קבוצת ביולוגים שחקרו טרמיטים ביער בגינאה הצרפתית (בין סורינאם לברזיל) הבחינו בנקודות כחולות ייחודיות על גב החרקים בקן אחד. אחד החוקרים שהסתקרן הרים את אחד הטרמיטים עם מלקחיים ולמרבה ההפתעה - הוא התפוצץ.

לאחר התצפית הראשונה של הטרמיטים המתפוצצים מזן "Neocapritermes taracua", המשלחת ברשות הביוכימאי רוברט האנוש מהאקדמיה למדעים בפראג (צ'כיה) ערכה ניסויים נוספים וגילתה שהנקודות הכחולות הכילו קריסטלים נפיצים שצצים רק על גב הטרמיטים הזקנים ביותר במושבה, שיוצאים למשימות התאבדות בשם חבריהם לקן.

טרמיטים מתפוצצים (צילום: sciencemag.org)
ראו פרק אחד יותר מדי של הומלנד | צילום: sciencemag.org

החוקרים ערכו ניסויים וגילו שאלו המסומנים בכחול מתפוצצים במפגש עם זנים אחרים של טרמיטים וגם במפגש עם טורפים גדולים יותר. הם הבחינו שההפרשה הנפלטת בפיצוצים הורגת או פוצעת את היריבים וככשהחוקרים הסירו את הקריסטלים, ההפרשה כבר לא הייתה קטלנית.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

הם הסיקו שמדובר למעשה במרעום טבעי שמחמש את הטרמיטים לקראת סוף חייהם ובמעבדתו גילה האנוש שהקריסטלים מכילים אנזים שהופך את החלבונים בגוף הטרמיט לרעילים, במקום שהטרמיטים יפתחו מנגנון של ארס שילווה אותם לאורך חייהם. באיזשהו מקום אפשר לומר שזה הפיקוח של הטבע על נשק קטלני.

בפועל, כשהטרמיטים מתפוצצים, הנוזלים שבגבם מתערבבים עם הקריסטלים והופכים לרעל שניתז מעוצמת הפיצוץ. לדברי החוקרים זה הפעם הראשונה שהוכח כי שני כימיקלים המקיימים אינטראקציה משמשים כמנגנון הגנה אצל טרמיטים.

קן טרמיטים (צילום: Three Lions, GettyImages IL)
אתה בטוח שזה בטוח לעמוד פה? | צילום: Three Lions, GettyImages IL

טרמיטים הם חרקים דמויי נמלה החיים במושבות של עד 10 מיליון פרטים (למרות שבמושבה ממוצעת יש כ-50 אלף טרמיטים). הם ניזונים מכרסום עץ וחיים בקינים המתנשאים לגובה של כמה מטרים. חוקרים כבר גילו בעבר שלחרקים יש תפקידים מוגדרים בשלבי החיים השונים, ויש עוד כמה זני טרמיטים שמתפוצצים, אבל הזן הזה לא רק שאינו שולח חיילים שנולדו למשימה הזו אלא למעשה מפעיל נוהל של גיוס חובה ושולח את כל חברי הקהילה, שמותם קרב, להקריב את עצמם ולקחת כמה שיותר אויבים בדרך.

ממצא מפתיע נוסף היה שלזן הזה של טרמיטים יש לוחמים אבל גם הפועלים לוקחים חלק מהגנה על המולדת. השאלה הגדולה שנותרה עדיין ללא מענה היא כיצד בדיוק ההזדקנות גורמת להיווצרות הקריסטלים הכחולים, אבל מה שבטוח - זה נותן עוד פרספקטיבה חדשה לנושא ההתאבדויות בטבע.

(מקור)