החוקר פיליפ זימברדו הסעיר את קהילת הפסיכולוגים בארה"ב לאחר שהתבטא בנוגע לניסוי השנוי במחלוקת שהוא ערך בקרב קבוצת סטודנטים מאוניברסיטת סטנפורד – הלא הוא: 'ניסוי הכלא של סטנפורד'. זימברדו הגן על הניסוי השערורייתי שלו, לאחר שפסיכולוג ששמו ד"ר בן בלום טען שהוא חיבל בתוצאות הניסוי אחרי שהדריך את אחד השומרים להתנהג בקשיחות עם האסירים.

לדבריו של זימברדו, הטענות שהוא ביים את האנשים שהשתתפו בניסוי על מנת לתמרן את תוצאותיו הן שקריות לחלוטין. בריאיון שלו בנושא, הוא מודה שפנה רק לסטודנט אחד ודרבן אותו להיות קשוח יותר עם הסטודנטים האחרים, אך אין זה אומר שהוא חיבל בתוצאות הניסוי.

ניסוי הכלא של סטנפורד נערך בשנת 71' במטרה לבחון את דפוסי ההתנהגות של קבוצות אנשים שנמצאים בעמדות של כוח ונחיתות לאורך תקופה של שבועיים. זימברדו חילק קבוצה של סטודנטים, כולם לבנים ממעמד סוציואקונומי בינוני, לאסירים וסוהרים בכלא מדומה. התוצאה הייתה אלימה כל כך, שזימברדו נאלץ לסיים את הניסוי אחרי שישה ימים. מאז, הניסוי הפך לאחד הרגעים הקאנונים בפסיכולוגיה חברתית ובקביעת כללי אתיקה של ניסויים.

ד"ר בן בלום סיפר לאחרונה שהניסוי עצמו היה ברובו מבוים על ידי זימברדו. בלום שוחח עם דאגלס קורפי, אחד הסוהרים בניסוי, אשר אמר לו כי החוקר הראשי ביקש ממנו להתנהג בקשיחות עם האסירים – אך זימברדו גורס שזה שקר מוחלט. "שום דבר ממה שקורפי אמר לבן בלום הוא נכון", אמר החוקר בריאיון לסוכנות הידיעות Vox. "בדיעבד, אני חושב שהוא פשוט מתבייש בזה שהוא נשבר במהלך הניסוי. מהבחינה הזאת, הוא ככל הנראה מקור המידע הכי לא מהימן בכל הנוגע לניסוי". כמו כן, זימברדו טוען שלהגיד לסוהר להיות קשוח, זה לא כמו להורות להם להיות אכזריים או סדיסטיים – שני דפוסי התנהגות אשר התבטאו אצל הסוהרים ללא כל תיווך.

לאחר חשיפתו של ד"ר בלום, פסיכולוגים רבים הביעו את מורת רוחם ברשתות החברתיות. פרופ' סימין ואזיר, מומחית לפסיכולוגיה באוניברסיטת קליפורניה, כתבה שהיא מתביישת בזה שחלק מהחוקרים בתחומה מתייחסים לזימברדו בתור פורץ גבולות. פרופ' ואזיר כותבת: "אנחנו חייבים להפסיק לשבח את הביזיון הזה. זה לא ניסוי מדעי. תעיפו אותו מספרי הלימוד".

ג'יי ואן בייבן, חוקר מאוניברסיטת ניו יורק, התייחס לבעייתיות של הניסוי במידה ואכן חיבלו בתוצאותיו. "ניסוי הכלא של סטנפורד, כפי שמתייחסים אליו בספרי הלימוד, מציג את הטבע האנושי כאחד שמיישר קו עם מערכות כוחניות", הוא כתב והוסיף, "מדובר בהכללה שגולשת לתחומים מעבר לפסיכולוגיה, כגון קרימינולוגיה – אבל עכשיו מסתבר שזה שקר". למרות התגובה העוינת מצד קהילת הפסיכולוגים, מסתמן שזימברדו לא מתרגש.

"לאורך כל הדרך, תמיד אמרתי שהניסוי הזה הוא הדגמה. אנשים בקהילת הפסיכולוגיה יכולים לקרוא לו אנקדוטה והם מוזמנים להמעיט בערכו, אבל בסופו של דבר מדובר בהדגמה יוצאת דופן של הטבע האנושי", מסכם זימברדו.