משימת אפולו 11 (צילום: nasa.gov)
היה יכול להיגמר באסון | צילום: nasa.gov

ניל ארמסטרונג, האדם הראשון שהתהלך הירח, הלך לעולמו בשבוע שעבר בגיל 82 והזכיר לכולנו כמה רחוק יכולה האנושות להגיע עם מספיק נחישות. הוא הפך לאגדה עוד בחייו אבל המשימה ההיסטורית של אפולו 11 הייתה יכולה להסתיים גם אחרת לגמרי.

בתאריך 16 ביולי 1969 שוגרה משימת אפולו 11 לחלל כצעד נוסף במרוץ החימוש בין ארה"ב לברית המועצות. החללית "איגל" נחתה לראשונה על פני הירח כשעליה מספיק דלק לכ־20 שניות טיסה בלבד ואז דיווח ארמסטרונג בקשר: "Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed".

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

כחמש שעות לאחר מכן ארמסטרונג הניח רגל אחת על הירח והכריז: "צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות". במקרה של אסון גלקטי היה אמור נשיא ארה"ב, ריצ'רד ניקסון, לשאת בתאריך 18 ביולי 1969, יומיים לאחר שיגור אפולו 11, את הנאום הזה שלמרבה השמחה נגנז:

"הגורל רצה שאותם גברים, שעשו את דרכם לחקור את הירח יישארו עליו לנוח על משכבם בשלום. אותם גברים אמיצים, ניל ארמסטרונג ואדווין (באז -ע.א) אלדרין, ידעו שאין כל תקווה לחלצם. יחד עם זאת, הם ידעו גם שיש תקווה לאנושות במעשה ההקרבה שלהם.

שני הגברים הללו סיכנו את חייהם במטרה האצילית ביותר של האנושות - חקר והבנת האמת. בני משפחתם וחבריהם יתאבלו עליהם, אומתם תתאבל עליהם, אזרחי העולם יתאבלו עליהם, אמא אדמה תתאבל עליהם - מבכה על שהעזה לשלוח שניים מבניה אל הלא נודע.

במסע שלהם, הם גרמו לכל האנשים בעולם להרגיש כאיש אחד. בקורבנם, מהדקים השניים עוד יותר את הקשרים היוצרים את אחוות בני האדם. בימי קדם הביט האדם בכוכבים וראה את גיבוריו במערכות השונות. בימינו אנו עושים את אותו הדבר אך גיבורינו הם אנשי התקופה, אנשים בשר ודם.

אחרים ימשיכו את דרכם וגם ימצאו את דרכם הביתה בביטחה. החיפוש האנושי לא יימנע אבל שניהם, שהיו הראשונים, יישארו חקוקים עמוק בלבבותינו. מי ייתן וכל אדם שיביט אל הירח בלילות הבאים יידע שקיימת פינה בעולם אחר שהיא לנצח של האנושות".

במסמך הרשמי שנגנז צוין גם שעל ניקסון להתקשר, לפני הנאום, לכל אחת מהאלמנות לעתיד ואיש דת ייאמץ את נוהל הקבורה בים, תוך כדי שהוא מייעד את נשמתם "לעומק העמוק ביותר" ומסכם "בתפילת האל".

נאום הכשלון על הירח
נאום הכשלון על הירח

(מקור)