גווייה של צב ים שנמצא על סף סכנת הכחדה נשטפה ביום ראשון לאחד החופים הצפוניים בעיר סידני, אוסטרליה. בעל החיים זוהה על ידי מומחים ממין צב ים גלדי, המוכר בתור הצב הגדול ביותר בתבל ואחד מבין עשרת הזוחלים הכבדים ביותר בעולם כולו. מומחים מנסים כעת לפענח את סיבת מותו.

גופת הצב אותרה במצב של ריקבון מתקדם בחוף ווייל, השוכן במפרץ דולפין, מול חלקו הדרומי של האוקיינוס השקט. נציגים מגן החיות "טרונגה" בסידני לקחו את הגווייה למעבדה לביצוע נתיחה לאחר המוות. מומחים מעריכים שייקח להם שבועות לאבחן את סיבת המוות של צב הים בגלל שהוא נמצא במצב של ריקבון מתקדם. אולם, הסברה הרווחת היא שבעל החיים מת לאחר שהסתבך ברשתות כרישים שהותקנו באזור.

 

צב ים גלדי (צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

רשתות כרישים הן רשתות תת-ימיות שמותקנות מול חופי רחצה במטרה להגן על רוחצים מפני טורפים ובעלי חיים מסוכנים. מומחים מהחברה האוסטרלית להגנת הטבע טוענים שאמצעי ההגנה מסב יותר נזק לחיות בר מאשר מפיק תועלת לבני אדם. בשנים האחרונות, יותר מתריסר צבי ים גלדיים הסתבכו ברשתות ו-5 מהם מתו כתוצאה מכך.

צב ים גלדי קיבל את השם שלו בגלל הגלדים שנמצאים על גבו. אורכו יכול להגיע לכדי 2.7 מטרים ומשקלו הממוצע נע בין 200-500 ק"ג – אם כי הפרט הכבד ביותר שאי פעם נראה הגיע למשקל של כ-900 ק"ג. מאז קום המדינה, בני המין נצפו כמה עשרות פעמים מול חופי ישראל, אך מדובר בתופעה נדירה מאוד. בעל החיים מוגדר כפגיע ברחבי העולם.

מועצת "סנטרל קואוסט", השוכנת צפונית לעיר סידני, הודיעה בעקבות התקרית שהיא תשקול לפרק את רשתות הכרישים שהותקנו מול חופיה, ברגע שיימצא פתרון אחר לבעלי החיים המסוכנים ששוחים סמוך לחופי הרחצה. באזור שבו מצאו את גוויית צב הים הותקנו בשנים האחרונות 14 רשתות כרישים.