בסרטון שהופץ לאחרונה בטיקטוק ומסתמך על גילוי מלפני מספר שנים, נטען כי מומיה חנוטה של נזיר התגלתה במונגוליה, ושלמעשה מדובר באדם חי השרוי במצב עמוק של מדיטציה.

הסיפור החל להתגלגל בשנת 2015 כאשר המומיה נמצאה לראשונה במחוז דרומי במונגוליה בשם Songinokhairkhan. עיתון ה- Siberian Times, שפרסם את הכתבה ב-2 בפברואר 2015, ציטט את מייסד המוסד המונגולי לאמנות בודהיסטית, באומרו: ״לאמה (מנהיג טיבטי בודהיסטי רוחני) יושב בתנוחת לוטוס כאשר רגליו שלובות, ידו השמאלית פתוחה וידו הימנית מסמלת את תורת הסוטרה. זהו סימן שהלאמה לא מת, אלא במצב עמוק של מדיטציה, לפי המסורת העתיקה של הבודהיסטים״.

אלא שניתוח נוסף של דבריו העלה מיד השערה בקרב רבים כי לא מדובר בדברים מילוליים אלא סמליים בלבד, אך אנשים הבינו אותו לא נכון ומאז נפוצו שמועות בעולם כי ישנו נזיר ששרוי במדיטציה כה עמוקה, שהוא למעשה חי מזה כ-200 שנה. כלומר, מי שהאמין לכך חשב לעצמו כי הנזיר מבצע בגופו פעולות מינימליות בלבד שישמרו עליו בחיים, ובכך משמר אנרגיה למשך זמן רב יותר - דבר שכמובן אינו נכון.

ככל הנראה, אותו ציטוט מבלבל שאבד בתרגום נועד להסביר את הסימבוליזם האיקוני של תנוחת הנזיר, הלוטוס. כשהוא אמר ש"זהו סימן", הוא בעצם התכוון שזהו סמל. כמו כן, נאמר כי מדובר במנהג בודהיסטי ידוע של גופות של מורים ידועים חנוטות בתנוחת הישיבה של הלוטוס, ושמורות במלח. למעשה, רוב גופות הדלאי לאמה הקודמים שמורות כך, וניתן לראותן אותן עד היום בארמון פוטלה בלהאסה. זה לא בלתי שגרתי שמורה ייקבר בצורה כזו״.

ב- Siberian Times דיווחו כי חוקרים מאמינים שזהות הנזיר היא של אדם דתי בשם Tsorzh Sanzhzhav, ושהמומיה הייתה עטופה בעור בעלי חיים ונמכרה בשוק השחור. כמו כן, דווח כי המומיה תוחזר למקום מנוחתה המקורי, במערה לצד מנהיגו הרוחני והמאסטר שלו, Ovgon Geser Lama, שהיה דמות נערצת באיזור, ומאמינים רבים עדיין מתפללים בקבר שלו.