סרטן אגרסיבי במיוחד פלש למי הים התיכון ומטיל אימה על המערכת האקולוגית בחלקו המערבי. דייגים מחופיה הצפוניים של מרוקו ועד לחופיה הדרומיים של צרפת מדווחים כי הסרטן הכחול האטלנטי מופיע יותר ויותר ברשתות שלהם, לאחר שפרוק הרגליים פלש לשטחי הים והפך אותו לבית החדש שלו.

הסרטן הכחול האטלנטי, המוכר גם בתור הסרטן הכחול (Callinectes sapidus), הוא פרוק רגליים ממחלקת הסרטנים העילאיים, שנפוץ בעיקר בחלקו המערבי של האוקיינוס האטלנטי ומפרץ מקסיקו. הוא נחשב אגרסיבי במיוחד, ומסוגל לתקוף בני אדם ואפילו לקרוע רשתות עם הצבתות שלו. מעבר לזה, הוא נוהג לזלול כמעט כל דבר שנקלע לדרכו, מה שיכול להיות בעייתי מאוד באזור הים התיכון – שם אין לו טורף טבעי.

View this post on Instagram

A post shared by Mark’s Shedder Shack (@markssheddershack)

View this post on Instagram

A post shared by Ashley Strickland Freeman (@ashleystricklandfreeman)

נכון לעכשיו עדיין לא ברור כיצד הסרטן הכחול האטלנטי הופיע בים התיכון. ההערכה הגורפת כרגע היא שכלי שיט שהגיעו לאזור מהאוקיינוס האטלנטי העבירו משם את הביצים של בעל החיים ללא ידיעת אנשי הצוות. כעת, הסרטן מהלך אימים בחלקו המערבי של הים.

חאקים גריבה, דייג מהמתגורר באי ג'רבה, תוניסיה, תיאר לכתבי רשת BBC את התגובה שלו כשהבין שהסרטן הכחול פלש לים התיכון: "הייתי בפאניקה. כולנו היינו בפאניקה. הסרטן היווה 70% מכל מה שתפסתי ברשתות שלי ולא היה לי מושג בכלל מה אני אמור לעשות איתו". לטענתו, בשלב מסוים הוא ועמיתיו התחילו לקרוא לבעל החיים "דאע"ש" בגלל האופי האגרסיבי שלו.

View this post on Instagram

A post shared by Fishing|Outdoors|Mermaid (@thatsaltyblonde_)

מומחים מציינים שהסרטן הכחול גם מסוגל להתרבות בקצב מהיר מאוד, כאשר הנקבה מסוגלת להטיל 12 מיליון ביצים בפעם אחת. בעל החיים נחשב מעדן בחלקה המזרחי של ארה"ב ולאחרונה, גם באזור צפון אפריקה. למרות זאת, הוא לא נחשב למין נחשק באזור חופיה הדרומיים של יבשת אירופה – שם הוא כבר התחיל להשפיע על המערכת האקולוגית.

איבס רוז'י, דייג המתגורר בדרום צרפת, סיפר שהוא נהג להתפרנס מלכידה של צלופחים לפני הופעת הסרטנים. "פעם הייתי תופס 15 ק"ג של צלופחים בכל משט, לפעמים אפילו 50 ק"ג", ציין רוז'י בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס. כעת, כמעט ולא ניתן למצוא את הצלופחים וכל מה שדייגים כמו רוז'י תופסים זה סרטנים כחולים ששווים פחות.

"במשט רגיל אני יכול לתפוס כמעט חצי טון של סרטנים, אבל מסוגל למכור רק 50 ק"ג בכל פעם", ציין הדייג הצרפתי. "כל ק"ג נוסף של סרטנים נחשב חסר תועלת, אז אני פשוט זורק אותם בחזרה למים".