השנה היא 1938; משלחת מחקר שמוביל ארנסט שייפר, מדען וזואולוג גרמני, חושפת בטיבט פסלון יפהפה של מלך הצפון הבודהיסטי, ואישראוואנה. צלב הקרס, אותו סמל הינדי עתיק שהנאצים העתיקו ושינו את משמעותו, מעודד אותם לקחת אותו יחד איתם חזרה לגרמניה.

הפסל הבודהיסטי מהחלל (צילום: dailymail.co.uk)
פרייסלס | צילום: dailymail.co.uk

המשלחת נתמכה על ידי לא אחר מאשר ראש האס.אס, היינריך הימלר, שהיה משוכנע כי מוצא הגזע הארי בטיבט. הפסל נעלם מעט אחרי שהגיע לגרמניה כשנכנס לאוסף פרטי וכמעט 70 שנה מאוחר יותר, בשנת 2007, אדם שרכש את הפסל במכירה פומבית ביקש לדעת מאיפה באמת הגיע הפסל.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

הוא פנה לד"ר אלמר בוכנר מאוניברסיטת שטוטגארט (גרמניה) ושומע ממנו שערכו של הפסל, שזכה לכינוי "איש הברזל", גבוה בהרבה ממה שהוא חושב. בעיקר בשל העובדה שהוא עשוי ממטאוריט בן 15,000 שנה.
"ידעתי שזה מטאוריט כבר במבט ראשון, ממרחק של עשרה מטרים", אמר ד"ר בוכנר. לדבריו, הרמז הבולט הראשון היה סימני ההתכה בתחתית הפסל שלדעתו התרחשו בעת החדירה לאטמוספרה.

אין תמונה
מה דעתך, אינדי?

ניתוח נוסף הראה שמדובר בסוג נדיר של מטאוריט מסוג אטקסייט (Ataxite). הבדיקות הראשונות היו זהירות במיוחד כיוון שהקונה רצה לשמור על שלמות הרכישה החדשה שלו, אך שנתיים מאוחר יותר מחקר גיאו-כימי מעמיק יותר גילה את המקור.

הסלע השמיימי ממנו נחצב האל הוא המטאוריט צ'ינגה, שנפל באזור הגבול בין מונגוליה לדרום סיביר (רוסיה). כורי זהב גילו את שרידי המטאוריט כבר בשנת 1913 אבל החתיכה ממנה נחצב איש הברזל נלקחה ככל הנראה לפני אלף שנה לפחות.

"זה מדהים שאנחנו לא רק יכולים להוכיח שמדובר במטאוריט, אלא גם להגיד שמדובר בחלק מ'צ'ינגה'", אמר ד"ר בוכנר. "אם אנחנו צודקים, הפסל נוצר כבר במאה ה-11 ושייך לתרבות הבון הפרה-בודהיסטית". לדבריו, גם ליוצר הפסל וגם לנאצים לא היה מושג שהם מתעסקים עם חומר נדיר כל כך.

בשל הייחודיות של הפסל אין באמת דרך להעריך כמה הוא שווה. עם זאת, חתיכות אחרות מצ'ינגה מוערכות בסביבות ה-20,000 דולרים כל אחת, אבל אף אחת מהן היא לא פסל בן אלף שנה.

(מקור 1, מקור 2)