כולם מכירים את המונח "התחממות גלובלית", אך מעט מאוד מבינים את גודל התהליך וההשפעות שלו, שניכרות כבר עכשיו. מי שכן מבין ויודע, והיום גם מזהיר אתכם מפני מה שעתיד לקרות בארץ בסתיו הקרוב בעקבות כך, הוא ד"ר נח וולפסון, מנכ"ל מטאו-טק, בעל דוקטורט במטאורולוגיה ומפקד היחידה המטאורולוגית של חיל האוויר לשעבר.

במסמך שכתב ופורסם בפייסבוק, ושכותרתו "היכונו לגשמים עזים בסתיו הקרוב", מסביר ד"ר וולפסון שעליית טמפרטורת מי הים התיכון תוביל לגשמים חזקים במיוחד בעונת המעבר הקרובה. "בדרך כלל כמות הגשם שיורדת מוכתבת מכמות המים שישנה בעננים, וכמות המים שיש בעננים מורכבת מכמות המים שהאטמוספירה מכילה. ככל שיותר חם, האטמוספירה יכולה להכיל יותר אדי מים", מסביר וולפסון.

"מי הים חמים יותר בכמעלה וחצי מהממוצע, זה אולי נשמע מעט אבל המשמעות גדולה", ממשיך וולפסון. "לים לוקח יותר זמן להתחמם ולכן הוא בשיא החום באוגוסט-ספטמבר, בהתאם לכך גם לוקח לו יותר זמן להתקרר. כשהטמפרטורות ירדו באוקטובר, יהיה לנו ים שהוא יותר חם וכאשר ישנו הפרש טמפרטורות ניכר בין הקרקע לגובה, האטמוספירה פחות יציבה".

ד"ר וולפסון ממשיך ומסביר שיהיו יותר אדי מים: "כאשר נוצרים העננים, יש יותר מים בתוכם ולכן הגשמים חזקים יותר". לדבריו, העננים של עונות המעבר הם עננים יותר גדולים, יותר גבוהים ולכן גם מורידים גשמים עזים יותר. 

לפי ד"ר וולפסון, ישראל היא פסיק בתהליכי ההתחממות הגלובלית ולכן בשלב זה ניתן רק להתכונן למה שעתיד לבוא. "ראינו שטפונות חריגים בכל מיני מקומות בעולם עם עננים שהיו יותר מאסיביים, כמו למשל בגרמניה. השנה היו הרבה יותר גלי חום באוגוסט, הים יותר חם מהממוצע והכל קורה כתוצאה מההתחממות הגלובלית".

אז מה בכל זאת אפשר לעשות לקראת עונת המעבר הקרובה? ד"ר וולפסון מסביר שישנם שני גורמים שיכולים שיכולים להפוך את הסתיו הקרוב למסוכן עבור תושבי ישראל: גשם עוצמתי בשילוב ניקוז שאינו יעיל. המטרה שלו בהעלאת המודעות לתהליכי הטבע שקורים כרגע היא, לדבריו, "לאפשר לרשויות להתוכנן כמו שצריך לשלל התרחישים".

על הרשויות לוודא שתעלות הניקוז פועלות כראוי ויכולות להתמודד עם גשמים עזים, ושאין מכשולים שיקשו על התהליך. אם הנושאים האלה יטופלו במהירות כבר עכשיו, נוכל להתמודד טוב יותר עם מה שאיתני הטבע עתידים להביא.