מקקים הם ככל הנראה היצורים החיים הכי מעוררי גועל ושנואים בעולם, שבני האדם לעולם לא יצליחו להתרגל אליהם. ולמרות זאת, יכולת ההישרדות שלהם היא מעוררת השראה, ולא מעט תאוריות גורסות כי הן יישארו על כוכב הלכת הזה הרבה אחרי שהאנושות תמצה אותו עד תום.

אז אם נגזר עלינו בחודשי הקיץ לחלוק איתם את המרחב שלנו, לפחות שתדעו עם מה אתם באמת מתמודדים. מוכנים לחטוף צמרמורת? בבקשה: 

1. הם יכולים לחיות ללא הראש במשך שבועות

מקקים לא משתמשים בראש שלהם בצורה הדומה לשאר היצורים החיים, ולכן יכולים לשרוד שבועות שלמים גם לאחר שהוא נקטע. מכיוון שאין להם הרבה דם או לחץ דם בגוף, הם מסוגלים להמשיך להתקיים עם צוואר קרוש, ולמעשה מתים רק משום שאין להם פתח כדי להכניס דרכו מזון או שתיה לגופם.

כמו כן, הם נושמים באמצעות חורים קטנים בגופם, ולא ממש זקוקים למוח שלהם כדי להמשיך ולזוז. ואם כל זה לא נשמע מספיק מצמרר עבורכם - אז שתדעו שגם הראש הקטוע מסוגל להמשיך ולחיות למשך שעות ספורות, ואפילו יותר מכך אם מקררים אותו וממשיכים להזין אותו.

2. הם נמשכים לאוזניים שלנו

מקקים אוהבים לנוע בחללים חשוכים, ואפילו להטיל בהם ביצים. כמו כן, מקקים נמשכים לסוג של חומצה שומנית שלמרבה הצער מופרשת על ידי שעוות האוזניים שלנו, ונמצאת גם בגבינות או בלחם. חברו את שתי העובדות הללו, ותבינו לבד מדוע מקרים בהם מקקים זוחלים לתוך אוזניים של בני אדם בזמן השינה הם לא בדיוק נדירים. מדובר בחללים צרים, חשוכים ומלאי כימיקלים נחשקים מבחינתם. המצב אפילו נהיה גרוע יותר אם המקק מת בתוך האוזן, שכן גופם של מקקים מכיל בקטריות שעלולות לגרום לזיהומים, והמחושים שעל הרגליים שלהם עלולים להזיק לאוזן הפנימית.

3. הם יכולים לנשוך אתכם

מקקים נחשבים לאוכלי כל משום שהם ניזונים גם מצמחים וגם מבעלי חיים אחרים. מה שאומר שבתאוריה, הם יכולים לאכול גם אותנו, או לכל הפחות לנשוך. הם לא ממהרים לעשות את זה משום שהם מעדיפים סוגים אחרים של מזון, והם גם לא ינשכו כדי להתגונן אלא יעדיפו לברוח.

אז באיזה מקרים הם כן ינשכו? כאשר יש הרבה מקקים בסביבה והם חוששים שאין להם מספיק אוכל, או כאשר חלקי מזון נמצאים על גופם של אנשים בזמן שהם ישנים, כמו למשל פירורים על האצבעות, הידיים והרגליים. הנשיכות שלהם די כואבות, כמו עקיצות צורמות של יתושים גדולים, וכדאי לטפל בזה מיד כשזה קורה.

4. הם מסוגלים לשנות מהירות בזמן שהם בורחים

במחקר שנערך בשנת 2017 השוו מדענים את יכולת הריצה של מקקים לסוסים שמסוגלים לעבור במהירות מדהירה למנוסה מבוהלת, או למכונית שמעבירה הילוכים כדי להגביר מהירות. הם עושים זאת על ידי שינוי פוזיציית הרגליים שלהם בזמן שהם רצים, והם רצים כאשר הם מזהים שיש יצור גדול יותר מהם בסביבה. הריצה הדיפולטיבית שלהם מתבצעת כך שהרגליים האמצעיות שלהם נמצאות בצד אחד של הגוף, והקדמיות והאחוריות בצד אחד. אלא שהריצה הזו לא מהירה מספיק, צורכת הרבה אנרגיה ולא הכי מאוזנת. כך שבמקרה צורך, הם עוברים לתנוחת ריצה אחרת בה כל הרגליים שנמצאות בצד אחד – הקדמיות, האמצעיות והאחוריות – מורמות מהקרקע בבת אחת ונוגעות בה חזרה בבת אחת. והריצה המבולבלת והמבלבלת הזו היא גם מה שמקשה עליכם לזרוק עליהם משהו ולקלוע.

5. אפשר להשתמש במוח שלהם כתרופה מצילת חיים

מדעים עובדים על יצירה של תרופות שיכולות להילחם בחיידקי האי קוליי והסטפילוקוקוס הזהוב העמיד למתיצילין (MRSA), שהם שניים מהחיידקים שהכי עמידים לאנטיביוטיקה, באמצעות כימיקלים שמוצאים ממוחם של מקקים. מתברר שהרקמות הללו הורגות חיידקים, והעצבים שלהם מכילים כימיקלים דוחי בקטריות, וכך למעשה כך הם מסוגלים לשרוד בסביבות מזוהמות כמו ביובים ואזורי ניקוז.

6. הם יכולים לחשוב כקבוצה

מקקים הם חכמים יותר מכפי שאנחנו חושבים, ולמעשה מסוגלים להחליט החלטות בקבוצה כמו חיות וחרקים אחרים. מחשבה כיפית, נכון?

במסגרת מחקר שנערך לפני כמה שנים בבלגיה, הונחו 50 מקקים בתוך צלחת עם שלושה בתים אפשריים. המקקים קודם כל התכנסו יחד ונגעו בזה בזה באמצעות המחושים שלהם, ולאחר מכן התחלקו באופן שמעדיף קבוצה כמה שיותר גדולה: כל בית היה יכול להכיל עד 40 מקקים, אז הם התחלקו לשתי קבוצות של 25 וזחלו לשני בתים, כאשר השלישי נותר ריק. כאשר הוגדלה תכולת הבתים כך שיוכלו להכיל מעל 50 מקקים, בחרה הקבוצה כולה לגור בבית אחד ויחיד.

גם אתם מחפשים עכשיו את ה-K300?