אסטרונום יפני הדהים את קהילת חוקרי החלל אחרי שהצליח לתעד פגיעת מטאור בירח. דאיצ'י פוג'י, אוצר המוזיאון העירוני בהירצוקה, השוכנת דרומית-מערבית לטוקיו, צילם את הפגיעה ב-23 בפברואר בשעה 20:14 והעלה את הסרטון לחשבון הטוויטר שלו יומיים לאחר מכן.

בתיעוד – שאורכו 5 שניות בסך הכל – אפשר לראות תקריב של הצד האפל של הירח. כמה רגעים אחרי תחילת הסרטון, רואים הבזק של אור בחלקו הימני התחתון של הירח, סמוך לקו הגבול עם חלקו המואר. פוג'י טען בתיאור הסרטון שהפגיעה גרמה להבזק אור אדיר שנמשך יותר משנייה. בהמשך הוא הוסיף שההבזק הוא בעצם רגע היווצרות המכתש.

אין כרגע תיעוד של אזור הפגיעה, אך גשושית ה-LRO (מקפת לסקר הירח) של נאס"א וחללית ה-Chandrayaan-2 של סוכנות החלל ההודית צפויות לחלוף מעל האזור בימים הקרובים. על פי ההערכות, קוטר המכתש שנוצר הוא כ-10 מטרים.

פגיעות מטאורים בירח היא תופעה שכיחה מאוד, אך קשה מאוד לזיהוי ברגעי אמת. בניגוד לכדור הארץ, לירח אין אטמוספרה ועצמים לא נשרפים בדרכם לפני השטח – כך שקשה מאוד לראותם. ברוב המקרים, הזכר היחיד לאותן פגיעות הם המכתשים שנוצרים ונשמרים למשך זמן רב.

View this post on Instagram

A post shared by Nenad Zdravković (@nenad_._zdravkovic)

מטאורים הם לא העצמים היחידים שיוצרים מכתשים על פני הירח. גם אמצעים מעשה יד אדם משאירים את חותמם על הלבנה. דוגמא לכך היא תקרית מהשנה שעברה שבה חוקרי חלל זיהו שני מכתשים חדשים שנוצרו בעקבות התרסקות של טיל מסתורי. ההערכה הראשונית הייתה שמדובר במשגר "פאלקון 9" של חברת SpaceX, ששוגר עוד בשנת 2015 כחלק ממשימה של נאס"א – אולם מדענים של סוכנות החלל הפריכו את הטענה הזו.

סברה נוספת שעלתה לגבי הטיל המסתורי היא שמדובר במשגר ממשימת ה-Chang'e 5-T1 של מנהל החלל הסיני. למרות זאת, גורמים במשרד החוץ הסיני הפריכו את התאוריה ופרסמו כי המשגר התפרק זמן קצר אחרי שהמשימה יצאה לדרך והשרידים שלו התפזרו באוקיינוס. עד היום, אף סוכנות חלל לא לקחה אחריות על המשגר שהתרסק על הירח ולא ברור מהו מקורו.