב לציין כששמוצאים תטולה (צבר ביצים) שכזה או אחר אסור לגעת בביצים, ביצי זוחלים מאוד עדינות וכל הפיכה שלהן עלולה לפגוע במה שיש בפנים, יש צורך לשלוח תמונה לזיהוי כדי שבמידה ומדובר בביצי נחש יהיה ניתן לקרוא ללוכד נחשים שיקח אותן בזהירות למקום בטוח ואחרי הבקיעה יהיה ניתן להשיב את האבקועים לטבע".

View this post on Instagram

A post shared by Assaf Shtilman (@assaf.shtilman)

"המניפניות נוהגות להטיל ביצים באותו מקום כל הזמן, כל עוד שהביצים לא נפגעו על ידי טורפים", הסביר שטרן". "אם המקום מוצלח, הן תחזורנה למקום שנה אחר שנה. מה שמדהים במקרה הזה הוא הכמות הגדולה של הביצים על אותו מקום קטן. זה יפה, מיוחד ונדיר".