החורף הנוכחי מסתמן כאחד הרטובים בעשורים האחרונים ואחד הסממנים הברורים לכך היא מצבה של הכנרת. בשבועות האחרונות, אנחנו זוכים לראות את הימה האדירה חוזרת לגדולתה – כאשר נותרו פחות מ-2 מטרים בשביל למלא אותה לראשונה מזה שנים.

על פי הנתונים של אתר מפלסים, גובה הכנרת נכון לעכשיו עומד על 210.55- מטרים. מדובר בעלייה של יותר מ-3 מטרים לעומת השנה שעברה ולמרות העובדה שיש עוד כברת דרך עד שהכנרת תתמלא – השינוי כבר נראה בשטח.

 

כינרת (צילום: צילום: אושרי ויצמן)
השינוי לאורך השנים | צילום: צילום: אושרי ויצמן

מתמונות שצולמו על ידי תושבי האזור, ניתן לראות כיצד מפלס המים עלה באופן משמעותי בחודשים האחרון. אושרי ויצמן, תושב טבריה, תיעד את המהפך הדרמתי וכיצד הוא בא לידי ביטוי ברחבי העיר.

בשיחה קצרה עם Mako, אושרי סיפר איך המראה המלבב מזכיר לו נשכחות מן הילדות. "אני עוד זוכר את הכינרת מהמראות של שנות ה-90, עוד כשניתן היה לקפוץ ישר מהחומה שמקיפה אותה", הוא סיפר. "היום, יש בי עוד תקווה לראות איך המצב הזה יחזור על עצמו".

כינרת (צילום: צילום: אושרי ויצמן)
חסר 1.75 מטרים מן הקו האדום העליון | צילום: צילום: אושרי ויצמן

עליית המפלס היא חגיגה לאומית עבור כל תושבי המדינה, אך בייחוד עבור תושבי האזור. אושרי מסביר: "בתור טבריאני אתה חי מסביב לכינרת. אתה מחובר אליה בחבל התבור וכשהמפלס עולה, אז מצב הרוח עולה. מצד שני, כשהמפלס יורד אז איתו גם מצב הרוח שלנו. הכינרת היא הלב שלנו, הלב הפועם".

 

כינרת (צילום: צילום: אושרי ויצמן | ספי פרטוש)
מומחים מעריכים כי מפלס הכינרת עוד צפוי לעלות | צילום: צילום: אושרי ויצמן | ספי פרטוש

עדות נוספת לאופן שבו מצב הכינרת הולך ומשתפר היא העובדה שמהנדסי חברת "מקורות" החליטו לאחרונה לבחון את תקינותו של סכר דגניה, אשר נועד לשמור על מפלס ימת הגליל. הסכר נחנך בשנת 1931 ומאז, נפתח רק פעמיים: פעם אחת בשנת 1969 ופעם נוספת בחורף האגדי של 1992.

במצבה הנוכחי של הכינרת, חסר לה 1.75 מטרים מן הקו האדום העליון – אשר עומד על 208.8- מטרים. מומחים מעריכים כי גם אם לא תרד אפילו טיפה אחת של גשם בחודשים הקרובים, מפלס האגם צפוי לעלות עוד מטר אחד לפחות רק מזרימת הנחלים בצפון.