בחור ישראלי נחקר על ידי משטרת ישראל בימים האחרונים, לאחר שהתגלה כי ניסה להבריח אל תוך המדינה אוסף חרקים שלא כחוק. העבריין התגלה לאחר שהחבילה, אשר הגיעה לארץ מצרפת במסווה של משלוח צעצועים, נפתחה כחלק מביקורת שגרתית של משרד החקלאות. בפנים, התגלו 15 קופסאות פלסטיק סגורות שהכילו עשרות סוגים של חרקים ורבי רגליים ממגוון מינים.

גורמים ממשרד החקלאות מוסרים כי ההשערה, נכון לעכשיו, היא שהאדם הוא אספן פרטי, אשר ניסה להעביר את החבילה ללא בדיקה, תיאום או אישור של משרד החקלאות. חשוב להדגיש כי על פי חוק "הגנת הצומח", חל איסור על יבוא בעלי חיים חסרי חוליות (ובייחוד חרקים) ללא אישור מראש של משרד החקלאות.

חרקים אשר נכנסים לארץ ללא אישור ובאופן בלתי מבוקר עלולים להסב נזק בלתי הפיך לענף החקלאות הישראלי, כמו גם להגביר תחלואה בקרב בני אדם וצמחים (כן, צמחים יכולים לחלות). כל אדם שמייבא חרקים למיניהם לארץ מחויב ברישיון יבוא מהשירותים להגנת הצומח. יבוא בעלי חיים מן הסוג הזה ללא תעודות אסור בשל הסיכון לבריאות הציבור – שכן מחלות מסוימות עלולות לעבור בין בעלי חיים ובין בעלי חיים לבני אדם.

חרקים שמוברחים ארצה עלולים במקרים מסוימים להתרבות באופן בלתי נשלט ובהיעדר טורף טבעי שיאזן את האוכלוסייה שלהם, הם הופכים לאוכלוסיית חרקים "אוכלת אך אינה נאכלת". משמעות הדבר היא שחרקים כאלו הם בעלי פוטנציאל לגרום לנזק רב כמו פגיעה בצמחיית הבר, גרימת הכחדה של מינים מסוימים, צמצום אוכלוסיות של חרקים אחרים אשר מהווים מזון לבעלי חיים מקומיים וגרימת נזק אקולוגי בלתי הפיך.

 

חרקים שהוברחו (צילום: משרד החקלאות)
החרקים שהוברחו ארצה | צילום: משרד החקלאות
חרקים שהוברחו (צילום: משרד החקלאות)
לטענתו של החשוד, החרקים אינם מסוגלים להסב נזק לצמחים המקומיים | צילום: משרד החקלאות

חרקים שהוברחו (צילום: משרד החקלאות)
החשוד נחקר על ידי המשטרה | צילום: משרד החקלאות

עופרה עברון, מנהלת תחום ייבוא בשירותים להגנת הצומח, התייחסה לתקרית בריאיון ל-mako ואמרה כי ההברחה היא אירוע חריג ולא מדובר בתופעה גורפת. עברון הוסיפה: "החשוד טען כי מדובר במינים שלא מסוגלים לפגוע בצומח בארץ, אבל אנחנו לא יכולים לקחת את הסיכון הזה".

לאורך ההיסטוריה של ישראל, היו מספר מקרים שבהם בעלי חיים או מחלות של צמחים הוכנסו לארץ בדרכים כאלו ואחרות – ואף גרמו לנזק רב. "מקרה קלאסי של התופעה הזאת קרה בשנות ה-80, כאשר חקלאי הביא לארץ ענף פקאן שהיה נגוע בכנימת הפקאן הזהובה", מספרת עברון. "המעשה הזה הוביל להתפשטות של מחלה שלא הייתה קיימת בישראל, מה שגרם להרס של ענף הפקאן בארץ. מקרה דומה מהשנים האחרונות הוא זה של עש התפוח המדומה, אשר הגיע ארצה ב-'דרך לא דרך' וגרם לנזק אדיר בענף ההדרים הישראלי".

עברון מוסיפה כי אנשים שמכניסים לארץ זרעים או צמחים ולא מצהירים על כך בשדה התעופה עלולים להוות בעיה לענף החקלאות  – שכן הם יכולים למעשה להכניס מחלות או חרקים מזיקים בעלי פוטנציאל הרסני.