גוש פרווה קפוא שנמצא עמוק בתוך מכרה זהב בטריטוריית יוקון, צפון-מערב קנדה, הדהים את קהילת המדע לאחר שפלאונטולוגים הצליחו לפענח במה מדובר. גוש הפרווה התגלה בשטחים סמוך לעיירה הסטר קריק בשנת 2018 ועבר מאז סדרת בדיקות מעבדה במטרה לגלות באיזה בעל חיים מדובר. לאחרונה, התברר באופן ודאי שמדובר בעצם בסנאי קטן שככל הנראה קפא למוות בעידן הקרח האחרון.

מוזיאון ה"יוקון ברינגיה" התייחס לממצא הנדיר בפוסט בחשבון הפייסבוק שלהם, שם צוין כי מדובר בסנאי קרקע ארקטי שמת לפני כ-30 אלף שנה. בתמונות רנטגן אפשר לראות שבעל החיים מת כשהוא במנח מגולגל. על פי ההערכות, המכרסם הזעיר התחיל את שנת החורף שלו, לפני שקפא למוות, נקבר ונשמר באדמה הפרמפרוסט. "מדהים לחשוב שהקטנצ'יק הזה התרוצץ לו ברחבי היוקון לפני אלפי שנים", צוין בפוסט של המוזיאון.

סנאי קרקע ארקטי הוא בעל חיים שנפוץ עוד בימינו באזורי הטונדרה של צפון קנדה, בריטיש קולומביה, אלסקה וסיביר. אורכו הממוצע של סנאי זכר בוגר הוא כ-40 ס"מ ומשקלו כ-750 גרם, לעומת נקבות ששוקלות כ-650 גרם. הוא ניזון בעיקר מגרגרים, זרעים ופירות, אותם הוא אוכל לקראת שנת החורף שנמשכת עד חודשי האביב.

גרנט זזולה, פלאונטולוג שעובד עם ממשל טריטוריית יוקון, התייחס לממצא הנדיר בשיחה עם כתבי ערוץ החדשות הקנדי CBC ואמר: "אי אפשר לזהות במה מדובר עד שאתה רואה את הידיים הקטנות שלו, הטפרים, הזנב הקטנטן והאוזניים. אני חוקר עצמות כל הזמן והתגלית הזו הייתה מרגשת מאוד. זה בלתי נתפס לגלות בעל חיים שמת לפני 30 אלף שנה כשהוא משומר לחלוטין . אפשר ממש לראות את הפנים שלו, העור שלו והפרווה. זה מצמרר".

View this post on Instagram

A post shared by Gilles Thomas (@gilles.thomas.7587)

נציין שזו לא הפעם הראשונה שגווייה של בעל חיים פרה-היסטורי נמצאה בטריטוריית יוקון. בקיץ של השנה שעברה, חוקרים חשפו שרידים של גורת ממותה שמתה לפני עשרות אלפי שנים ונקברה באדמת הפרמפרוסט. הגורה, שקיבלה את הכינוי "נון צ'ו גא" (תרגום: גורה גדולה, בשפת ההָאן של השבטיים שחיים באזור), התבררה מאז להיות מסוג ממותה צמרית שנכחדה בסוף עידן הקרח האחרון שהסתיים לפני יותר מ-11 אלף שנה.