יש הרבה אקווריומים בעולם ובהם הרבה חיות ים יפות ומרשימות. אחת מחיות המים הכי פופולאריות בקרב מבקרים שרוצים לראות את עולם הים מקרוב ובבטחה, היא כמובן הכריש. יש מגוון גדול ומרתק של כרישים, והרבה מהם אפשר למוא באקווריומים האלה, אבל יש כריש אחד ספציפי שכמעט אף אקווריום, אם בכלל, מסוגל להכיל אותו, והוא הכריש הלבן. או בעברית - העמלץ הלבן.

העמלץ הלבן הוא בין הכרישים המסקרנים ביותר, שרבים היו רוצים לראות מקרוב מבלי להסתכן. אקווריומים רבים ניסו לעשות בדיוק את זה - אך בכל פעם נכשלו. הסיבה? הן החיות היחידות שמתו תוך זמן קצר מאוד בשבי. 

אקווריומים מנסים להוסיף לדגה שלהם את הכרישים הלבנים מאז שנות ה-70, חלקם אף העמידו כלובים מיוחדים עם מנשאים ועירויים כדי לשמור עליהם בחיים, אך אלה מתו תוך מספר ימים בכל פעם ופעם. רק בשנת 2004 הצליח האקווריום במנטה ריי, קליפורניה, לאחר שנים של תכנונים, להחזיק בכריש לבן במשך למעלה מחצי שנה.

View this post on Instagram

A post shared by Creatures of the Deep (@creatures_of_the_deep_) on

לצורך כך בנה האקווריום כלוב המכיל 3.8 מיליון ליטרים של מים באורך של 10.7 מטרים. כדי להתאים לתוכו כריש, הם נאלצו להשיג כריש צעיר במיוחד באורך של 1.3 מטרים בלבד, אשר ניזון עדיין מדגים ולא מיונקים. לאחר מכן הם בנו בריכה ענקית באזור המחייה שלו כדי לעקוב אחר ההתפתחות שלו, ורק אחר כך העבירו אותו לאקווריום.

מספר המבקרים באטרקציה גדל ב-30 אחוז מאז שהועבר לשם הכריש, אך בסוף של דבר הוא שוחרר לחופשי בחזרה לאוקיינוס, לאחר שהוא הרג שני כרישים אחרים. מאז, הצליח האקווריום לשחזר את ההצלחה עם חמישה כרישים לבנים צעירים אחרים, אך אלה הוחזקו בין 11 ימים ל-5 חודשים בלבד, וגם הם בסופו של דבר שוחררו מחשש לחייהם. הכריש השישי החזיק מעמד 55 ימים, ולאחר ששוחרר הוא אותר ובסופו של דבר התגלה כי גם הוא מת זמן קצר לאחר ששוחרר מהשבי.

הקושי להחזיק את החיה האטרקטיבית הזו גרם להרבה גני חיות ואקווריומים להרים ידיים ולא להסתכן חלילה בהרג מיותר שלה. אבל למה בכלל זה קרה בכל פעם?

View this post on Instagram

GREAT WHITE SHARK in South Africa Photo By @adammartinphotography Follow @louisee_shark for more Tag someone that should see this From : @sharkoftheweek Follow us for more @louisee_shark Tag someone that should see this . . #sharkweek #sharknado #oceanview #sealife #greatwhiteshark #seacreatures #whalesharks #sharkcagediving #lovesharks #sharkwater #tigershark #makoshark #sharkdive #sharksquad #swimwithsharks #sharkboy #sharkfin #sharky #lemonshark #sharkdiving #sharkeisha #sharksdaily #sharkdiver #whiteshark #sharkisland #sharklove #sharkweek2018 #paulandshark #sharkie #savethesharks

A post shared by louisee_shark (@louisee_shark) on

הסיבה קשורה ככל הנראה לצורת המחייה של הכרישים הלבנים: הם מסוגלים לשחות למרחקים רבים בתוך כמויות אדירות של מים, מה שמאפשר להם לנשום טוב יותר באמצעות מים שזורמים באופן רציף דרך הזימים שלהם ובאמצעות פה פתוח. כמו כן, הם לא רגילים להיות לכודים בחללים סגורים, ולכן רבים פשוט התנגשו שוב ושוב בקירות הזכוכית ופיתחו יבלות. גם המיכלים הגדולים ביותר שנבנו עבורם פשוט לא היו מספיק גדולים.

בשנת 2011 הסתיימה התוכנית להחזקת הכרישים הלבנים באופן רשמי, עקב ביקורות על הפגיעות והסיכונים הרבים שהכרישים הלבנים חוו בכלובים. בסופו של דבר, הניסיון כשל, בעיקר מצד הכרישים. בתחילת 2016 נעשה ניסיון נוסף ביפן עם כריש באורך 3.5 מטרים, הגדול ביותר שאי פעם הוצג, אך גם הוא מת שלושה ימים לאחר מכן - מאז איש לא ניסה להכניס באופן רשמי את החיה הזו למתחם סגור.