"קטסטרופה סביבתית": בסוף החודש שעבר, דייגים פולנים דיווחו כי איתרו טונות של דגים מתים בנהר האודר, שעובר גם בגרמניה. למרות שבהתחלה חשבו בפולין שמדובר בחומר רעיל שאותר בשני מקומות בנהר – בדיקות שנעשו אחר כך לא הראו זכר לחומר. בעוד שהפולנים ניסו לחקור, התעלומה רק הסתבכה ודגים מתים נוספים אותרו בנהר, הפעם בצד הגרמני. בשתי המדינות בטוחים שמדובר בחומר רעיל שנזרק לנהר – אך הסיבה לתופעה עדיין לא ברורה: "היקף הזיהום גדול מאוד".

אחרי טונות הדגים המתים שאותרו על ידי דייגים פולנים בנהר, רשות המים של אזור שלזיה, שבסיסה בעיר הפולנית הסמוכה ורוצלב, זיהתה חומר רעיל, הידוע כבעל השפעה רעילה על דגים, בשני מקומות על האודר. עם זאת, בדיקות שנעשו לאחר מכן לא הראו זכר לחומר. אחרי שהדגים נוספים אותרו בצד הגרמני, הרשויות במדינה לקחו דגימות מהמים וגילו רמות משמעותיות של זיהום כספית. למרות הגילוי, לא ניתן הסבר מספק למציאת הזיהום הזה במים.

טונות של דגים נמצאו מתים בנהר אודר בפולין-גרמניה (צילום: רויטרס)
טונות של דגים נמצאו מתים בנהר אודר בפולין-גרמניה | צילום: רויטרס

כריסטיאן וולטר, חוקר במחלקה לביולוגיה של דגים, דיג וחקלאות ימית במכון לייבניץ לאקולוגיה, אמר כי ייתכן שחפירה מתמשכת להעמקת אפיק הנהר הייתה מה ששחרר את החומר הזה. "המקור היחיד לכספית בנחל האודר הוא המשקע התחתון שידוע שהוא מועשר בכספית מזיהום העבר", אמר.

עם זאת, וולטר הוסיף שהוא גם מאמין שהבעיות באודר עמוקות יותר, ולדבריו חום ובצורת יכולים להיות גורמים לתופעה המסתורית. "הדגים בנהר נאבקים בגלל רמות חמצן נמוכות יותר שנגרמו מרמות מים נמוכות היסטורית וטמפרטורות מים גבוהות של כ-25 מעלות", הסביר והוסיף כי "כאשר דגים נלחצים, קצב הנשימה שלהם עולה והם זקוקים ליותר חמצן".

"ייקח שנים עד שנתיב המים יחזור לקדמותו"

גורם נוסף שעשוי להיות הגורם לתופעה הוא הזרמות מתמשכות של שפכים לאודר. "זה חוקי ובדרך כלל לא משנה", הסביר וולטר, אך הוסיף: "אבל עם רמות מים נמוכות, אתה מקבל ריכוז גבוה יותר של מלח וחומר אורגני".

שרת הסביבה של גרמניה סטפי למקה (צילום: רויטרס)
שרת הסביבה של גרמניה סטפי למקה | צילום: רויטרס

בנוסף לכך, דייגים מקומיים אמרו לוולטר כי דגים מתים נצפו במעלה הזרם מהעיירה הפולנית אולאווה כבר בחודש מרץ, דבר שמצביע על בעיה עמוקה ונרחבת יותר מאשר אירוע זיהום בודד בסוף יולי. החוקר ציין כי מישורי הצפה באזור היו מנוקזים יתר על המידה בעשורים האחרונים, מה שגרם למערכות נהרות יבשות ולחוצות הרבה יותר.

במקביל, הרשויות הפולניות והגרמניות פועלות באופן שוטף כדי לקבוע את הסיבה מאחורי מיתת הדגים ההמונית בנהר אודר. "קטסטרופה סביבתית בפתח", אמרה שרת הסביבה של גרמניה סטפי למקה לעיתון RND. "כל הצדדים עובדים ללא הרף כדי למצוא את הסיבות לדעיכה ההמונית הזו ולמזער נזקים פוטנציאליים נוספים".

טונות של דגים נמצאו מתים בנהר אודר בפולין-גרמניה (צילום: רויטרס)
טונות של דגים נמצאו מתים בנהר אודר בפולין-גרמניה | צילום: רויטרס

ראש ממשלת פולין, מתאוש מורבייצקי, אמר כי ייקח שנים לנתיב המים לחזור לקדמותו. "היקף הזיהום הזה גדול מאוד. כל כך גדול שלאודר עשויות לקחת שנים לחזור למצב נורמלי למדי", אמר והוסיף: "סביר להניח שכמויות אדירות של פסולת כימית הושלכו לנהר - האחראים יישאו באחריות".

התגובה המאוחרת - והכעס על פולין

אתמול פיטר מורבייצקי את ראש הרשות הלאומית לניהול המים בפולין, פשמיסלאב דאקה, ואת ראש הפיקוח הכללי על איכות הסביבה מיכל מיסטרזק. ראש הממשלה הפולני הוסיף שהמוסדות שלהם היו צריכים להגיב מוקדם יותר למצב.

הדובר של שרת הסביבה הגרמני אמר במסיבת עיתונאים ביום שישי כי הם עוקבים מקרוב אחר המצב, וכי עדיין לא ברור מה נכנס למים בנהר. "יש לנו תמונה לא מלאה", אמר הדובר. "אנחנו צריכים בהירות לגבי החומרים שיש במים".

מחריף את הטון. רה"מ מורבייצקי (צילום: רויטרס, חדשות)
ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

המצב בנהר מדאיג גם פעילים ירוקים ופוליטיקאים מהאופוזיציה, שמתחו ביקורת על ממשלת פולין על כך שלא הגיבה מהר מספיק לסכנה. גם בגרמניה כעסו על תגובת פולין ואמרו: "שרשרות התקשורת בין הצד הפולני והגרמני לא פעלו במקרה הזה".

לפי הפולנים, המצב חמור וראש הרשות הלאומית לניהול המים בפולין ציין כי עד יום חמישי בערב אספה פולין למעלה מ-11 טון דגים מתים: "הבעיה היא עצומה, גל הזיהום עובר מוורוצלב לשצ'צ'ין. מדובר במאות קילומטרים של הנהר, הזיהום הוא עצום".