דג חילזון (צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
דגי החילזון שנתפסו בשקע איזו-אוגאסווארה | צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מדענים ממערב אוסטרליה עלו לכותרות ברחבי העולם אחרי שתפסו את אחד הדגים הנדירים ביותר שחיים במעמקי האוקיינוס. בתיעוד אפשר לראות שני דגי חילזון שנלכדו בעומק של קצת יותר מ-8,000 מטרים במצולות שמול חופי יפן.

בעלי החיים נתפסו במהלך מחקר של ספינת ה-DSSV Pressure Drop, שיצאה לדרכה בספטמבר של השנה שעברה. מדענים מאוניברסיטת טוקיו וממרכז מינדרו-UWA לחקר מים עמוקים סרקו את שקע יפן, שקע איזו-אוגאסווארה ושקע ריוקיו בחלקו הצפון-מערבי של האוקיינוס השקט. כחלק מהמחקר, מדענים תיעדו את אוכלוסיות הדגים שחיות בעומק של אלפי מטרים מתחת לפני המים.

בתיעוד ראשון מסוגו, אפשר לראות דג חילזון שצולם בשקע איזו-אוגאסווארה בעומק של 8,336 מטרים. אלן ג'יימסון, פרופסור ממרכז מינדרו-UWA, ציין שזו הפעם הראשונה שדג צולם בנקודה עמוקה כל כך והוסיף שהוא נדהם משפע החיים במעמקי האוקיינוס.

"השקעים מול יפן הם מקומות מדהימים לחקור. אלו אזורים עשירים כל כך בחיים, אפילו בקרקעית", ציין ג'יימסון. "השקענו יותר מ-15 שנה במחקר של דגי חלזונות. העומק שהם יכולים לשרוד בו הוא באמת מדהים. מצאנו אותם גם במקומות עמוקים יותר, כמו שקע מריאנה, אם כי במספרים מצומצמים יותר. בשקעים העמוקים מול חופי יפן הדגים האלה ממש משגשגים". לדברי ג'יימסון, זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שחוקרים הצליחו לתעד וגם ללקט דג חילזון משקע איזו-אוגאסווארה.

שקע איזו-אוגאסווארה, המוכר גם בתור שקע איזו-בונין, נמצא מול חופיה מזרחיים של יפן, בין חלקו הדרומי של שקע יפן וחלקו הצפוני של שקע מריאנה. הנקודה העמוקה ביותר שלו היא 9,780 מטרים מתחת לפני הים – עמוק כמעט פי 2 משקע קליפסו, הנקודה העמוקה ביותר בים התיכון.