ביולוגים גילו השבוע דבר מרתק בנוגע לזן מסוים של מכרסמים. לחולד העירום, המצוי באזור מזרח אפריקה, יש נטייה להימצא עמוק מתחת לאדמה באזורים שבהם רמת החמצן באוויר נמוכה מאוד. כשלוקחים את כל זה בחשבון, נשאלת השאלה "איך הם מצליחים לשרוד ללא חמצן מתחת לאדמה?" – והתשובה היממה את קהילת המדע.

מסתבר שכדי לשרוד בתנאים של חמצן נמוך, החולד העירום מחליף את המטבוליזם שלו (חילוף החומרים בגוף) כך שהוא לא יפיק אנרגיה מחמצן, אלא מפרוקטוז. אם זה לא אומר לכם כלום, אז אתם כנראה לא לומדים בפקולטה לחקלאות ברחובות. מה שכן, זה אומר שהמכרסמים למעשה פועלים מתחת לאדמה כמו צמחים ויכולים לשרוד כמעט 20 דקות ללא חמצן – וזה מה שגרם לחוקרים לאבד את זה לחלוטין.

A post shared by National Geographic (@natgeo) on

למעשה, החולד העירום יכול לשרוד למעלה מ-5 שעות במקומות עם ריכוז חמצן כל כך נמוך שהוא יהרוג אדם בוגר תוך דקות ספורות – מה שהופך את החיה לאחת השורדות הכי קשוחות בעולם החי כיום. תגלית החוקרים לגבי שינוי המטבוליזם שלהם מתחת לאדמה אומרת שהם למעשה היונק היחיד בעולם שמסוגל לעשות את זה.

Na dann guten Appetit, kleiner Nacktmull. Enjoy your meal, little naked mole-rat. #nacktmull #nakedmolerat #gutenappetit #enjoyyourmeal #mjammjam

A post shared by @tierparkberlin on

מעבר לזה, הגילוי הזה יכול לסלול את הדרך בשביל טיפולים הנוגעים לתופעות בהן נמנעת גישה של חמצן לגוף האנושי – מה שיכול לעזור עם התקפי שבץ ותעוקות חזה. "זוהי תגלית יוצאת מן הכלל לגבי החולד העירום", אומר תומאס פארק, פרופ' למדעי החיים מאוניברסיטת אילינוי, "המכרסם פשוט סידר מחדש את אבני היסוד של המטבוליזם שלו כדי להיות עמיד במצבים של חוסר בחמצן".

במצבים הללו שרמת החמצן נמוכה, החולד העירום נכנס למצב שנקרא 'השהיית תנועה' ובו הם משחררים פרוקטוז אל מחזור הדם שלהם. מעבר לזה, הם מנמיכים את מהירות התנועה שלהם, מורידים באופן דרסטי את הדופק של ליבם ומפחיתים נשימות – כל זאת על מנת לשמור על אנרגיה.

(מקור)