נוף פראי - זברה
מדובר בעצם בסנו-די מהטבע

אז למה לובשת הזברה פיג'מה? מדענים בארצות הברית מאמינים שסוף כל סוף הם פיצחו את השאלה שמעסיקה כל ילד קטן, ושסוף סוף יודעים את המשמעות של הפסים השחורים והלבנים בזברות - ואיך הן קיבלו אותם. עד כה התשובה הנפוצה הייתה כי מדובר באמצעי הסוואה שנועד להטמיע אותן בטבע ולהגן עליהן מפני טורפים, אבל בחייאת - שחור ולבן? בטבע? האם אפשר להיות יותר בולטים בשטח?

התשובה האמיתית, כך נראה, מצויה בזבובים. יותר נכון, ברצון להרחיק אותם. מחקרים הוכיחו שזבובים שנושאים עמם מחלות לא ממש אוהבים פסים, ולכן הם נרתעים מהם. זו גם הסיבה שהפסים על רגליהן התחתונות של הזברות דקים יותר - כי זהו אזור פופולרי שבו זבובים בדרך כלל מוצצים את דמן של חיות אחרות כמו פרות.

הפסים גם דקים במיוחד באיזור ראשן של הזברות, כנראה משום שכשהן מלחכות עשב, ראשן נצמד לקרקע. העובדה שלזברות אין יותר מדי פרווה והן לא מגנות על עצמן בצורה מיוחדת בחורף הופכת אותן לקורבנות מושלמים עבור חרקים כאלה, ולכן נאלצו לפתח הגנה מיוחדת. כמו כן נמצא שהן רגישות במיוחד למחלות שנושאים איתן זבובים ויתושים.

עוד בהיקס: זה לא פוטושופ: צילומים מרהיבים עם חיות אמיתיות

בשנה שעברה, צוות חוקרים בריטי טען שהפסים משמשים כדי להטעות טורפים ולשמש אשליה אופטית שמסתירה את תנועת הזברה, אבל גם מרתיעה בין היתר זבובים וחרקים אחרים. החלק הראשון בטענה נפסל משום שזברות, בדרך כלל, לא ממש נעות בטבע ונמצאות בעיקר בשטחים פתוחים בלי הרבה תנועה.

זברה עם נקודות במקום פסים (צילום: dailymail.co.uk)
ואין גם קשר לחליפת השבת | צילום: dailymail.co.uk

תאוריה נוספת טענה שהפסים מקשים על חיות טורפות לשפוט מה גודלה של החיה שהם אורבים לה, וכמה מהר היא יכולה לרוץ. גם התאוריה הזו נפסלה משום שחוקרים אחרים מצאו שאריות, למשל, ממש טובים בלתקוף זברות - אז מה בעצם הטעם? טענות נוספת שנפסלו גרסו שהפסים מקררים את הזברה ומגנים עליה מפני השמש האפריקאית, ושהפסים מקלים על זברות אחרות למצוא אחת את השנייה בקלות.

(מקור)