בשנת 1983, העולם איבד את אחת הצפרדעים המוזרות ביותר - הצפרדע שצאצאיה בוקעים מפיה (The gastric-brooding frog). היא הייתה זן מקומי בחלקים קטנים בקווינסלנד (אוסטרליה) והצפרדע היחידה שעשתה זאת.

למעשה, למעט כמה דגים עם מנהג דומה, הצפרדע הזו הייתה אחת מבעלי החיים הבודדים בכל ממלכת החי שהתנהגה כך. היא נכחדה בעיקר בשל בעיות הקשורות לטפילים, אובדן סביבת המחייה הטבעית, עשבים פולשים ופטריות.

הצפרדע שמולידה מהפה (צילום: popsci.com)
אוכלת בשביל שניים | צילום: popsci.com

היו שני תתי-מינים ושניהם נכחדו באמצע שנות השמונים, אבל מה אם נוכל להשיב אותם לעולם? באוניברסיטת ניוקאסל שבאנגליה מנסים להחיות את הצפרדע הייחודית במסגרת "פרויקט לזרוס", באמצעות שיבוט.

הפרויקט כבר עשה צעד אחד גדול קדימה בדמות עובר מוקדם של הצפרדע שנכחדה, ולמרות שחלפו כמה עשורים מאז שהצפרדע האחרונה המוכרת מהזן הזה קיפצה באוסטרליה, כמה דגימות שלמות נשמרו קפואות.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

החוקרים בטוחים כי כעת עומדת בפניהם בעיה "טכנית ולא ביולוגית", ואם הם יצליחו לפתור אותה זה יהיה צעד גדול קדימה בתחום החייאת בעלי חיים שנכחדו. חוקרי פרויקט לזרוס ייפגשו בקרוב עם החוקרים שמנסים להחיות את הממותה הצמרירית כדי לחלוק מידע ומסקנות מהמחקרים.

ולמקרה שתהיתם איך זה עובד: הצפרדע הזו מטילה ביצים מצופות בהורמון בשם פרוסטגלנדין, הגורם לה להפסיק לייצר חומצת קיבה וכך הקיבה הופכת להיות כר נוח להתפתחות הביצים. היא בולעת אותן ואחרי תקופת דגירה במעיים, הצאצאים בוקעים וזוחלים החוצה מפיה.

(מקור)