לדג הלינגקוד, שנפוץ בחוף המערבי של יבשת אמריקה הצפונית, יש בדרך כלל עור חום-אדום או אפרפר ובשר לבן, אבל בערך אחד מכל חמישה הנו בצבע כחול בוהק משונה מבפנים ומבחוץ – ואיש לא יודע להסביר למה.

דג הלינגקוד נחשב מין פופולרי ומוכר היטב בזכות הבשר הטעים שלו. מדובר בטורף שיכול להגיע לאורך של 152 ס"מ שניזון מקרקעית הים ומסוגל לבלוע כל דבר שנכנס לפיו הענק. לאורך השנים, בעל החיים קיבל את הכינוי "קוד הדרדסים" (Smurf Cod) בשל העובדה שכעשרים אחוז מבני מינו הם בעלי בשר כחול בוהק – כמו של היצורים הבדיוניים מסדרת הטלוויזיה המצוירת.

View this post on Instagram

A post shared by Die Hard Fishing (@die.hard.fishing)

אהרון גאלווי, חוקר ימי, נתקל בדג הלינגקוד הראשון שלו בזמן מסע דיג בשנת 2016. החוקר הבחין מיד בגוון החריג שלו מבפנים ומבחוץ, ונדהם לגלות שכמעט אין מידע זמין לגבי התופעה יוצאת הדופן. על כן, הוא יצא לבדוק את הנושא לעומק ובחן יותר מ-2,000 דגי לינגקודים שנלכדו לאורך קו החוף המערבי של ארה"ב.

מבדיקת הנתונים התגלה שההסתברות לבשר כחול הייתה גבוהה יותר בקרב נקבות, במיוחד אצל אלה שנלכדו במים רדודים והיו קטנות יחסית. מעבר לזה, עלה כי השכיחות של "קוד דרדסים" נעה בין 4 ל-25 אחוזים, תלוי באזור. למרות זאת, אף אחד מהממצאים לא באמת ענה על השאלה: "למה בשר הדג כחול?".

בהיעדר תשובה חד-משמעית, גאלווי העריך שיש שני הסברים לגוון הבשר הכחול: הראשונה היא שהצבע מושפע ממה שהדג זולל, והשנייה היא שהצבע מושפע מקרני השמש (כלומר, שהצבע הכחול אולי מספק הגנה טובה יותר מפני קרינת UV).

View this post on Instagram

A post shared by Nathan Duifhuis (@vanislebio)

"ההשערה שלי היא שהדגים הכחולים אולי מורעבים או עוברים איזשהו מתח אחר שקשור לתזונה", אמר גאלווי בראיון לעיתון "טורונטו סטאר". הוא הדגיש כי יש צורך בבדיקות מעבדה על מנת לקבוע אם צבעם אכן נקבע בעקבות מתח ולחץ או בגלל גורמים אחרים. אם תהיתם האם אנשים אוכלים לינגקוד כחול, התשובה היא כן. אולם, רוב הסועדים כלל לא מודעים לכך, מאחר שתהליך הבישול גורם לבשר הכחול להפוך ללבן. כמו של דג רגיל. בתיאבון!