כלבים בשלג בירושלים, 2007 (צילום: חיים אזולאי, פלאש 90)
כלבים בשלג בירושלים, 2007 | צילום: חיים אזולאי, פלאש 90

אחרי סוף שבוע חורפי ובתחילתו של שבוע קר וגשום נוסף, צריך לזכור שגם בעלי החיים, למרות פרוותם, חשים את צניחת הטמפרטורה ונחשפים לסכנות שונות ממזג האוויר. הנה כמה טיפים לשמירת בריאות חיית המחמד היקרה שלנו:

  1. כלבים וחתולים צריכים לחיות איתנו בתוך הבית ולא להיות מנותקים מהמשפחה. הדבר נכון כמובן בכל מזג אויר, אך חשיבותו רבה יותר בימים הקרים. בעלי חיים בעלי פרווה קצרה בעיקר, רגישים מאוד למזג אויר קר. בזמן הפוגות הגשם כדאי לנצל את הזמן לפריקת אנרגיה של הכלב עם בני מינו בחוץ. כדאי לייבש את בעל החיים אחרי החזרה מטיול , בעיקר את כפות הרגליים והבטן.
  2. בעלי חיים רבים יכולים ללכת לאיבוד ולהעלם בחורף, בעיקר בסופות גשם ושלג. יש לוודא שהכלב או החתול משובב כראוי ושפרטי המשפחה מעודכנים במאגר השבבים הארצי. בנוסף, מומלץ לדאוג לתג זיהוי עם מספר טלפון עדכני על הקולר. כך, נוכל להיות בטוחים שגם כשבעל החיים נלחץ מהסופה ומחליט לברוח, הוא עדיין יחזור הביתה שלם ובטוח.
  3. טיולים הם חלק מהותי בגידול הכלבים, זו הזדמנות נהדרת בעבורם לפרוק אנרגיה ולבלות ביחד עם כלבים נוספים. מאחר וזמן הטיול בחוץ מצטמצם בימים גשומים, כדאי לדאוג לפריקת אנרגיה בבית, בעיקר לכלבים שרגילים להרבה פעילות בחוץ. אפשר להשתמש במשחקי חשיבה ייעודיים, צעצועים וחבלים.
  4. ועדיין, חשוב לחשוף כלבים לגשם, בעיקר גורים וכלבים צעירים, על מנת למנוע פחדים מיותרים בעתיד. מומלץ לעשות עם הכלב טיולים קצרים ובמידה והוא נרטב, לייבש אותו בבית עם מגבת ולוודא שהמקום שבו הוא ישן יבש וחם. כמו כן, יש לדאוג להאכיל את הכלב  במזון איכותי שיעניק את כמות האנרגיה הדרושה כדי להתמודד כראוי עם שינויי הטמפרטורה.
    כלב (צילום: shutterstock Aleksey Boyko)
    צילום: shutterstock Aleksey Boyko
  5. חשוב להיות מודעים ליכולת ההתמודדות עם הקור של בעל החיים. הסבילות לקור משתנה בין בעלי חיים שונים והיא תלויה בפרוותם, אחוז השומן בגופם, רמת פעילותם ובריאותם. בעלי חיים הסובלים ממחלות כרוניות שונות, מתקשים לווסת את טמפרטורת גופם. גם בעלי חיים צעירים ומבוגרים מאוד סובלים מאותה הבעיה. לכן, כדאי לבצע בדיקה תקופתית במרפאה הווטרינרית. על מנת לשמור על חום גופו, ניתן לרכוש בגדי ופרטי לבוש שיחממו את בעל החיים שלנו במידת הצורך.
  6. חתולי הקהילה הם הנפגעים הראשונים בימי הסופה, למרות שהם אינם שלנו. מנוע של רכב יכול להוות מסתור חם לחתולים, אך הוא עלול להפוך למלכודת מוות! כדאי לבדוק לפני כל נסיעה שאין חתולים מתחת לרכב. כדאי להקיש על מכסה המנוע לפני ההנעה ולצפור, על מנת לעודד חתולים תועים לצאת מהמנוע.
    חתול על מכסה מנוע, חורף (צילום: shutterstock)
    חתול על מכסה מנוע, חורף | צילום: shutterstock
  7. במידה ונתקלתם בבעל חיים במצוקה: בוכה, רועד, חרד, חלש, איטי, יתכן שהוא סובל מהיפותרמיה, איבוד חום הגוף לסביבה. מדובר במצב מסכן חיים שמתרחש בחשיפה לטמפרטורות נמוכות, רטיבות מגשם, חשיפה ישירה לשלג או רוח חזקה ומשטחים לא מבודדים. במצב כזה יש לגשת לווטרינר לטיפול מציל חיים בהקדם.

כלבים, חתולים ובעלי חיים החיים בבית הם חלק מבני משפחה, הם קרובים וחשובים לליבנו. שימרו עליהם חמים, שמחים ובטוחים.

הכותבת היא מנהלת בית המחסה בעמותת "תנו לחיות לחיות".